Wilde Rijst Met 3-Pepers & Limoen

Door Mieke
05/09/2019

Ik ben een enorme boekensloerie. Gezien mijn situatie en de toestand in de wereld heb ik inmiddels aardig kunnen bezuinigen, zo is mijn gebruik van gas, water en licht met de helft afgenomen en hoef ik in principe maar eens in de 2 weken mijn vuilnisbak te legen, meer vanwege de geur dan omdat hij nu zo vol zit.

Maar iets waar ik maar niet op kan bezuinigen zijn boeken. Dit zijn allerhande boeken, maar het ergst is mijn boeken-fetish voor boeken over Nederlands-Indië en kookboeken.

On The Side van Ed Smith

En dan ben ik ook nog gek op koopjes. Dus toen ik een tijdje geleden Ed Smith’s On The Side voor een ‘vrijwel niks’ zag bij de American Book Center in Den Haag moest ik het wel meenemen.

Ik wist toen niet waarom, maar het moest. Het is sindsdien het zwaarste be-post-itte kookboek ooit geworden. Ik snap niet waarom er niet meer boeken over bijgerechten zijn, want On The Side bevat een enorm handige waslijst van eenvoudige, meestal op groenten gebaseerde, bijgerechten. Inclusief uitleg over waar je ze bij kunt eten, of hoe je ze met elkaar kunt combineren voor een ​​volledige (vegetarische) maaltijd.

Variaties op rijst met drie soorten peper en limoen

Het eerste recept dat ik eruit gemaakt heb, en steeds weer opnieuw (en opnieuw, en opnieuw, en opnieuw) maak, is dit wilde rijstgerecht met drie soorten peper.

Soms maak ik het met ‘gewone’ (zilvervlies)rijst. Soms maak ik van de restjes een salade met bonen, koriander en kip of ei. Soms eet ik het als lunch met wat gebakken eieren en hot-tingle mapo hot sauce en soms wissel ik die eieren dan weer in voor krokante tofu uit de oven. Kortom, dit bijgerecht werkt zo ongeveer overal bij. Zolang je maar van een beetje peper in je donder houdt.

Ik heb de citroen vervangen voor limoen en één van de peperkorrels voor Indonesische andaliman peper, want die had ik nog liggen, dus probeer vooral te variëren met wat er in je kruidenkastje staat.

Wilde rijst met drie soorten peper en limoen

Vette Sletten
Deze wilde rijst met peper en limoen uit Ed Smith's On the Side vormt het perfecte verfrissende bijgerecht voor elke maaltijd.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Fusion
Porties 2

Materialen

 • Rijstkoker OF
 • Kleine (steel)pan met deksel
 • Fijne zeef, optioneel
 • Sudderplaatje, optioneel
 • Vijzel of kruiden/ koffiemolen

Ingrediënten
  

 • 225 gr - 1 c wilde rijst andere soorten droogkokende rijst werken ook
 • sap van 1 limoen
 • 5 gr - 1tl zwarte peperkorrels
 • 5 gr - 1 tl zwarte Sichuan-peperkorrels zwarte zaadjes eruit geplukt
 • 5 gr - 1 tl andaliman-peperkorrels onder andere te koop bij Pit&Pit, link in de tekst hierboven
 • snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers kunt vast knijpen

Instructies
 

Methodes om rijst te koken

 • Was de rijst eerst zorgvuldig tot het water helder is.
 • Kook 225 gr - 1 c rijst in een rijstkoker, volgens de instructies van de fabrikant.
 • Als alternatief kun ook 225 gr - 1 c rijst in een kleine pan met ruim water aan de kook brengen met het deksel op de pan. Kook de rijst 3 minuten korter dan de verpakking voorschrijft. Giet de rijst af met een zeef. Doe de rijst terug in de pan. Doe de deksel terug op de pan en laat de rijst nog 3 minuten in haar eigen hitte droog stomen. Dit is de methode van Ed Smith.
 • Dan nog de methode van mijn oma en vrijwel elke andere Aziaat die ik ken: plaats 225 gr - 1 c rijst in een kleine pan. Voeg water toe tot de rijst 1 vingerkootje onderstaat. Breng aan de kook met het deksel op de pan en laat de rijst 5 minuten doorkoken. Verplaats de pan naar het laagst mogelijke vuur, het liefst met een sudderplaatje er nog tussen en laat de rijst nog 15 minuten doorstomen.

Om de rijst af te maken

 • Maal 5 gr - 1 tl van elk soort peperkorrel samen fijn in een vijzel of kruiden/ koffiemolen en pers 1 limoen uit terwijl je op de rijst wacht.
 • Maak de rijst los met een vork en voeg het peper mengsel, het limoensap en zout toe.
Trefwoord aziatisch, bijgerechten, limoen, peper, pittig, rijsttafel, wilde rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close