Ik ben gek op handzame maaltijden. Ik at mijn eerste burrito (Knorr Wereldgerechten niet meegerekend) in San Francisco.
Amerikaanse vrienden togen mij en mijn jetlag mee naar Puerto Alegre in The Mission, waar ik niet helemaal begreep hoe het werkte en een burrito met kaas bestelde. Wat dus eigenlijk gewoon een tortilla is, met een blok gesmolten kaas erin, en dan nog meer gesmolten kaas erop.
Het was echt een fantastische burrito (alhoewel de red mole chilaquiles die ik er de volgende ochtend at pas écht onvergetelijk waren), maar ook een burrito waar ik na twee hapjes niet verder mee kwam (zie ook de Chicago deep dish pizza die ik een paar jaar ervoor probeerde), en waar ik in principe mijn hele bezoek nog op had kunnen teren.
Deze burrito is niet zo dodelijk maar minstens zo lekker. Ik vond ‘m in Power Vegetables van wijlen lijfblad Lucky Peach. Hij vult ook goed, zonder dat je erna meteen een flinke dut hoeft te doen (al mag dat natuurlijk wel). Dit maakt ‘m perfect voor lange autoritten naar bijvoorbeeld Frankrijk (ik wil gewoon naar Frankrijk, laat me).
Zoete Aardappel Burrito
Materialen
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Kom
- Koekenpan, optioneel
- Aluminiumfolie, optioneel
Ingrediënten
Voor de zoete aardappel
- 1 grote zoete aardappel in blokjes van ongeveer 5x5mm
- 15 ml - 1 el zonnebloemolie
- 2.5 gr - 1/2 tl komijnpoeder
- 2.5 gr - 1/2 tl gemalen koriander
- 2.5 gr - 1/2 tl chilipoeder
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers vast kunt knijpen
- snufje peper
Voor de pico de gallo
- 3 grote tomaten fijngehakt, zaadlijsten verwijderd
- 1 kleine sjalot fijngehakt en afgespoeld met koud water
- sap van 1 limoen
- 1 bos koriander fijngehakt, inclusief de steeltjes
Om de burrito in elkaar te zetten
- 2 grote tortillas naar keus ik vind zelf mais tortillas het lekkerst
- 250 gr - 1 c gekookte rijst
- 125 gr - 1/2 c kidneybonen uit blik, goed afgespoeld - kidneybonen werken ook
- 1/2 avocado in reepjes of blokes
- 5-10 ingelegde jalapeño-schijfjes meer of minder naar smaak, optioneel
- 125 gr - 1/2 c geraspte kaas optioneel
- 30 gr - 2 el zure room optioneel
Instructies
Maak de zoete aardappel
- Verhit je oven voor op 200° C en bedek een bakplaat met bakpapier.
- Men je zoete aardappelblokjes met de olie en de kruiden. Verspreidt ze over het bakpapier in een enkele laag. Bak de blokjes in 30 minuten zacht van binnen en krokant van buiten en keer ze halverwege even om.
Maak de pico de gallo
- Meng de fijngehakte tomaten, het sjalotje, de koriander en limoen in een kom. Dat is het. Dat is het recept.
Maak je burrito
- Verhit een droge koekenpan op een hoog vuur en bak je tortilla vellen hierin kort aan tot er op beide zijden kleur zit. Let op: bak ze niet te lang, dan worden ze te droog en breken ze bij het vouwen.
- Plaats je tortilla vellen op een plat oppervlak.
- Leg een vierkant vel aluminiumfolie naast je tortilla.
- Breng nu eerst een laag rijst op het midden van de tortilla's aan, daarna de bonen, dan de zoete aardappel, avocado, pico de gallo en uiteindelijk, indien je deze gebruikt, de jalapeño, kaas en zure room.
- Vouw de smalste tegenover elkaar liggende zijden naar binnen toe. Vouw hierna de wijdste zijde over de smalste zijdes en de vulling van je burrito.
- Trek de vulling goed aan en rol je burrito nu strak op voordat je hem strak in de folie rolt en inpakt.
- Als je van bovenstaande geen kaas kunt maken, dan is deze video ontzettend handig. Oefening baart kunst.