Nu Veganuary is afgelopen en ik in Alicia Kennedy’s nieuwsbrief stiekem een wijziging heb aangekondigd in het soort recepten dat ik hier deel, leek me dit het perfecte moment om mijn favoriete vegan en vega kookboeken eens voor je op een rij te zetten.
Voor de volledigheid: ik ben zelf geen strikte veganist of vegetariër omdat mezelf inperken voor mij niet werkt, maar ik eet wel grotendeels vegan en vegetarisch en probeer zo dier-, mens- en planeetvriendelijk mogelijk boodschappen te doen.
Ik hoop dat deze 13 veganistische en vegetarische kookboeken je net zo inspireren als mij om groenten een meer centrale rol op je bord te geven.
Vegan Soul Food – Jason Tjon Affo
Vegan Soul Food van Jason Tjon Affo is een prachtig veganistisch kookboek vol kleurrijke fotografie én eten, grotendeels geïnspireerd door Jason’s Surinaamse roots. Daarmee is het een ontzettend divers kookboek omdat de Surinaamse keuken beïnvloed is door diverse Afrikaanse én Aziatische keukens, die je ook allemaal weer terugziet in Jason’s boek.
Ik baseerde mijn vegan kue lapis monkeybread op een recept uit Vegan Soul Food. Echt een aanrader dus.
Vegetable Kingdom – Bryant Terry
Bryant Terry is één van de belangrijkste stemmen in de vegan-keuken en na het lezen van Vegetable Kingdom: The Abundant World of Vegan Recipes begrijp ik goed waarom. Ik kan me geen Engelstalig best of 2020-artikel herinneren zonder dit boek, dus ik moest het hebben.
Bryant is een klassieke geschoolde kok waardoor het boek in eerste instantie erg ‘chefig’ leest. Kijk je hier doorheen dan zie je dat elk recept eigenlijk uit twee of meer (!) recepten bestaat, die ook prima los te maken of anders te combineren zijn. Daardoor is het geen intimiderend maar vooral een erg inspirerend boek.
Ik maakte hier al toast met pijnboompittenpuree en paddenstoelen uit, maar de vegan po’boy staat (naast allerhande puree’s en creme’s) ook erg hoog op mijn kooklijstje. Dit boek is helaas nog niet verkrijgbaar in het Nederlands.
Rosa’s Thai Café: The Vegetarian Cookbook – Siaphin Moore
Jaren geleden at ik met mijn broer bij Rosa’s Thai Café in het Londense East End (waar wij allebei woonden). Ik weet nog goed dat ik enorm verrast werd door dit restaurant. Daarvoor had ik eigenlijk alleen zwaardere Thaise ‘curries’ gegeten maar bij Rosa’s bleek hoe fris Thais juist kan zijn. Dus toen ik dit boek spotte en zag dat een van mijn favoriete food fotografie- en stylingteams er ook nog eens aan mee hadden gewerkt, moest ik het wel meenemen.
Er zijn ontzettend veel redenen om van dit boek te houden. De fotografie door Louise Hagger en de styling door Alexander Breeze zijn echt goals voor mij en de meeste recepten zijn toevallig vegan.
Daarbij heeft Saiphin Moore alle recepten in Rosa’s Thai Café: The Vegetarian Cookbook verrijkt met haar persoonlijke geschiedenis van eetervaringen, mensen die hun recepten met haar deelden en meer. Het boek geeft je een veel beter beeld van de regionale kenmerken van de Thaise keuken en Saiphin’s leven en werk in verschillende delen van Azië en nu Groot-Brittanië. Alle recepten, inclusief deze gaeng penang tua lima (veganistische butterbean panang), zijn ook nog eens bizar eenvoudig klaar te maken, wat het voor mij echt één van mijn favoriete boeken ooit maakt.
Dit boek is helaas niet verkrijgbaar in het Nederlands, maar omdat het een Britse publicatie is heb je geen gehannes met omrekeningen zoals je dat met Amerikaanse boeken wel eens hebt.
