Vette Sletten – Foodblog

Wilde rijst met peper en limoen

Ik ben een enorme boekensloerie. Gezien mijn situatie en de toestand in de wereld heb ik inmiddels aardig kunnen bezuinigen, zo is mijn gebruik van gas, water en licht met de helft afgenomen en hoef ik in principe maar eens in de 2 weken mijn vuilnisbak te legen, meer vanwege de geur dan omdat hij nu zo vol zit.

Maar iets waar ik maar niet op kan bezuinigen zijn boeken. Dit zijn allerhande boeken, maar het ergst is mijn boeken-fetish voor boeken over Nederlands-Indië en kookboeken.

On The Side van Ed Smith

En dan ben ik ook nog gek op koopjes. Dus toen ik een tijdje geleden Ed Smith’s On The Side voor een ‘vrijwel niks’ zag bij de American Book Center in Den Haag moest ik het wel meenemen.

Ik wist toen niet waarom, maar het moest. Het is sindsdien het zwaarste be-post-itte kookboek ooit geworden. Ik snap niet waarom er niet meer boeken over bijgerechten zijn, want On The Side bevat een enorm handige waslijst van eenvoudige, meestal op groenten gebaseerde, bijgerechten. Inclusief uitleg over waar je ze bij kunt eten, of hoe je ze met elkaar kunt combineren voor een ​​volledige (vegetarische) maaltijd.

Het eerste recept dat ik eruit gemaakt heb, en steeds weer opnieuw (en opnieuw, en opnieuw, en opnieuw) maak, is dit wilde rijstgerecht met drie soorten peper.

Soms maak ik het met zilvervliesrijst. Soms maak ik van de restjes een salade met bonen, koriander en kip of ei. Soms eet ik het als lunch met wat gebakken eieren en hot-tingle mapo hot sauce en soms wissel ik die eieren dan weer in voor krokante tofu uit de oven. Kortom, dit bijgerecht werkt zo ongeveer overal bij. Zolang je maar van een beetje peper in je donder houdt.

Ik heb de citroen vervangen voor limoen en één van de peperkorrels voor Indonesische andaliman peper, want die had ik nog liggen, dus probeer vooral te variëren met wat je nog in huis hebt.

Wilde rijst met drie soorten peper en limoen

Deze wilde rijst met peper en limoen uit Ed Smith's On the Side vormt het perfecte verfrissende bijgerecht voor elke maaltijd.
Gang Avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Fusion
Trefwoord aziatisch, bijgerechten, limoen, peper, pittig, rijsttafel, wilde rijst
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

 • 1 kopje wilde rijst dit wordt verkocht vermengd met ‘gewone’ rijst
 • sap van 1 limoen
 • 1 tl zwarte peperkorrels
 • 1 tl zwarte Sichuan-peperkorrels zwarte zaadjes eruit gepulkt
 • 1 tl andaliman-peperkorrels onder andere te koop bij Pit&Pit, link in de tekst hierboven
 • snufje zout

Instructies

 • Kook de rijst in een rijstkoker, volgens de instructies van de fabrikant .
 • Als alternatief kun je de rijst in een pan met zware bodem en ruim water koken. Breng de rijst in ruim koud water aan de kook. Laat hem vervolgens 3 minuten korter sudderen dan de verpakking voorschrijft. Giet de rijst af met een zeef. Doe de rijst terug in de pan. Doe de deksel er weer op en laat de rijst nog 3 minuten in haar eigen hitte droog stomen.
 • Maal je de peperkorrels samen fijn in een oelekan en pers je limoen uit terwijl je op de rijst wacht.
 • Maak de rijst los met een vork en voeg het peper mengsel, het limoensap en zout toe.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for peppercorn and lime rice.

  

Spread the love
 • 4
  Shares


Related Posts

Leave a Comment