Vijgen Ingelegd in Balsamicoazijn & Kruiden

Door Mieke
05/06/2025

Bij ons nieuwe huis in Frankrijk staan twee gigantische vijgenbomen. Een met middelgrote, honingzoete, groene vijgen en de andere met donkerpaarse, dikke vijgen. Hoewel we er met het ontbijt al een behoorlijke hoeveelheid van wegwerken, geven de bomen zoveel fruit dat het niet bij te houden is. Dus vries ik de meeste vijgen in voor later gebruik.

Ik gebruik de dikke vijgen om jam te maken, met kardemom en steranijs. De groene vijgen vind ik hier te zoet voor, omdat jam maken eigenlijk altijd met nog meer suiker gepaard gaat. Daarover later meer.

Vijgen Ingelegd in Balsamicoazijn & Kruiden

Dus ik was op zoek naar hartigere dingen om met mijn zoete vijgenvriendjes te doen, zoals een chutney bijvoorbeeld, toen Andrea Reyes dit recept voor vijgen ingelegd in balsamicoazijn met kruiden met me deelde. Het komt uit Sabors del Mundo Arabe, een kookboek uit 2000 van Lucrecia Infante Vargas en Lourdes Hernandez Fuentes.

Sindsdien kijk ik niet meer terug. Hoewel ik nog steeds op zoek ben naar die chutney, is dit recept zo snel en makkelijk en het resultaat is echt verrukkelijk. De ingelegde vijgen zijn het lekkerst bij een kaasplank met een paar flink assertieve kazen. Ik geef ze ook graag cadeau.

Vijgen invriezen

Zoals gezegd vries ik mijn vijgen in, en als jij ook elke nazomer ‘lijdt’ aan een overvloed aan vijgen, heb ik een paar tips. Voor dit recept heb je hele vijgen nodig, dus het is het beste om ze even snel af te spoelen en ze vervolgens in hun geheel in te vriezen. Leer van mijn fouten en vries ze in per zak van 500 gram of 1 kilo. Dan weet je beter waar je aan toe bent.

Voor jam kun je de vijgen schoonmaken, de steeltjes verwijderen en ze vervolgens grof (of fijn) hakken en de benodigde suiker voor het maken van jam direct in de diepvrieszak doen. Dit maakt de vijgen vast zacht en klaar om er jam van te maken. Ik gebruik graag geleisuiker (met de pectine er al in) voor een verhouding van 1 deel suiker op 2 delen fruit. Dit is meestal iets duurder (dan 1 op 1 jamsuiker), maar fruit is al zoet, dus vandaar.

Vijgen ingelegd in balsamicoazijn en kruiden

Vette Sletten
Een snel en eenvoudig recept voor het inmaken van vijgen in balsamicoazijn met kruiden, perfect te combineren met pittige kazen.
Voorbereidingstijd 2 uur
Gang Zoet
Keuken Midden Oosters
Porties 4 jampotten

Materialen

  • 4 lege en gesteriliseerde jampotten OF
  • 3 lege en gesteriliseerde 3/4 liter potten
  • Grote pan
  • Grote pan waar 4 jampotten in passen

Ingrediënten
  

  • 3/4 c suiker
  • 1 c water
  • 3 gedroogde piment bessen of 1/4 tl gemalen piment
  • 2 tl verse tijm
  • 1 t verse rozemarijn fijngehakt
  • 2 gedroogde jeneverbessen
  • 2+4 laurierblaadjes vers of gedroogd
  • 2+4 reepjes sinaasappelschil gedroogd of vers, circa 2x5 cm
  • 1 kilo rijpe stevige vijgen afgespoeld
  • 110 ml balsamicoazijn
  • 4 steeltjes verse tijm
  • 4 steeltjes verse rozemarijn

Instructies
 

Om de potten te steriliseren

  • Ik heb een sterilisatiefunctie op mijn vaatwasser, dus als die leeg is, gebruik ik die (zonder vaatwasmiddel). Je kunt je potten en deksels ook afwassen en ze vervolgens 10 minuten in een warmwaterbad koken, of 10 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Ik gebruik het warmwaterbad graag omdat je het later toch nodig hebt, dus dan staat dat alvast klaar.

Vijgen ingelegd in balsamicoazijn en kruiden

  • Breng een grote pan met water, geschikt voor 4 jampotten of 3 potten van 3/4 liter, aan de kook terwijl je de rest van het recept doorwerkt.
  • Meng 3/4 c suiker met 1 c water in een grote pan. Breng het mengsel op hoog vuur aan de kook tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan laag en laat het 5 tot 7 minuten koken tot er een lichte siroop ontstaat.
  • Bereid ondertussen een vierkante kaasdoek van 24 cm voor en leg er 3 piment bessen, 2 el tijm en 1 tl fijngehakte rozemarijnblaadjes, 2 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes en 2 reepjes sinaasappelschil op. Knoop de uiteinden van de kaasdoek bij elkaar en doop het in de siroop. Laat 20 minuten op laag vuur koken.
  • Voeg de schoongemaakte vijgen toe en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes doorkoken. Schep de vijgen af ​​en toe voorzichtig om met een houten lepel. Haal het zakje kruiden eruit.
  • Verwijder het kruidenzakje.
  • Verdeel de vijgen in 4 vooraf gesteriliseerde jampotten en verdeel de 110 ml balsamicoazijn gelijkmatig over de potten. Verdeel nu de siroop over het fruit en de zijn. Let erop dat er minstens een centimeter ruimte vrij blijft bij de opening van de potten.
  • Plaats een takje tijm, een takje rozemarijn, een laurierblaadje en een reepje sinaasappelschil in elk potje.
  • Draai de potten goed dicht en laat ze 20 minuten in het warme waterbad koken. Haal ze voorzichtig uit de pan en laat ze 12 uur of een nacht afkoelen.
  • De vijgen zijn maximaal 1 jaar houdbaar. Bewaar de vijgen na openen in de koelkast en eet ze bij voorkeur binnen 1 week op.
Trefwoord vijgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close