Jackfruit & Blue Ginger – Sasha Gill
Als je op zoek bent naar een meer all-round veganistisch Aziatisch kookboek is Sashi Gill je vrouw. In Jackfruit & Blue Ginger: Asian Favourites Made Vegan deelt Sasha bekende klassiekers uit de Indiase, Thaise, Singaporese en Maleisische, Chinese en Japanse keuken, maar dan vegan.
De hoofdstukken zijn per regio ingedeeld, wat het een stuk makkelijker maakt iets te vinden dat bij je stemming past of om een samenhangend veganistisch menu te bedenken voor een etentje met vrienden.
Wat ik daarbij ook heel erg fijn vind is dat er ook ‘desserts’ uit elke regio instaan (de meeste Aziatische keukens kennen strikt genomen geen ‘desserts’, zoet wordt eerder als snack of tussendoortje gezien). Met name de Hong Kong ‘egg’ tarts (een variant op Portugese pastel de nata) van zijden tofu zijn hier een graag geziene gast.
Dit boek is helaas niet verkrijgbaar in het Nederlands, maar omdat het een Britse publicatie is heb je geen gehannes met omrekeningen zoals je dat met Amerikaanse boeken wel eens hebt. Zoek je een lokaal alternatief dan is Emma de Thouars bezig met een vegetarische opvolger van haar hit Amazing Asia.
Nosh – Esther Erwteman
Nosh: Mijn Vegetarische Joodse Keuken is een prachtig boek van Esther Erwteman die de Amsterdamse delicatessenwinkel, kookschool en afhaal (de eerste twee als er geen Covid is) Esther’s Cookery runt.
In Nosh verweeft Esther haar persoonlijke geschiedenis met haar Joodse achtergrond. Daarbij legt ze heel mooi uit waarom in de Joodse religie bepaalde gerechten op bepaalde dagen worden bereid en gegeten, en hoe andere minder voor de hand liggende recepten uit het boek in haar repertoire zijn belandt.
Woon je in Amsterdam? Help jezelf en Esther en bezoek haar winkel voor een fijne afhaalmaaltijd of mooie ingrediënten. Woon je er niet dan kun je ook flink wat lekkernijen in de webshop van Esther’s Cookery bestellen. Ikzelf heb er al een hele handige aubergine grill en een hele fijne harissa vandaan. Ook kun je je inschrijven voor online workshops.
Greenfeast – Nigel Slater
Als boekenwurm lees ik liever teksten die me uitdagen en resulteren in enig ongemak. Maar er zijn momenten dat comfort gewenst is. Als puber vond ik troost in Kurt Vonnegut, die net zo verbouwereerd was door de wereld als ik, maar dat om wist te zetten in fantastische verhalen.
Nu ik ouder ben, kan ik me geen geruststellendere schrijver indenken dan Nigel Slater. Zo noemde hij een van mijn favoriete recepten ‘an earthy meal in a bowl type soup’, een titel die zijn schrijfstijl perfect omschrijft. Als je Nigel leest, weet je dat het goed komt.
Greenfeast bestaat uit twee delen: lente, zomer en herfst, winter. Deze boeken leren je met de seizoenen meekoken en zijn meer bedoeld om je te inspireren dan tot op de letter nauwkeurig te volgen. Greenfeast leunt zwaar op room en kaas en klassieke Europese keukens. Dit is natuurlijk geen straf en maakt dit daarmee de perfecte boeken voor mensen die nog maar net met vlees aan het minderen zijn.
Greenfeast is in het Nederlands verkrijgbaar, naast de reguliere drukken heeft Fontaine (full disclosure, dit is mijn uitgever) ook een dunnere en goedkopere editie uitgebracht voor mensen die nog niet zo bekend zijn met Nigel.
Vegan With Bite – Shannon Martinez
Ik leerde Shannon kennen tijdens een nachtelijke/ ochtendlijke (afhankelijk van waar je je op de planeet begeeft) transnationale DM-sessie (minder dubieus dan je denkt) en wist meteen dat ik een boek van haar moest hebben. Ik ga eigenlijk altijd voor het laatste boek uit iemand’s oeuvre dus in dit geval viel mijn oog op Vegan With Bite.
Net als ik is Shannon zelf niet vegan, maar serveert zij in haar restaurants alleen vegan gerechten en deelt zij in haar boeken alleen vegan recepten want * gebaart naar de algehele staat van de planeet *.
Wat ik zelf heel erg fijn vind aan dit boek is dat ingrediënten niet meer worden aangemerkt als ‘vegan’ (vegan boter, vegan melk, enz.). Het is een veganistisch kookboek, dus als Shannon boter zegt, bedoelt ze natuurlijk vegan boter en als ze melk zegt, bedoelt ze natuurlijk notenmelk. Daarbij legt ze ook uit dat er veel kant-en-klaar producten zijn die nog iets van vlees in de naam hebben maar waar het vlees allang is uitgehaald (zo kun je in Australië kippenbouillonblokjes kopen maar zit daar vrij zelden nog kip in).
Met hoofdstukken als Minimum Effort, Maximum Results, een filosofie die ik ook aanhang in de keuken, begrijp je hopelijk waarom dit boek hiertussen staat. Vegan With Bite is nog niet vertaald voor de Nederlandse markt, maar één van Shannon’s vorige boeken is wél vertaald en goed verkrijgbaar.
Joe Yonan – Cool Beans
Jaren geleden kocht ik al eens een boek van Joe Yonan, toen kookte hij nog met vlees. Sindsdien heeft hij zich toegelegd op het schrijven van louter vleesvrije recepten.
Met Cool Beans spreekt de titel voor zich. Bonen worden vaak vergeten maar zijn ontzettend voedzaam en vormen daarmee een perfecte bron om vlees ’te vervangen’. Cool Beans bevat een hele reeks klassiekers (paella! hummus!) van over de hele wereld, naast een groot aantal van Yonan’s eigen verzinselen, allemaal met bonenfocus. Ook geeft hij wat tips om de beruchte muzikale bijwerkingen van bonen te vermijden: scheten. Blijkbaar helpt het vooral als je de bonen goed bereidt, en daar is dit boek dan weer handig bij.
Cool Beans is nog niet verschenen in het Nederlands, maar Joke Boon heeft ook al hele mooie standaardwerken over bonen én over linzen geschreven en die kan ik ongezien ook dik aanbevelen.
Lagusta Yearwood – Salty + Sweet
Ik kreeg Salty + Sweet: The Art of Vegan Chocolates, Truffles, Caramels and More van Lagusta Yearwood op het oog omdat Alicia Kennedy het aanraadde. In dit boek komen vooral Lagusta’s Luscious chocoladetruffels en karamels prominent aan bod. Als je goed bent in het bedenken van funky smaken en het aanpassen van recepten naar je eigen smaak (ik), kan dit in eerste instantie een beetje eentonig overkomen.
Dat gezegd hebbende geeft Lagusta zulke diepgaande informatie over de problematiek van het ethisch inkopen van ingrediënten en wordt het boek een stuk spannender wanneer je eenmaal in de wereld van karamel en andere zoetigheid bent belandt, dus wilde ik het toch in deze lijst opnemen. Ik had het eerder over ongemak: dit boek is ongemakkelijk want met suiker- en cacaoproductie is er echt heel veel mis. Maar als je daar eenmaal doorheen hebt gebeten kun je betere beslissingen nemen en ook nog eens lekkere vegan chocolade truffels maken (of bedenken, op mijn planning staan kimchi chocolade truffels) dus dat maakt het ruimschoots goed.
Dit boek is niet vertaald en alleen in het Engels verkrijgbaar. Ik krijg binnenkort Dosia Bakt Vegan en Taart ende Koeck in huis en hoor erg goede dingen over beide als het op de beginselen van vegan bakken aankomt.
Zaitoun – Yasmin Khan
Dit is meer een eervolle vermelding, want strikt genomen is Yasmin Khan’s Zaitoun: Recipes and Stories from the Palestinian Kitchen geen veganistisch of vegetarisch kookboek. Dat gezegd hebbende bevat het boek maar 13 recepten waar vlees in wordt gebruikt. Deze recepten kun je prima negeren ten gunste van alle vegetarische recepten die erin staan. De unieke inzichten die Zaitoun biedt in de Palestijnse keuken en levens maken dit boek onvervangbaar en daarom kon ik niet anders dan het toch in deze lijst meenemen.
Ik heb eerder de falafel en ingemaakte venkel uit dit boek gemaakt, allebei supermakkelijk en onweerstaanbaar. Dus houd je van de mediterrane en Arabische keuken én van achtergrondverhalen dan is dit het boek voor jou.
On The Side – Ed Smith
Ik vond On The Side in het kortingshoekje van de American Book Center in Den Haag. Geïntrigeerd door een boek dat alleen uit bijgerechten bestaat, kocht ik het. Dit boek is sindsdien één van mijn meest gebruikte kookboeken, ik begrijp niet waarom er niet meer boeken over bijgerechten zijn. Behalve dat dit mogelijk het enige boek is dat je daar ooit voor nodig zult hebben.
Elk recept bevat tips over met welk hoofdgerecht je ze mee kunt combineren of hoe je ze kunt combineren met andere recepten uit het boek om een volledige (vleesvrije) maaltijd te maken. Verder zijn er niet één maar drie (DRIE!) indexen. Je kunt zoeken op basis van welke proteïnebron je gaat gebruiken in het hoofdgerecht, welke groente je hebt liggen én op basis van hoeveel tijd je hebt. Daarmee diende On The Side als inspiratie voor de hoofdstukindeling én extra vega en vegan index van NOMNOMNOM.
Eerder deelde ik een recept voor wilde rijst met peper en limoen uit On The Side.
Lucky Peach presents Power Vegetables!
Helaas bleek het vrij kut om bij Lucky Peach te werken. Sinds ik wat oudere edities heb gelezen vind ik het ook allemaal iets meer van machogebral doorspekt dan ik me herinnerde (al had ik zelf mogelijk ook meer last van machotendensen toen ik het voor het eerst las). Maar toen ik mijn eerste Lucky Peach, een literair food tijdschrift opgericht door Peter Meehan en David Chang, in handen kreeg, was ik op slag verliefd omdat ik tot dat moment niet wist dat er op deze manier over eten geschreven werd.
Inmiddels is zijn we een paar jaar verder en mis ik alleen de eerste editie in mijn collectie. Hoewel het tijdschrift zelf inmiddels moeilijk te vinden is, zijn de meeste boeken goed verkrijgbaar. Lucky Peach presents Power Vegetables! geeft je denk ik het meest waar voor je geld. De fotografie is geweldig en de recepten zitten allemaal boordevol smaak, zijn makkelijk en toegankelijk en bovendien grotendeels vegan.
Iets wat ik nog wel eens lastig vind is dat vegetarische kookboeken is vaak overal kaas bij gooien terwijl vegan kookboeken bol staan van dieetgelul. Power Veg doet dit allemaal niet en is een gewoon een goed, degelijk kookboek waar je trek van groenten in krijgt. Ook dit boek is niet verkrijgbaar in het Nederlands.
Hier vind je enkele recepten uit Lucky Peach presents Power Vegetables.
Dit waren 13 van mijn favoriete vegan en vega kookboeken. Ik hoop dat er iets voor je tussenzit. Het gaat erg slecht met de Nederlandse boekhandels, mocht er iets voor je tussenzitten bestel je boek dan daar. Bij Engelstalige boeken duurt dit momenteel wat langer, maar dan heb je na de Corona-crisis hopelijk nog een lokale boekhandel om bij langs te gaan en dat is het wachten echt meer dan waard.