Ga terug

Tim Anderson's ramen Caesar-salade

Vette Sletten
Een onconventionele maar heerlijke ramen Caesar-salade uit het Ramen Forever kookboek van Tim Anderson.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Italiaans, Japans, Mexicaans
Porties 2

Materialen

  • Oven om croutons in te bakken
  • Kom idem
  • Pan om de noedels in te koken
  • Grote schaal om de dressing en salade in te maken

Ingrediënten
  

Voor de croutons

  • 4x1 cm sneetjes baguette
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 teentje knoflook fijn geraspt
  • snufje zout

Voor Tim's dressing

  • 1 eierdooier
  • 1/2 teentje knoflook fijn geraspt
  • 20 g miso
  • 10 g Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • 1/2 tl katsuo dashi-poeder verkrijgbaar bij de toko
  • 1/2 tl mosterd bij voorkeur Engelse
  • zwarte peper versgemalen
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl sesamolie
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml neutrale olie

Voor PDXoliveguy's dressing

  • 1/4 c mayonaise
  • 1/2 tl fijne knoflookpoeder
  • 1 el vissaus
  • 1 el wijnazijn ik gebruik appelciderazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el Parmezaan fijn geraspt
  • zwarte peper versgemalen, naar smaak

Voor de salade

  • 2 porties ramen noedels gekookt en afgespoeld met koud water
  • 1 kipfilet of plantaardige soortgenoot gekookt en in hapklare stukjes getrokken
  • 1 krop romaine sla grof gehakt
  • flinke snug sesamzaadjes geroosterd
  • zwarte peper versgemalen, naar smaak
  • handje bieslook fijngesneden

Instructies
 

Om de croutons te maken

  • Verhit de oven voor op 180°C.
  • Meng 1 tl olijfolie met 1/2 fijn geraspte teen knoflook met een snuf zout in een kom en schep de 4 sneetjes van 1 cm dikke plakjes stokbrood erdoor zodat ze goed bedekt worden in het knoflookolijfoliemengsel.
  • Bak de sneetjes op het rooster in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. Het brood moet volledig uitgedroogd zijn.
  • Haal uit de oven, laat afkoelen en breek in kleine stukken.

Om Tim's dressing te maken

  • Klop de eierdooier, 1/2 fijn geraspte teen knoflook, 20 g miso, 10 g fijn geraspte Parmezaanse kaas, 1/2 t dashi-poeder, mosterd, een paar malen zwarte peper en de sap van 1/2 citroen in een grote kom.
  • Combineer 1/2 t sesamolie met 1 el olijfolie en 100 ml plantaardige olie in een kan en giet het oliemengsel langzaam in het eigeelmengsel terwijl je constant blijft kloppen om de saus te 'emulgeren'.
  • Blijf kloppen en gieten tot alle olie is opgenomen en je tot een dikke, romige dressing bent gekomen.

Om PDXoliveguy's dressing te maken

  • Meng in een grote kom 1/4 c mayonaise, 1/2 tl knoflookpoeder, 1 el vissaus, 1 el wijnazijn en 2 el extra verge olijfolie tot de dressing volledig gemengd is. Roer er op het einde 1 el fijn geraspte Parmezaanse kaas en een paar malen zwarte peper door.

Om de salade te maken

  • Kieper de voorgekookte noedels, de voorgekookte en in stukjes getrokken 'kip' en de grof gehakte sla bij de dressing en roer tot alles gelijkmatig verdeelt is.
  • Serveer met de croutons, sesamzaadjes, extra Parmezaanse kaas en fijngesneden bieslook.

Notities

  • Je kunt ook kant-en-klare knoflookcroutons uit de winkel gebruiken. Zelfgemaakte croutons zijn wel net iets lekkerder, maar het scheelt toch weer een stapje in de keuken.
  • Je kunt de ingrediënten met gemak halveren om hier een 1-persoons maaltijdsalade van te maken. 
Trefwoord Caesar salade