Krokante Zoete Aardappel Friet Uit De Oven

Door Mieke
24/03/2019

Ik ben gek op zoete aardappel friet uit de oven. Het werkt prima als maaltijd met een dip van avocado en wat er nog meer in de koelkast ligt. Meestal een combinatie van koriander, limoen en één of andere peper, vaak ook een teentje knoflook.

Veel meer heb ik niet te melden over zoete aardappel friet. Dus onder deze foto vind je het recept.

Zoete Aardappel Friet uit de Oven

Vette Sletten
Pittige krokante zoete aardappel friet uit de oven. 
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhap, Patat
Porties 2

Materialen

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Grote kom
  • Kleine kom
  • Theedoek

Ingrediënten
  

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 30 gr - 2 el maizena
  • 5 gr - 1 tl gemalen komijn
  • 2.5 gr - 1/2 tl chili
  • 5 gr - 1 tl paprika gerookte is het lekkerst
  • 2.5 gr - 1/2 tl knoflookpoeder
  • 30 ml - 2 el zonnebloem olie
  • snufje zeezout WACHT HIERMEE TOT HET EIND!

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 225° C en bedek een bakplaat met bakpapier. 
  • Was de zoete aardappelen en snij ze in frieten van ongeveer een halve centimeter dik. Hoe gelijkmatiger je friet hoe gelijkmatiger de friet gaart, dus werk precies (of juist niet). 
  • Ik laat zelf de schil erop zitten omdat ik lui ben en het textuurverschil lekker vind. Wil je er graag meer werk van maken, wees dan vooral zo vrij om je aardappel te schillen voor je er friet van snijdt.
  • Plaats de frieten in een kom met koud water en laat ze weken terwijl je de kruiden mengt.
  • Meng de kruiden met de maizena. Let op: VOEG HET ZOUT NIET TOE.
  • Giet de frieten af en droog ze met een schone theedoek. 
  • Doe de frieten terug in de afgedroogde kom. Voeg in kleine delen de zonnebloemolie toe en meng het geheel goed, tot alle frieten bedekt zijn in een dunne laag olie. Het kan zijn dat je niet alle olie nodig hebt.
  • Bedek de frieten nu rondom in een dunne laag van het kruiden-maizena mengsel.
  • Verdeel de frieten in een nette rij over de bakplaat. Let erop dat ze elkaar niet raken. Hoe dichter ze op elkaar liggen, hoe minder kans dat ze ook daadwerkelijk krokant worden. 
  • Bak je friet in ongeveer 30-45 minuten. Keer ze elke 10-15 minuten zodat ze rondom krokant worden en niet aan één kant verbranden. Kleine frietjes die al eerder klaar zijn kun je er alvast tussenuit snoepen. 
  • Als alle frieten klaar zijn mag je ze (eindelijk) op smaak brengen met zout. 

Notities

Ik heb de oven temperatuur en tijden vrij breed aangegeven omdat dit enorm kan verschillen per oven. Je zult zelf uit moeten proberen welke tijd en temperatuur het beste voor jou werkt. 
Trefwoord friet, ovenfriet, patat, patatfriet, Zoete Aardappel, zoete aardappel friet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close