Kara Age Met Ikura & Kewpie – Japanse Gefrituurde Kip

Door Mieke
20/09/2019

Ik was fan van David Chang’s kookkunsten sinds ik hem in een aflevering van Mind of a Chef op ongekookte ramennoedels zag kauwen. En één van de gerechten die ik altijd al bij Momofuku wilde proberen, is de kaviaar met gefrituurde kip. Ik ben nog nooit in New York geweest met genoeg mensen, of genoeg geld. Dus dit spektakel leek altijd buiten bereik.

Lady and Pups: Koningin van over-the-top Umami

Maar toen zag ik Lady and Pups post over haar gebakken kip met zalmeitjes en ging het belletje volmondig rinkelen. Natuurlijk! Ik kan dit gewoon thuis maken. Ik heb sowieso liever zalmeitjes dan kaviaar, wat mogelijk komt doordat ik nog nooit echte kaviaar gehad heb. Hoe dan ook, zoiets als dit maak je prima thuis en kun je dan nog personaliseren ook.

Voor mensen die Lady and Pups niet kennen, zij is veruit mijn favoriete food blogger. Al haar recepten barsten van het soort smaken waar ik van houd en veel van er bij mij op tafel komt is dan ook door haar geïnspireerd. Haar eerste boek, The Art of Escapism Cooking, komt dit najaar uit en ik kan niet wachten tot het hier op de mat valt.

Dat gezegd hebbende, ben ik een veel luiere kok dan zij, dus ik heb mijn eigen versie van dit gerecht in elkaar geflanst.

Recepten uit Tokyo

Ik heb mijn recept voor Kara-age van Maori Murota’s Recepten uit Tokyo en gebruik daarbij Kewpie mayo (lekker vanwege de toevoeging van MSG) met zalm of forelkuit, of met nepkaviaar, afhankelijk van wat ik me kan veroorloven en wat de visboer toevallig heeft liggen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon de kip met wat rijst en ingelegde komkommer eten. Maar als je het even breed hebt, dan doe je jezelf hier een enorm plezier mee.

Wat eet ik bij Japanse kip karaage met Kewpie en zalmeitjes?

Een goed glas koude sake, misschien een licht aangemaakte salade van komkommer of wakame met rijstwijnazijn, sesamolie en sesamzaadjes en eventueel wat frietjes.

Japanse Gefrituurde Kip met Zalmeitjes en Japanse Mayonaise

Vette Sletten
Gefrituurde kip met viseitjes, geïnspireerd op de gefrituurde kip met kaviaar van David Chang's Momofuku in New York.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Appetizer, Avondeten, Borrelhap, Frituur, Hoofdgerecht, Snack
Keuken Amerikaans, Aziatisch

Materialen

  • Diep bord x2
  • Frituurpan
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 1 medium ei
  • 1 teen knoflook fijngeraspt
  • 2 cm gember geschild en fijngeraspt
  • 15 ml - 1 el sesamolie
  • 22.5 ml - 1 1/2 el sojasaus bij voorkeur Japanse sojasaus
  • 15 gr - 1 el rietsuiker gewone suiker is ook prima
  • 75 gr - 5 el aardappelzetmeel maizena of rijstbloem werken ook prima
  • 5 gr -1 tl kaneel
  • snufje peper een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
  • 4 stukken kip zonder bot en vel, in stukken van ongeveer 4 cm
  • olie om in te frituren
  • snufje zout

Om te serveren

  • Kewpie mayonaise naar smaak
  • zalmeitjes forel of (imitatie) kaviaar werken ook prima

Instructies
 

  • Meng 1 ei, 1 teen geraspte knoflook, 2.5 cm geraspte gember, 15 ml - 1 el sesamolie, 22.5 ml - 1/1/2 el soja, 5 gr - 1 tl suiker, 75 gr - 5 el aardappelzetmeel, 5 gr - 1 tl kaneel en een snufje peper goed door elkaar. Voeg de kipreepjes toe en laat ze ongeveer een 30 minuten in het beslag marineren.
  • Verhit je frituurpan voor op 180° C. Je kunt de temperatuur testen door een stukje brood in de olie te laten vallen. Begint het direct te borrelen? Dan is de olie op temperatuur.
  • Zorg ervoor dat je een bord met keukenpapier klaar hebt staan om je kip in op te vangen na het frituren.
  • Roer de kip en de marinade nog een keer goed door voordat je de kip frituurt. Het zetmeel zinkt soms naar de bodem van het beslag.
  • Frituur de kip, afhankelijk van het formaat van je frituurpan, in kleine porties goudbruin en knapperig. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Laat gefrituurde stukken uitlekken op het met keukenpapier belegde bord terwijl je de rest van de kip bakt. Maal er nog wat zout over als de kip klaar is.

Opdienen

  • Serveer het zoals je zelf wil. Je kunt alle kip samen op een groot dienblad serveren, met flinke klodders Kewpie erop in een zigzag of Pollock-patroon en daar dan in één keer alle zalmeitjes op kieperen, of de kip op individuele borden serveren met een zachtgekookt eitje erbij, om oorlog te voorkomen. Of juist oorlog veroorzaken aan tafel en de kip, zalmeitjes en Kewpie afzonderlijk op tafel neerzetten zodat gasten zelf hun perfecte combinatie kunnen samenstellen. Goed komt het sowieso.

Notities

Dit recept is niet geschikt voor de airfryer omdat het beslag te dun is.
Trefwoord amerikaans, aziatisch, david chang, ikura, japans, kewpie, kip, mayonaise, momofuku, restaurant eten thuis, zalmeitjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close