Ik zou een lichte lunch eten voor ik de deur uit moest. Maar ik had alles verkeerd getimed dus at ik iets onderweg. Dan at ik de lichte lunch wel als avondeten. Maar ik was moe toen ik thuiskwam dus ¯\_(ツ)_/¯.
Dan maar frituren
Toen werd het steeds kouder en had ik helemaal geen zin meer in ‘lichte’ onzin. Omdat ik niet tot het einde der tijden met deze lichte lunch in de koelkast wilde blijven zitten, besloot ik de frituur aan te zwengelen.
Caesar salad liefde
De ‘lichte’ lunch zou een klassieke Caesar salade zijn geworden. Al sinds ik mijn eerste at (in EuroDisney ergens in de jaren ’90) heb ik een verhouding met deze salade. Maar het was koud en ik had helemaal geen zin in salade. En zo werd Caesar fried kip geboren.
Je kunt de kip zo eten, of op mijn zoete aardappel bolletjes. Het is hoe dan ook een feestje.
Caesar Fried Kip Burger
Materialen
- Kom
- Afsluitbare bakjes
- Frituurpan
- Keukenpapier
- Diepe borden x2
Ingrediënten
Voor de marinade en saus
- 1 c - 250 ml Griekse yoghurt
- 30 ml - 2 el olijfolie
- 10 gr - 2 tl knoflookpoeder
- 4 ansjovisfilets fijngehakt
- sap van 1 citroen
- 85 gr - 6 el Parmezaanse kaas geraspt
- 2 stukken kip zonder vel en bot, ik eet zelf het liefst dij
Voor de coating
- 65 gr - 1/2 c patent bloem
- 65 gr - 1/2 c crackermeel sla wat crackers die je nog hebt liggen tot gort in een plastic zakje
- 65 gr - 1/2 c Parmezaanse kaas geraspt
- 5 gr - 1 tl knoflookpoeder
- 5 gr - 1 tl cayenne-poeder
- 5 gr - 1 tl zout
- olie om in te frituren
Om het af te maken
- 4 plakjes bacon uitgebakken
- 2 eieren zoals jij ze het lekkerst vindt, zolang het eigeel maar zacht is - anders kunnen we geen vrienden zijn
- sla naar keuze ik vind zelf botersla of baby gems het lekkerst
- 1/2 avocado in plakjes
- 2 bolletjes naar smaak, ik gebruik mijn zoete aardappel bolletjes
Instructies
Één avond van te voren
- Meng 250 ml - 1 c yoghurt met 30 ml - 2 el olijfolie, 5 gr - 1 tl knoflookpoeder, 6 fijngehakte ansjovisfilets, sap van 1 citroen en 85 gr - 6 el geraspte Parmezaanse kaas in een kom. Verdeel ze over 2 afsluitbare bakjes.
- Plaats 2 kip stukken bij het mengel in 1 van de containers. Zorg ervoor dat ze volledig onderstaan en laat ze minimaal 2 uur in de koelkast marineren, het liefst zelfs 1 nacht. Sluit het andere bakje ook af en plaats dit ook in de koelkast, dit is de burgersaus.
Frituren
- Verhit een frituurpan tot ongeveer 175° C.
- Haal de kip uit de yoghurt. Gebruik keukenpapier om de stukken droog te deppen.
- LET OP: GOOI DEZE YOGHURT WEG. Je wil hem niet per ongeluk over je burger gooien als saus. Daar is het andere bakje voor.
- Vermeng 65 gr - 1/2 c bloem, 65 gr - 1/2 c het cracker meel, 65 gr - 1/2 c geraspte Parmezaan, 5 gr - 1 tl knoflookpoeder, 5 gr - 1 tl cayenne en 5 gr - 1 tl zout met elkaar in een diep bord. Leg vast wat keukenpapier op een ander diep bord om je gefrituurde kip straks in uit te laten lekken.
- Haal, wanneer je frituurpan op temperatuur is, je kip door het bloem/ Parmezaan mengsel. Schudt eventueel teveel af en laat de kip langzaam in de olie zakken. Denk eraan eerst het frituurmandje in de frituurpan te laten zakken, zodat je de kip er straks makkelijk weer uitvist. Laat ze niet tegelijkertijd in de olie zakken, dan bakt de kip vaak aan het mandje vast.
- Je kip zou in ongeveer 7-14 minuten gaar moeten zijn, afhankelijk van hoe dik ze zijn. Let erop dat je korst in elk geval mooi goudbruin is. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Stel je burger samen, optioneel
- Je kunt nu je burger samenstellen. Gril hiervoor eerst kort de opengesneden kanten van je bolletjes in een droge pan. Leg daarop de bacon, dan de sla, de kip en het ei en misschien zelfs wat plakjes avocado en bedruip de burger vervolgens met het restant saus. Het komt hoe dan ook goed.