Dit recept voor bubur ketan hitam, Indonesische rijstepap, komt uit het Gouden Kookboek van 2019 Indorock van Vanja van der Leeden.
Een broodnodige herintroductie van de Indonesische keuken aan Nederland. Omdat ik ervan uitga dat Nederlanders hun eigen geschiedenis kennen, sla ik de geschiedenisles hier even over. Wil je wel meer weten? Ga dan naar dorothy-porker.com voor de Engelse versie van dit recept.
Vanja’s Indorock
Het Nederlandse begrip van de Indonesisch keuken stond namelijk al even stil. Eigenlijk aten we vooral Indisch, de koloniale mengelmoes van Indonesisch, Chinees en Nederlands eten, die mensen zoals mijn familie meebrachten naar Nederland nadat Indonesië zichzelf onafhankelijk verklaarde.
De Nederlandse keuken is sinds de jaren 40 (gelukkig) flink doorontwikkeld. En voor de Indonesische keuken is dat natuurlijk niet anders.
Voor Indorock reisde Vanja door Indonesië en brengt ze de moderne Indonesische keuken naar Nederland. Daarbij introduceert ze ons aan diverse Indonesische chefs en restaurants. De kleine momenten die Vanja neemt om het verschil tussen Indisch en Indonesisch uit te leggen, en de keuze voor Indonesische spelling (bumbu, niet boemboe) maken het boek voor mij echt helemaal af.
Bubur ketan hitam
Bubur ketan hitam is maar één van meer dan 130 spannende en inspirerende recepten. Die allemaal super fris en licht zijn vergeleken met de zware Indische keuken waar wij allemaal zo goed bekend mee zijn.
Door naar het recept voor Indonesische rijstepap van zwarte kleefrijst.
Bubur ketan hitam - Indonesische zwarte rijstepap uit Indorock
Materialen
- Grote pan x3
- Kleine steelpan
- Schuimspaan
- Keukenpapier
Ingrediënten
Voor de rijst
- 200 gr zwarte kleefrijst
- 6 makrut limoenblaadjes je vindt deze bij de toko, vers of in het vriesvak
- 2 cm gember geschild
- 75 gr gula jawa Javaanse palmsuiker, te koop bij de toko
- 1/2 t - 2.5 gr zout
Voor de pandan kokosmelk
- 400 ml kokosmelk zoek naar vol vette kokosmelk, met het laagst mogelijke waterpercentage
- 1 snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen
- 2 grote pandanbladeren van de toko OF
- 1/2 tl - 2.5 gr pandan pasta van de toko, vermijd pandan 'essence' - die is goor
Voor de zoete aardappelchips
- 200 ml water
- 200 gr suiker
- 1/2 zoete aardappel geschild en in zo dun mogelijke plakken gesneden, bij voorkeur met een mandoline of kaasschaaf
- zonnebloemolie om in te frituren
Om te serveren
- 1/2 limoen
- 1 handje pistachenootjes ongezouten en grof geplet
Instructies
De avond (of 8 uur) van te voren
- Was 200 gr zwarte kleefrijst grondig en laat de rijst in ruim water één nacht weken.
Maak de rijstepap
- Voeg 1 liter water en 6 limoenblaadjes toe aan de rijst en het weekvocht. Rasp 2 cm gepelde gember boven de pan en meng dit door het rijst.
- Breng de rijst aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst 30 minuten onder af en toe roeren door pruttelen.
- Roer nu 75 gr gula jawa en 1/2 t - 2.5 gr zout door de rijst en laat de rijst nog 15 minuten doorkoken. Je zou nu rijstepap moeten hebben. Haal de pap van het vuur.
Maak de pandan kokosmelk terwijl de rijst kookt
- Verhit, terwijl de rijst kookt, langzaam 400 ml volvette kokosmelk in een steelpan met 1 snufje zout en 2 grote in een knoop gelegde pandanbladen of 1/2 tl - 2.5 gr pandan pasta.
- Laat de kokosmelk met de pandan 10 minuten op zo'n laag mogelijk vuur staan, haal de pan van het vuur en verwijder het pandanblad voor het opdienen.
Maak de zoete aardappelchips terwijl de rijst en kokosmelk koken
- Breng in een flinke pan 200 ml water aan de kook met 200 gr suiker.
- Kook, wanneer het water kookt en de rijst is opgelost, de 1/2 zoete aardappel in zo dun mogelijke plakken 5 minuten in het suikerwater. Verwijder de plakken en dep ze goed droog.
- Verhit ruim zonnebloemolie in een pan tot ongeveer 180° C. Je kunt de temperatuur testen door één plakje aardappel in de olie te laten zakken. Borrelt de olie niet meteen flink op? Dan is de olie nog niet heet genoeg.
- Bak de plakken gezoete zoete aardappel in de olie tot ze krokant zijn. Je doet dit beste in porties om te voorkomen dat de chips aan elkaar plakken of dat de olie te veel afkoelt. Laat de chips afkoelen op keukenpapier.
Om op te dienen
- Breng de rijst op smaak met sap van 1/2 limoen of serveer er los limoenpartjes bij zodat iedereen de rijst zelf op smaak kunnen brengen.
- Verdeel de rijst, afhankelijk van met hoeveel eters je bent en hoeveel trek je hebt, over 2 tot 4 borden, en verdeel hierover de pandan kokosmelk met daarnaast de zoete aardappelchips en wat van de pistachenootjes.