Vette Sletten – Foodblog

Gepofte Zoete Aardappel met Miso Tofu Gehakt

Ik ben gek op gepofte aardappelen. Het zijn fantastische, luchtige, zoute koolhydraatwolken die het perfecte draagvlak vormen voor goede boter en zure room. Ik had ooit een Baked Potato Buddy t-shirt en vriendin Faye haakte voor mijn 40ste verjaardag een gepofte aardappel voor me.

Dus toen ik een recept zag voor gepofte zoete aardappel met miso gehakt in Joe Yonan’s Serve Yourself moest ik dit natuurlijk proberen. Het werd al snel vaste prik in het Vette Sletten huishouden. Alhoewel ik soms de miso inruilde voor gochujang.

Joe Yonan eet inmiddels geen vlees meer, en heeft pas een nieuw boek uitgebracht over bonen. Ikzelf probeer maximaal 2 keer per week vlees te eten. Soms is het vaker, maar dan daarna weer minder, je weet hoe dat gaat. Sommige mensen noemen dit flexitarisch maar ik noem het gewoon eten.

In elk geval leek dit me een perfect recept om te plantificeren, zoals Janneke Vreugdenhil het noemt, en jullie een makkelijk recept voor een doordeweekse dag te geven.

Wat je nodig hebt

Andere sausjes die hier ook goed bij werken:

Gepofte Zoete Aardappel met Miso Tofu Gehakt

Een lekker, makkelijk vegan gerecht voor doordeweekse dagen met een flinke dot umami.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
For pressing the tofu30 min
Gang: Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Amerikaans, Aziatisch, Fusion, Japans
Trefwoord: miso, Vegan, veganistisch, Zoete Aardappel
Porties: 1

Ingrediënten

  • 250 gr tofu-gehakt zie link boven het recept, je kunt ook (nep) gehakt uit de super gebruiken als je dat fijner vindt
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1/2 broccoli in kleine 'bloemen' gesneden
  • 1 el miso
  • 3 bosuitjes in ringen, optioneel maar het maakt het echt af
  • Sriracha of andere hot sauce, ook optioneel maar het maakt het ook echt wel even af

Instructies

Twee manieren om een zoete aardappel te poffen

  • In beide gevallen moet je de zoete aardappel eerst wassen en er rondom met een vork gaatjes in prikken.
  • Kort: Pof de zoete aardappel op een paar velletjes keukenpapier op de hoogste stand in je magnetron op één zijde. Keer 'm om en pof hem dan nog 5 minuten.
  • Lang: Verhit je oven voor op 200C. Pof je aardappel op een bakplaat in 60 minuten (of tot hij volledig zacht is) gaar.

Voor het miso gehakt

  • Voeg de broccoli-bloemetjes toe aan de tofu als je bijna klaar bent met bakken.
    Let op: ik hou van krokante broccoli. Heb je 'm liever iets zachter, kook de broccoli dan in ongeveer 5-10 minuten tot ze voor jou de juiste textuur hebben.
  • Verdun de miso met een beetje water. Je bent op zoek naar de consistentie van een goeie Hollandaise, dus niet te dun!
  • Giet eventuele olie van de tofu en broccoli af en zet het vuur uit.
  • Voeg de miso-saus aan het tofu/ broccoli mengsel toe en roer het voorzichtig door zodat alles met een dun laagje van de saus bedekt is.
  • Snijd je zoete aardappel doormidden en bedek beide kanten met het miso gehakt.
  • Maak het geheel af met de bosuitjes en Sriracha naar smaak.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for baked sweet potato with miso glazed tofu.

Spread the love
  • 6
    Shares


Related Posts

Leave a Comment