Vette Sletten – Foodblog

Thaise Larb Gai van Tofu ๐ŸŒฑ

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Larb Gai is, als ik het internet moet geloven, een Thais gerecht dat normaal gesproken met kip- of varkensgehakt wordt klaargemaakt. Aangezien ik vrijwel gestopt ben met verwerkt vlees kopen, leek mij dit een uitstekende kandidaat om voor plantificatie.

In het oorspronkelijke recept zit ook vissaus. Ik wilde al een tijdje kijken of miso (met water) hier echt zo’n goede vervanging voor is, en dat klopt. Dus bij deze.

Wat je hiervoor nodig hebt

Hieronder staan de instructies voor het zelf maken voor tofu gehakt voor de volledigheid ook uitgeschreven.

Vegan Larb Gai van Tofu

Fris, vegan en snel op tafel. Deze salade wraps zijn perfect voor de zomer.
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken Aziatisch, Thais
Trefwoord plantificeren, thais, tofu, Vegan, vegetarisch
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Tofu perstijd 30 minuten
Porties 2
Auteur Vette Sletten

Equipment

  • Zware pan of ander zwaar object
  • Keukenpapier
  • Grote kom
  • Klein kommetje
  • Grote koekenpan
  • Bord

Ingrediรซnten

Voor de tofu

  • 250 gr tofu gehakt
  • snufje zout
  • 7.5 gr / 1/2 el maizena
  • zonnebloemolie om in te bakken

Voor de saus

  • 30 gr / 2 el maizena
  • 45 ml / 3 el water
  • 30 ml / 2 el limoensap
  • 7.5 gr / 1/2 el miso pasta van de toko
  • 30 gr / 2 el bruine basterdsuiker
  • 15 gr / 1 el geraspte gember
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 citroengras fijngehakt (alleen de zachte witte kern)
  • 2 rawit (kleine chilipepers) fijngehakt, zaden verwijdert

Om het af te maken

  • 1 sjalotje in dunne ringen
  • 40 gr korianderblad
  • 40 gr verse muntblaadjes
  • 45 gr pinda's of cashewnoten grof gehakt
  • 8-10 kleine slablaadjes ik gebruik botersla of little gems

Instructies

Maak de tofu

  • Persย 250 gr tofuย door deze op een bakplaat met watย keukenpapierย te leggen. Leg er ook wat keukenpapier op en balanceer er vervolgens ongeveerย 30 minutenย eenย zwaar voorwerpย op zodat het water uit de tofu wordt gedrukt voor een krokanter resultaat.
  • Verkruimelย de tofu in eenย kom. De stukjes moeten ongelijk in grootte en vorm blijven, alsof je echt gehakt in een koekenpan hebt gebakken.
  • Besprenkel de tofu dunnetjes met deย 7 gr/ 1/2 el maizenaย en eenย snufje zout. Eenย snufjeย is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen.

Maak tofu larb gai

  • Verhit een dunne laag zonnebloemolie in een ruime koekenpan.
  • Bak de verkruimelde tofu nu goudbruin en deels knapperig. Doe dit in batches om te voorkomen dat de pan te vol raakt en de tofu niet knapperig wordt. Laat de tofu uitlekken op een bord op keukenpapier.
  • Make een papje van 30 gr/ 2 el maizena, 45 ml/ 3 el water, 30 ml/ 2 el limoensap, 7.5 gr/ 1/2 el miso en 30 gr/ 2 el bruine suiker.
  • Verhit de olie waar je de tofu in hebt gebakken opnieuw, of gebruik verse olie en verhit deze.
  • Bak 15 gr/ 1 el gember, 2 tenen fijngehakte knoflook, de fijngehakte kern van 1 stengel citroengras en 2 fijngehakte rawit's ongeveer 1-2 minuten aan, tot de geuren vrij komen. Kijk uit dat de knoflook aanbrandt, want dat is echt niet lekker.
  • Voeg het papje van maizena, limoen, miso en suiker toe, roer stevig en haal de pan van het vuur zodra de saus is ingedikt. Let op: DIT GAAT HEEL ERG SNEL.
  • Voeg nu het tofu-gehakt, de dun gesneden sjalot, 30 gr van elk koriander en muntblad toe en roer goed door zodat alles mooi gelijkmatig verdeeld is en bedekt is met een dunne laag saus.
  • Serveer in of met de slablaadjes met het restant munt, koriander en grof gehakte pinda's of cashewnoten.

Notities

Omdat larb gai echt draait om hele verse en frisse smaken laat het zich niet goed bewaren of opnieuw opwarmen.

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for tofu larb gai Thai lettuce wraps.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 6
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept