Een Soortement Van Laab Of Larb Van Tofu

Door Mieke
18/06/2019

Laab or larb gai is, als ik het internet moet geloven, een gerecht uit Laos dat normaal gesproken met kip- of varkensgehakt wordt klaargemaakt. Aangezien ik vrijwel gestopt ben met verwerkt vlees kopen, leek mij dit een uitstekende kandidaat om voor plantificatie.

In het oorspronkelijke recept zit ook vissaus. Ik wilde al een tijdje kijken of miso (met water) hier echt zo’n goede vervanging voor is, en dat klopt. Dus bij deze.

Een nog betere vervanger zou gefermenteerde Thaise gele sojabonensaus zijn, ik heb zelf miso gebruikt omdat ik altijd miso in huis hebt. Klassiek wordt laab (ookwel bekend als larb) gemaakt met geroosterde rijst, maar die heb ik voor het gebruiksgemak achterwege gelaten.

Wat je hiervoor nodig hebt

Hieronder staan de instructies voor het zelf maken voor tofu gehakt voor de volledigheid ook uitgeschreven.

Vegan Laab Gai van Tofu

Vette Sletten
Fris, vegan en snel op tafel. Deze salade wraps zijn perfect voor de zomer.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Tofu perstijd 30 minuten
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken Aziatisch, Thais
Porties 2

Materialen

  • Zware pan of ander zwaar object
  • Keukenpapier
  • Grote kom
  • Klein kommetje
  • Grote koekenpan
  • Bord

Ingrediënten
  

Voor de tofu

  • 250 gr tofu gehakt
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
  • 7.5 gr - 1/2 el maizena
  • zonnebloemolie om in te bakken

Voor de saus

  • 30 gr - 2 el maizena
  • 45 ml - 3 el water
  • 30 ml - 2 el limoensap
  • 7.5 gr - 1/2 el miso pasta van de toko
  • 30 gr - 2 el bruine basterdsuiker
  • 15 gr - 1 el geraspte gember
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 citroengras fijngehakt (alleen de zachte witte kern)
  • 2 rawit (kleine chilipepers) fijngehakt, zaden verwijdert

Om het af te maken

  • 1 sjalotje in dunne ringen
  • 40 gr korianderblad
  • 40 gr verse muntblaadjes
  • 45 gr pinda's of cashewnoten grof gehakt
  • 8-10 kleine slablaadjes ik gebruik botersla of little gems

Instructies
 

Maak de tofu

  • Pers 250 gr tofu door deze op een bakplaat met wat keukenpapier te leggen. Leg er ook wat keukenpapier op en balanceer er vervolgens ongeveer 30 minuten een zwaar voorwerp op zodat het water uit de tofu wordt gedrukt voor een krokanter resultaat.
  • Verkruimel de tofu in een kom. De stukjes moeten ongelijk in grootte en vorm blijven, alsof je echt gehakt in een koekenpan hebt gebakken.
  • Besprenkel de tofu dunnetjes met de 7 gr - 1/2 el maizena en een snufje zout.

Maak tofu larb gai

  • Verhit een dunne laag zonnebloemolie in een ruime koekenpan.
  • Bak de verkruimelde tofu nu goudbruin en deels knapperig. Doe dit in batches om te voorkomen dat de pan te vol raakt en de tofu niet knapperig wordt. Laat de tofu uitlekken op een bord op keukenpapier.
  • Make een papje van 30 gr - 2 el maizena, 45 ml - 3 el water, 30 ml - 2 el limoensap, 7.5 gr - 1/2 el miso en 30 gr - 2 el bruine suiker.
  • Verhit de olie waar je de tofu in hebt gebakken opnieuw, of gebruik verse olie en verhit deze.
  • Bak 15 gr - 1 el gember, 2 tenen fijngehakte knoflook, de fijngehakte kern van 1 stengel citroengras en 2 fijngehakte rawit's ongeveer 1-2 minuten aan, tot de geuren vrij komen. Kijk uit dat de knoflook aanbrandt, want dat is echt niet lekker.
  • Voeg het papje van maizena, limoen, miso en suiker toe, roer stevig en haal de pan van het vuur zodra de saus is ingedikt. Let op: DIT GAAT HEEL ERG SNEL.
  • Voeg nu het tofu-gehakt, de dun gesneden sjalot, 30 gr van elk koriander en muntblad toe en roer goed door zodat alles mooi gelijkmatig verdeeld is en bedekt is met een dunne laag saus.
  • Serveer in of met de slablaadjes met het restant munt, koriander en grof gehakte pinda's of cashewnoten.

Notities

Omdat larb gai echt draait om hele verse en frisse smaken laat het zich niet goed bewaren of opnieuw opwarmen.
Trefwoord plantificeren, thais, tofu, Vegan, vegetarisch

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close