Christina Tossi’s Bananencake Met Groene Curry

Door Mieke
27/08/2019

Ik noem geen namen, maar we hebben allemaal wel van die kookboeken waar we helemaal niet uit koken, dus zo kwam Christina Tosi’s All About Cake van mijn schoonzus (niet wettelijk, je bent tegen het patriarchaat of niet) bij mij terecht.

Terwijl ik met een schuin en schuldig hoofd naar alle kookboeken (en boeken-boeken, ahem) keek die ik heb waaruit ik überhaupt niet of niet genoeg uit kook, beloofde ik plechtig dat ik heus wel uit dit boek zou bakken. Omdat één van mijn doelen is meer te bakken dit jaar en omdat ik dol ben op Tosi, zou dit geen probleem moeten zijn (herinner me hier later nog eens aan).

Groene curry in mijn cake? Hell yeah!

Omdat ik meer van hartig hou dan van zoet, hou ik van zoet met hartig. Dus het eerste recept dat me opviel was deze Banana Green Curry pound-cake met zwarte peperboter. Ik heb er een Bundtcake van gemaakt omdat ik toen nog geen broodvorm had.

Deze cake is niet zo funky als de naam doet vermoeden, het is meer zoet met pittige ondertoon en nasmaak, wat juist weer geweldig is voor mensen die niet zo into funky foods zijn. De volgende keer doe ik er waarschijnlijk iets meer groene curry pasta in, want ik hou zelf wel enorm van funky foods.

Tosi zegt dat je de cake ook in plakken kunt roosteren, maar mijn cake was al op voordat ik dat kon proberen.

Zijn Christina Tosi recepten moeilijk?

Tosi’s recepten klinken altijd erg intimiderend. Dit is vooral zo omdat veel, vaak onbekende, ingrediënten gebruikt. Afgezien van die ingrediëntenlijsten zijn haar recepten eenvoudig Amerikaans, meng je droge en je natte ingrediënten afzonderlijk en voeg ze vervolgens samen. Dus adem even rustig in, roof de winkel leeg en bak.

Christina Tosi's Bananencake met Groene Curry

Vette Sletten
Lekker zware bananencake met een vleugje groene curry van de legendarische Christina Tosi van onder andere Momofuku en Milkbar in New York.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Appetizer, Dessert, Onderweg, Snack
Keuken Amerikaans
Porties 8

Materialen

  • Oven
  • Bundt- of broodcakevorm
  • Kleine kommen x2
  • Vork
  • Grote kommen x2
  • Pollepel
  • Garde
  • Draadrek

Ingrediënten
  

  • 280 gr - 2 medium rijpe bananen hoe rijper, hoe beter, ze moeten echt uit het vel druipen

Natte ingrediënten

  • 170 gr - 12 el boter gesmolten
  • 165 gr - 3/4 c zure room
  • 18 gr - 1 el groene curry pasta meer als je zoals ik bent
  • 2 gr - 1/2 tl bananenextract van de toko
  • 2 grote eieren
  • 1 grote eierdooier dit is gewoon een eierdooier uit een groot ei

Droge ingrediënten

  • 200 gr - 1 c suiker
  • 135 gr - 1 c patentbloem
  • 120 gr - 1 c cake bloem zie instructies wanneer je dit niet kunt vinden
  • 6 gr - 1 1/2 tl bakpoeder
  • 6 gr - 1 tl baksoda
  • 5 gr - 1 1/4 tl zout

Voor de peperboter, optioneel

  • 95 gr - 7 el boter op kamertemperatuur
  • 10 gr - 3 el suiker
  • 4 gr - 1 tl zout
  • 3.5 gr - 1 1/2 tl zwarte peper versgemalen

Instructies
 

Hoe maak je zelf cakebloem?

  • Kun je geen cakebloem vinden, meng dan 125 gr patentbloem met 25 gr maizena. Let op: je zult wat cakebloem overhouden na het maken van dit recept.

Maak de cake

  • Verwarm je oven voor op 160° C. Vet een bakvorm in met boter en een dunne laag bloem, zo komt de cake straks makkelijker los uit de vorm.
  • Plet 280 gr - 2 medium megarijpe bananen met een vork fijn tot een bananensmurrie. Hoe rijper je bananen zijn hoe makkelijker dit gaat.
  • Meng nu 170 gr - 12 el gesmolten boter, 165 gr - 3/4 c zure room, 18 gr - 1 el curry pasta, 2 gr - 1/2 tl bananenextract, 2 grote eieren en 1 eidooier samen in een grote kom. Voeg hier de bananensmurrie aan toe en roer alles goed door.
  • Meng in een andere grote kom 200 gr - 1 c suiker, 135 gr - 1 c patentbloem en 120 gr - 1 c cakebloem met 5 gr - 1 1/2 tl bakpoeder, 6 gr - 1 tl soda en 5 gr - 1 1/4 tl zout goed samen. Voeg hier de natte ingrediënten aan toe. Meng alles goed met een pollepel en sla eventuele klontjes nog kort kapot met een garde.
  • Giet het mengsel in je bakvorm en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar. Het midden van de cake zou niet meer moeten trillen en terug in vorm moeten springen als je er zachtjes op drukt.
  • Laat de cake 45 minuten afkoelen in de vorm voor je hem uitkeert op een rooster om verder af te koelen.

Maak de peperboter, optioneel

  • Terwijl je probeert van de warme cake af te blijven kun je 95 gr - 7 el boter met 10 gr - 3 el suiker, 4 gr - 1 tl zout en 3.5 gr - 1/2 tl versgemalen zwarte peper in 4 tot 5 minuten tot een luchtig geheel kloppen.

Notities

Deze cake blijft ingepakt in de koelkast ongeveer 1 week goed. Je kunt de plakken ook kort roosteren voordat je ze insmeert met de boter. 
De boter blijft ongeveer 1 maand goed en biedt een goed excuus om de cake nog een keer te maken.
Trefwoord bananen, Cake, Gebak, taart

Comments

  1. Ziet er heerlijk uit dit! Heb jij enig idee welke afmetingen zo’n broodvorm moet zijn voor dit recept? Wat Googlen leert mij dat die niet in 1 standaardvorm zijn. (Wellicht past ook in mn good old cakevorm)

    1. Ha Bram! Ik denk dat het best krap is in een good ol’ cakevorm, want in mijn tulband paste het prima. Maar ik zou er ook niet perse helemaal een nieuwe vorm voor aanschaffen? Dus mss een deel in de good ol’ cakevorm en een deel in een ander blik of in een muffinvorm b.v.?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close