Briljante Bonen van Bloeme Burema is mijn favoriete kookboek dat tot nu toe in 2024 is verschenen. Bloeme heeft een toegankelijk, extreem bruikbaar kookboek geschreven. Tegelijker frist ze de nogal stoffige reputatie van bonen enorm op met frisse, spannende recepten met moderne smaken. Zoals bijvoorbeeld met deze korianderbouillon met bonen, groenten en chili crisp die in een een paar tellen op tafel staat.
Bloeme Burema’s Briljante Bonen
Vaak neigen de kookboeken van professionele koks iets te ‘cheffy’, waardoor ze moeilijk te gebruiken zijn voor thuiskoks die gewoon iets eetbaars op tafel wil krijgen voor een smakelijke doordeweekse maaltijd. Ofwel omdat de techniek, de tijd die het kost, de ingrediënten of de resulterende hoeveelheid niet echt haalbaar zijn voor thuis.
Korianderbouillon met Bonen, Bladgroen & Chiliolie

Korianderbouillon met bonen, bladgroen en chiliolie
Materialen
- 1 Grote pan met dikke bodem
- 1 grote pan of kom
- Blender of staafmixer
- 2 zeven liefst 1 fijnere zeef
Ingrediënten
- 1 l water
- 1 tl zout
- 80 gr koriander grofgehakt
- 400 gr spinazie vers of uit de diepvries
- 5 tenen knoflook fijngehakt of geraspt
- 40 gr gember geraspt
- zout en peper naar smaak
- citroensap naar smaak, zie notities
- 500 gr zwartoogbonen uit pot of blik, afgespoeld en uitgelekt
- 2 paksoi het witte deel in halve maandjes, het blad grofgehakt
Instructies
- Breng 1 l water aan de kook met 1 tl zout in een grote pan met een dikke bodem.
- Voeg, zodra het water kookt, de koriander, spinazie, knoflook en gember toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
- Giet alles in een blender of gebruik een staafmixer om het geheel tot een gladde consistentie te mixen.
- Giet het mengsel door een zeef in een andere pan of kom. Mogelijk moet je het mengsel wat rond scheppen om alle bouillon eruit te krijgen. Giet vervolgens de bouillon door een (idealiter nog fijnere) zeef in de pan waarin je bent begonnen. Let erop dat je zoveel mogelijk van de vloeistof eruit drukt.
- Proef en pas de smaak aan met peper en zout en citroensap (zie notities). Voeg de bonen toe en verwarm ze zachtjes in de bouillon voordat je de gehakte paksoi-maantjes toevoegt en kook nog 2 minuten door.
- Voeg het grof gehakte paksoiblad toe en laat slinken.
- Serveer direct en voeg chili-olie naar smaak toe.
Notities
- Dit recept is prima geschikt met brood voor 2 personen als hoofdgerecht of voor 4 personen als voorgerecht.
- Ik heb dit recept gehalveerd, wat ook goed werkte.
- Als je dit recept van tevoren maakt, voeg dan pas het citroensap toe als je klaar bent om te serveren, anders verkleurt de bouillon. Zonder het citroensap behoudt de bouillon ongeveer 2 dagen zijn prachtige groene tint.
- Wees niet zoals ik en spoel je blender direct uit, anders is het best even een gezeik om 'm weer schoon te krijgen.
- Gebruik je gedroogde bonen, dan heb je ongeveer 200 gram bonen nodig. Hoewel Bloeme een methode geeft om bonen helemaal opnieuw te koken, zijn er zoveel wegen naar Rome dat ik je aanraad om dit te googelen of je voorkeursmethode te gebruiken.
- Bloeme gebruikt zwartoogbonen, ik gebruikte zwarte bonen, maar je kunt dit waarschijnlijk maken met elke boon die je lekker vindt of toevallig nog hebt staan.
- Bloeme gebruikt paksoi, ik gebruikte Chinese kool, je kunt ook snijbiet of boerenkool gebruiken (hoewel je daar misschien de kooktijden voor moet aanpassen).