Toen ik in Londen woonde leerde een Duits voormalig mannelijk model mij de geneugten van pasta erkennen. Daarvoor was ik er niet zo van, en nog minder van de tomatensauzen.
De eerste pasta die hij voor me maakte was een eenvoudige pasta van ui, knoflook en een blik tomaten, afgemaakt met wat verse basilicum en mozzarella. De tweede was deze puttanesca.
Prostitutee pasta
Mensen moeten altijd ontzettend giechelen om puttanesca omdat het letterlijk ‘prostituee pasta’ is. Maar van hard werken en continu gezeik over je heen krijgen vanwege je verkozen beroep krijg je honger, dus ik snap wel dat sekswerkers goed moeten eten.
Dus leef je beste leven en maak deze pasta. Ik beloof dat de ansjovis niet eng aanwezig is, ze spelen meer de rol van superzout. Ik heb écht mijn best gedaan maar hoeveel ansjovis ik er ook in keil, mijn puttanesca smaakt altijd gewoon zout en nooit echt vissig.
En als je dan lekker gegeten hebt, doneer dan ook meteen even een klein bedrag aan de Dutch Emergency Fund om sekswerkers te helpen de Corona-crisis door te komen.
Hoe eet ik pasta puttanesca?
Je eet pasta puttanesca als hoofdgerecht, er hoeft niets bij. Een glas rode wijn en zoveel versgeraspte Parmezaan en versgemalen zwarte peper als je op kunt zijn wel fijne toevoegingen.
Tomaten in blik
Er zijn helaas veel issues rond de goedkope tomaten in blik, het merk Mutti is iets duurder maar als één van de weinigen ook humaan. Je kunt meer over de issues rond tomaten in blik leren door deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken.
Onorthodox Pasta Puttanesca Recept
Materialen
- Grote pan, om de pasta in te koken
- Zware pan, voor de saus
- Vergiet of zeef
- Rasp
Ingrediënten
- 140 gr pasta naar keuze, ik ben team linguine
- 15 ml - 1 el olijfolie
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 3 medium sjalotjes fijngehakt
- 6 ansjovis filets fijngehakt
- 400 gr - 1 blik tomaten ik heb zelf de voorkeur voor gepelde roma tomaten van Mutti, zie notities
- 20 gr - 1 el tomatenpuree
- 7 ml - 1/2 el balsamico azijn
- 5 gr - 1 tl suiker
- 40 gr - 2 el kappertjes meer of minder naar smaak
- 60 gr - 1/2 c Parmezaanse kaas geraspt
- snufje zout optioneel, naar smaak
- flink zwarte peper naar smaak, versgemalen
- 120 gr - 1 blik tonijn op water uitgelekt, optioneel - let op het MSC of ASC keurmerk
Instructies
- Breng flink gezouten water aan de kook in een ruime pan.
- Verhit intussen de 15 ml - 1 el olijfolie in een zware pan en fruit de fijngehakte 4 tenen knoflook en 3 sjalotten tot ze glazig beginnen te worden. Voorkom aanbranden door af en toe met de pan te schudden om de boel in beweging te houden en het vuur bijtijds wat te verlagen.
- Wanneer de knoflook en sjalot glazig beginnen te worden voeg je de 6 fijngehakte ansjovisfilets toe. Blijf roeren tot de ansjovis langzaam begint te smelten (heus!).
- Dump je blik tomaten met de 20 gr - 1 el tomatenpuree in de pan en laat de saus, zachtjes borrelend, in ongeveer een half uur tot de helft inkoken.
- Dit is meestal het moment waarop je de 140 gr pasta het beste in het kokende water kunt dumpen, zodat alles ongeveer tegelijkertijd klaar is. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Ik kook mijn pasta meestal 1 minuut korter dan aanbevolen, omdat hij toch net iets meer bite (ew) heeft. Denk eraan om het vuur iets lager te zetten zodat de pan niet overkookt.
- Voeg als de saus voor ongeveer de helft is ingekookt 7 ml - 1/2 el balsamico en 5 gr - 1 tl suiker toe en kook nog iets verder in, een minuut of 2.
- Proef en breng op smaak met zout en peper. De saus heeft vaak weinig tot geen zout meer nodig omdat de ansjovis al veel zout toevoegt, vind je de saus toch te laf dan houd ik je niet tegen maar denk eraan dat er ook nog Parmezaan overheen gaat. Die is ook al zout.
- Roer als laatste de 40 gr - 2 el kappertjes en eventueel 120 gr - 1 blik uitgelekte tonijn door de saus heen.
- Giet de pasta af, meng hem door de saus en serveer met een 60 gr versgeraspte Parmezaan en nog meer versgemalen zwarte peper.
Notities
Wist niet dat Mutti humaner is dan de anderen, maar al wel enkele jaren ons voorkeursmerk, want goede kwaliteit/lekkerder.