Monkey Bread Met Spekkoekkruiden

Door Mieke
06/01/2021

Zoals vrijwel iedereen ben ik gek op spekkoek. Mijn oma maakte de lekkerste en de mooiste, met flinterdunne laagjes.

Omdat ik nog steeds geen geweldige bakker ben durf ik het nog steeds niet aan zelf spekkoek te bakken. Wel zet ik spekkoekkruiden in voor allerhande andere zaken. Zoals dit monkey bread.

Vegan Soul Food (Signed Copy) Dutch - the indigo kitchen

Vegan monkey bread uit Vegan Soul Food

Vegan Soul Food is het kookboek van Jason Tjon Affo, beter bekend als The Indigo Kitchen. In het boek vind je prachtig gefotografeerde en makkelijke veganrecepten, met name geïnspireerd op de Surinaamse keuken. Zijn recept voor monkey bread leek mij de perfecte kandidaat om te verspekkoeken (ja, dit is nu een werkwoord) en ik had zowaar gelijk.

Zoals met het meeste bakwerk is dit even een klus, maar ik heb in het recept zoveel mogelijk de lessen uit mijn eerste poging verwerkt (die mislukte) om er zeker van te zijn dat het jou wel in één keer lukt. Mits je de instructies dus goed volgt.

Mocht je je afvragen hoe ik die strakke rand in mijn monkey bread heb gekregen: ik bakte de mijne in een chiffoncakevorm, niet in een tulbandvorm. Dit omdat ik die tweede niet heb.

Kue Lapis Legit (Spekkoek) Monkey Bread - Vegan

Vette Sletten
Dit recept combineert de smaken van kue lapis legit (spekkoek) met het recept voor vegan monkey bread uit Vegan Soul Food van The Indigo Kitchen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rijstijd 1 uur 30 minuten
Gang Dessert, Gebak, Ontbijt, Voor bij de koffie, Zoet
Keuken Amerikaans, Hongaars
Porties 6 - 8 personen

Materialen

  • Grote kom
  • Kleine steelpan (om de melk te verwarmen en boter in te smelten)
  • Houten pollepel
  • Stand of handmixer
  • Keukendoek
  • Meetlat (ja echt)
  • Ovenschotel x2 of grote kommen x2
  • Tulbandvorm, ingevet
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 350 ml - 1 1/2 c plantaardige melk handwarm
  • 45 g - 3 el suiker
  • 7 g - 1.5 tl droge gist dit is 1 zakje
  • 115 g - 1/2 c plantaardige boter gesmolten
  • 630 g - 5 c bloem
  • 5 g - 1 t zout

Voor het monkey bread

  • 150 g - 2/3 c plantaardige boter gesmolten
  • 5 ml - 1 tl vanille extract
  • 225 g - 1 c donkere basterdsuiker gemalen gula jawa is ook lekker
  • 7.5 g - 1 1/2 tl kaneel
  • 5 g - 1 tl anijspoeder
  • 2.5 g - 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • 2.5 g - 1/2 tl kardemom
  • 2.5 g - 1/2 tl nootmuskaatpoeder
  • 100 g - 1/2 c gemengde noten ik gebruikte een mix van amandelen, pecan- en pistachenoten maar gebruik wat je hebt liggen of lekker lijkt

Instructies
 

Maak het deeg

  • Meng 350 ml - 1 1/2 c handwarme melk met 45 g - 3 el suiker en 7 g - 1.5 tl gist in een grote kom. Laat 5 minuten staan om de gist te activeren.
  • Meng hier nu 115 g - 1/2 c gesmolten boter doorheen. Deze eerste stappen in het mengproces gaan overigens het makkelijkst met een houten pollepel.
  • Roer hier langzaam 630 g - 5 c bloem doorheen tot het deeg bij elkaar begint te komen.
  • Kneed het deeg nu 15 minuten op de laagste stand met een stand- of handmixer.
  • Vorm het deeg tot een bal, bedek het met een vochtige doek en laat het 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Maak het monkey bread

  • Verhit de oven voor op 185° C en vet de tulbandvorm in als je dit nog niet gedaan hebt.
  • Meng in een grote ovenschaal of kom 150 g - 2/3 c gesmolten boter met 5 ml - 1 tl vanille extract. Meng in een andere grote ovenschaal of kom 225 g - 1 c bruine basterdsuiker met 7.5 g - 1 1/2 tl kaneel, 5 g - 1 tl anijspoeder en 2.5 g - 1/2 tl kruidnagel, kardemom en nootmuskaat. Ik vond zelf een ovenschaal makkelijker werken, met het bijkomend voordeel dat je de boter als deze teveel afkoelt weer even kort gesmolten kan worden op het vuur (in een vuurvaste ovenschaal tenminste).
  • Verdeel het deeg in tenminste 32 balletjes van ⌀ 2 cm. Ik vind het zelf het makkelijkst om het deeg eerst in rollen van 2 cm dik te verdelen en hier dan stukken van 2 cm af te snijden, om die vervolgens in balletjes te rollen. Ik gebruik hiervoor een meetlat omdat 2 cm kleiner is dan je denkt en grotere ballen niet rauw blijven.
  • Haal elk balletje eerst door de gesmolten vanilleboter en daarna door het suiker-spekkoekkruidenmengsel voordat je ze in de ingevette bakvorm legt. Voeg een laag gemengde noten tussen elke laag balletjes toe. In mijn bakvorm kwam ik tot ongeveer twee lagen en verdeelde ik de helft van de noten over de eerste, en de andere helft over de laatste laag.
  • Heb je suiker en boter over? Meng dit en giet het over het monkey bread heen voor je het in 35 minuten gaar en goudbruin bakt in de oven.
  • Laat het monkey bread minstens 20 minuten afkoelen voor je het uit de vorm keert.

Notities

Vind je vegan maar moeilijk dan kun je de plantaardige melk en boter uiteraard vervangen met koemelk en -boter.
Dit monkey bread blijft luchtdicht verpakt ongevere 3 dagen goed maar is vers het lekkerst.
Trefwoord amerikaans gebak, bakken, Gebak, monkey bread, Vegan, vegan gebak

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close