Vette Sletten – Foodblog

Hot-tingle mapo hot sauce

Ik heb altijd al mijn eigen hot sauce willen maken, maar ik heb zo’n lange lijst met dingen die ik nog eens zelf wil maken, dat ik daar eerder niet aan toe kwam.

Tot een vriend me onlangs om tips vroeg voor het maken van vegan wings en ik mijn hot saus-drang hervond. Het probleem dat ik met hot sauce heb is dat de goeie sauzen vaak duur zijn, alleen al vanwege de invoerrechten. En omdat smaak zo persoonlijk is, weet je ook nooit helemaal zeker of je dan wel waar voor je geld krijgt.

Op hot sauce onderzoek

En zo belandde ik terug op mijn hot sauce-spoor. Chili Pepper Madness heeft een geweldig artikel over wat voor soort hot sauce er zijn en hoe je ze zelf maakt. Een prima plek om te beginnen.

Daarna was het even puzzelen op de eerste smaak. Ik heb mijn hot sauce liever niet te heet, ik wil vooral smaak, niet alleen belachelijke hitte. Dat soort onzin is voor witte bro dudes.

De perfecte hot sauce is voor mij wat grover van textuur en rijk aan umami met rokerige ondertoon. Dus kwam ik terug bij het idee dat ik jaren geleden had, namelijk het maken van een op mapo tofu geïnspireerde hot sauce. Ik mengde hiervoor de smaakmakers uit Peter Meehan’s vegan paddenstoelen mapo tofu, met de basis voor een eenvoudige Louisana-stijl hot sauce van Chili Pepper Madness.

Wat doe je met mapo hot sauce?

Wat niet? Want: het resultaat is geweldig, al zeg ik het zelf. Ik heb inmiddels het op eieren, krokante tofu uit de oven en kip geprobeerd, er mijn komkommer in gedoopt, en gebruikt om een ​​heerlijke pittige noedels met zijden tofu van te maken. Allemaal stuk voor stuk een feestje.

Ik heb helaas de zuurgraad nog niet getest, dus ik weet niet zeker hoe lang mijn mapo tofu hot sauce houdbaar is. Gezien het feit dat het zwemt in de olie, azijn en gefermenteerde zaken, stel ik me zo voor dat het goed blijft tot je er schimmel op ziet. Dat is bij nog niet het geval geweest. En ik vermoed dat hij op is voor het zover komt.

De volgende stap is natuurlijk om mijn eigen doubanjiang en crispy chili oil te maken als basis voor deze saus. Maar dat komt nog wel een keer.

Hot-Tingle Mapo Tofu Hot Sauce

Recept voor een grove hot sauce, rijk aan umami en met een rokerige ondertoon. Gebaseerd op klassieke Louisiana hot sauce met de klassieke smaak van mapo tofu.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
Gang: Dip, Saus
Keuken: Amerikaans, Chinees, Sichuan
Trefwoord: hete saus, hot sauce, mapo, saus

Ingrediënten

  • 1 1/2 c rijst wijnazijn
  • 6-8 teentjes knoflook gepeld
  • 2 el gember geschild
  • 8 el doubanjiang

    Chinese gefermenteerde bonen pasta van de toko

  • 8 el spicy chili crisp van de toko
  • 8 tl Sichuan-peperkorrels zwarte zaden verwijderd
  • 4 tl gochugaru gedroogde gemalen Koreaanse chilipeper, van de toko

Instructies

  • Doe de knoflook, gember, doubanjiang, crispy chili oil, peperkorrels en gochugaru in een kleine keuken mixer en mix tot er een fijne pasta ontstaat.
  • Doe de kruidenpasta samen met de rijstwijnazijn in een steelpan met zware bodem en breng aan de kook.
  • Laat 15 minuten sudderen.
  • Laat afkoelen.
  • Blend opnieuw tot je een semi-fijne saus krijgt en hevel de saus over in een gesteriliseerde glazen fles of pot (vers uit de vaatwasser op de hoogte stand zou in de meeste gevallen goed genoeg moeten zijn om de boel te steriliseren).
  • Opmerking: Ik vind mijn saus het lekkerst als hij nog een beetje grof is, maar als je een dunne, gelijkmatige saus wilt, kun je de saus verder fijnmalen in de keukenmachine en door een fijne zeef halen om het laatste beetje gruis eruit te verwijderen.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for hot-tingle mapo tofu hot sauce.

Spread the love
  • 1
    Share


Related Posts

Leave a Comment