Hup Holland hup
Briljante Bonen – Bloeme Burema
Extra – Jasmijn Beerthuis
Extra is het kookboekdebuut van Jasmijn Beerthuis. Iedereen die binnen de Nederlandse foodwereld werkt, kent haar wel, want ze is al heel lang achter de schermen actief. Begonnen met het leveren van gebak voor verschillende cafés in Amsterdam, tot het werken achter de schermen voor verschillende foodmagazines en tv-programma’s. Haar debuut Extra is jaloersmakend goed, met veelal Italiaanse en Aziatische invloeden en leest als een soort millennial (complimentair) Salt, Fat, Acid, Heat. Het leert je hoe en waarom je smaak en textuur samen kunt brengen, zodat je al die verschillende elementen kunt gebruiken om je maaltijden echt te laten zingen. Ik denk dat dit het perfecte boek is voor jongeren die uit huis gaan of net beginnen met koken, mits ze van eten met een flinke kick houden.
Italopop – Vanja van der Leeden
Ăn Cơm – Phi Yến Phan
Rendang – Maureen Tan
Rendang: Indonesische stoofgerechten met vlees, vis en natuurlijk ook veel vegetarisch is alweer de derde titel van Maureen Tan. Voor mij is ze echt de koningin van de Indonesische keuken in Nederland, en ze zou echt een wereldster moeten zijn. Haar eerste boek was De Bijbel van de Indonesische Keuken, die ons meenam over de verschillende Indonesische eilanden en de verschillen in keuken en cultuur tussen al die eilanden, met haar tweede boek richtte ze haar pijlen op de Javaanse keuken en dit derde boek focust zich op mijn (en niet alleen mijn) geliefde rendang. Rendang is, net als kimchi, een werkwoord. Het is niet één gerecht, maar een bereidings- (en conserverings)methode. Maureen neemt je mee door de verschillende stappen voor het maken van rendang, die allemaal ook weer gerechten op zich opleveren. Van gulai, naar kalio, naar rendang. Voor elke fase biedt Maureen een breed scala aan recepten, zowel traditioneel als van eigen makelij.
Favoriete kookboeken Engelstalig
Rambutan – Cynthia Shanmugalingam
Parsi – Farokh Talati
Grieks!- Georgina Hayden
The Ethnic Paris Cookbook – Charlotte Puckette and Olivia Kiang-Snaije
The Book of Pinxtos – Marti Buckley
Eerlijk: hoe graag ik het ook wil, ik zal waarschijnlijk niet uit The Book of Pinxtos koken. Dit meer om praktische redenen, omdat ik nooit genoeg mensen heb om te entertainen en niet in mijn eentje een berg van dezelfde pinxtos op kan of wil. Helaas heeft het voor fingerfood niet heel veel zin om één portie te maken, omdat je dan toch een grote pot van iets moet opentrekken dat te groot is voor één of twee kleine eenzame pinxtos.