Korianderbouillon met Bonen, Bladgroen & Chiliolie

Door Mieke
27/06/2024

Briljante Bonen van Bloeme Burema is mijn favoriete kookboek dat tot nu toe in 2024 is verschenen. Bloeme heeft een toegankelijk, extreem bruikbaar kookboek geschreven. Tegelijker frist ze de nogal stoffige reputatie van bonen enorm op met frisse, spannende recepten met moderne smaken. Zoals bijvoorbeeld met deze korianderbouillon met bonen, groenten en chili crisp die in een een paar tellen op tafel staat.

Bloeme Burema’s Briljante Bonen

Vaak neigen de kookboeken van professionele koks iets te ‘cheffy’, waardoor ze moeilijk te gebruiken zijn voor thuiskoks die gewoon iets eetbaars op tafel wil krijgen voor een smakelijke doordeweekse maaltijd. Ofwel omdat de techniek, de tijd die het kost, de ingrediënten of de resulterende hoeveelheid niet echt haalbaar zijn voor thuis.

Zo niet bij Bloeme. De meeste recepten zijn voor 2 tot 4 personen, er worden tal van alternatieven gegeven als je het ‘juiste’ ingrediënt niet in huis hebt en bij elk recept staat of je voorgekookte bonen kunt gebruiken of beter gedroogde bonen kunt gebruiken (een zeldzaamheid). In de intro legt ze ook uit waarom in sommige gevallen gedroogde bonen beter zijn, evenals de verschillende kooktijden, het verschil tussen bonen uit een blik of een pot, en al het andere wat relevant is op bonen-gebied. Zonder dat al die informatie overweldigend wordt.
Briljante bonen kookboek cover
Omdat ik probeer elke week iets van een bonig-bijgerecht te maken, dus Briljante Bonen kwam voor mij als geroepen. Naast de korianderbouillon met bonen, bladgroen en chili crisp die ik vandaag deel, is er nog zoveel meer dat ik hieruit wil koken. Zo zijn er smokey boterbonen, gemarineerde boterbonen, boterbonen gratin, gochujang boterbonen toast, en dat zijn niet eens alle boterbonen-recepten. Laat staan alle recepten uit het boek die ik wil maken! Ik heb de ‘vakantie’-salade met cannellinibonen en rode peperdressing met knoflooktoast ookal gemaakt en heb er al de hele week lunchplezier van.
Van de 24 recepten die ik heb opgeslagen om ooit eens te maken, bevatten er slechts 5 vlees of vis en zelfs dan biedt Bloeme meestal een alternatief om het alsnog vegan of vega te maken. Dat maakt dit boek ook perfect voor vegetariërs en veganisten.

Korianderbouillon met Bonen, Bladgroen & Chiliolie

In het boek van Bloeme wordt dit recept gemaakt met zwartoogbonen en paksoi. Helaas zijn beide niet supergoed verkrijgbaar hier op het Franse platteland, dus gebruikte ik zwarte bonen en Chinese kool. Het was nog steeds verrukkelijk en het stond zo op tafel.
Als je niet van koriander houdt, dan is dit recept helaas gewoon niet voor jou. Maar wat de bonen en groenten betreft, zijn de mogelijkheden heel breed. Ik kan me voorstellen dat boterbonen hier bijvoorbeeld wonderen zouden verrichten, net als kidneybonen. De paksoi kan worden vervangen door Chinese kool, zoals ik deed, of door snijbiet of boerenkool bijvoorbeeld. Dan moet je mogelijk wel de kooktijden iets aanpassen.
Bloeme biedt in haar boek wel een recept voor chili crisp, maar je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare variant gebruiken. Ik kom nog steeds om in Trouble&Spice chili crisp en gebruikte hiervoor Numb Numb, haar Sichuan peper heavy collab met Flying Sauces. Je kunt nog steeds de kortingscode DorothyPorker gebruiken om 10% korting te krijgen op Nic’s chili chips.

Korianderbouillon met bonen, bladgroen en chiliolie

Vette Sletten
Een levendig snel en gemakkelijk recept voor korianderbouillon met bonen, groenten en chili crisp uit het kookboek Briljante Bonen van Bloeme Burema.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Hoofdgerecht, Soep, Voorgerecht
Keuken Vegan
Porties 4

Materialen

  • 1 Grote pan met dikke bodem
  • 1 grote pan of kom
  • Blender of staafmixer
  • 2 zeven liefst 1 fijnere zeef

Ingrediënten
  

  • 1 l water
  • 1 tl zout
  • 80 gr koriander grofgehakt
  • 400 gr spinazie vers of uit de diepvries
  • 5 tenen knoflook fijngehakt of geraspt
  • 40 gr gember geraspt
  • zout en peper naar smaak
  • citroensap naar smaak, zie notities
  • 500 gr zwartoogbonen uit pot of blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 paksoi het witte deel in halve maandjes, het blad grofgehakt

Instructies
 

  • Breng 1 l water aan de kook met 1 tl zout in een grote pan met een dikke bodem.
  • Voeg, zodra het water kookt, de koriander, spinazie, knoflook en gember toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Giet alles in een blender of gebruik een staafmixer om het geheel tot een gladde consistentie te mixen.
  • Giet het mengsel door een zeef in een andere pan of kom. Mogelijk moet je het mengsel wat rond scheppen om alle bouillon eruit te krijgen. Giet vervolgens de bouillon door een (idealiter nog fijnere) zeef in de pan waarin je bent begonnen. Let erop dat je zoveel mogelijk van de vloeistof eruit drukt.
  • Proef en pas de smaak aan met peper en zout en citroensap (zie notities). Voeg de bonen toe en verwarm ze zachtjes in de bouillon voordat je de gehakte paksoi-maantjes toevoegt en kook nog 2 minuten door.
  • Voeg het grof gehakte paksoiblad toe en laat slinken.
  • Serveer direct en voeg chili-olie naar smaak toe.

Notities

  • Dit recept is prima geschikt met brood voor 2 personen als hoofdgerecht of voor 4 personen als voorgerecht.
  • Ik heb dit recept gehalveerd, wat ook goed werkte.
  • Als je dit recept van tevoren maakt, voeg dan pas het citroensap toe als je klaar bent om te serveren, anders verkleurt de bouillon. Zonder het citroensap behoudt de bouillon ongeveer 2 dagen zijn prachtige groene tint.
  • Wees niet zoals ik en spoel je blender direct uit, anders is het best even een gezeik om 'm weer schoon te krijgen.
  • Gebruik je gedroogde bonen, dan heb je ongeveer 200 gram bonen nodig. Hoewel Bloeme een methode geeft om bonen helemaal opnieuw te koken, zijn er zoveel wegen naar Rome dat ik je aanraad om dit te googelen of je voorkeursmethode te gebruiken.
  • Bloeme gebruikt zwartoogbonen, ik gebruikte zwarte bonen, maar je kunt dit waarschijnlijk maken met elke boon die je lekker vindt of toevallig nog hebt staan. 
  • Bloeme gebruikt paksoi, ik gebruikte Chinese kool, je kunt ook snijbiet of boerenkool gebruiken (hoewel je daar misschien de kooktijden voor moet aanpassen).
Trefwoord bonen, koriander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close