Deze zoete aardappel burrito uit Power Vegetables van Lucky Peach is de perfecte draagbare snack voor onderweg (ook van de keuken naar de bank bijvoorbeeld).
1grotezoete aardappelin blokjes van ongeveer 5x5mm
15 ml- 1 elzonnebloemolie
2.5 gr- 1/2 tlkomijnpoeder
2.5 gr- 1/2 tlgemalen koriander
2.5 gr- 1/2 tlchilipoeder
snufjezouteen snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers vast kunt knijpen
snufjepeper
Voor de pico de gallo
3grotetomatenfijngehakt, zaadlijsten verwijderd
1kleinesjalotfijngehakt en afgespoeld met koud water
sap van 1limoen
1boskorianderfijngehakt, inclusief de steeltjes
Om de burrito in elkaar te zetten
2grotetortillas naar keusik vind zelf mais tortillas het lekkerst
250 gr- 1 cgekookte rijst
125 gr- 1/2 ckidneybonenuit blik, goed afgespoeld - kidneybonen werken ook
1/2avocadoin reepjes of blokes
5-10ingelegde jalapeño-schijfjesmeer of minder naar smaak, optioneel
125 gr- 1/2 cgeraspte kaasoptioneel
30 gr- 2 elzure roomoptioneel
Instructies
Maak de zoete aardappel
Verhit je oven voor op 200° C en bedek een bakplaat met bakpapier.
Men je zoete aardappelblokjes met de olie en de kruiden. Verspreidt ze over het bakpapier in een enkele laag. Bak de blokjes in 30 minuten zacht van binnen en krokant van buiten en keer ze halverwege even om.
Maak de pico de gallo
Meng de fijngehakte tomaten, het sjalotje, de koriander en limoen in een kom. Dat is het. Dat is het recept.
Maak je burrito
Verhit een droge koekenpan op een hoog vuur en bak je tortilla vellen hierin kort aan tot er op beide zijden kleur zit. Let op: bak ze niet te lang, dan worden ze te droog en breken ze bij het vouwen.
Plaats je tortilla vellen op een plat oppervlak.
Leg een vierkant vel aluminiumfolie naast je tortilla.
Breng nu eerst een laag rijst op het midden van de tortilla's aan, daarna de bonen, dan de zoete aardappel, avocado, pico de gallo en uiteindelijk, indien je deze gebruikt, de jalapeño, kaas en zure room.
Vouw de smalste tegenover elkaar liggende zijden naar binnen toe. Vouw hierna de wijdste zijde over de smalste zijdes en de vulling van je burrito.
Trek de vulling goed aan en rol je burrito nu strak op voordat je hem strak in de folie rolt en inpakt.
Als je van bovenstaande geen kaas kunt maken, dan is deze video ontzettend handig. Oefening baart kunst.
Notities
Lucky Peach doet ook salsa verde op de burrito, aangezien het is erg lastig is om tomatillos te vinden in Nederland en er al best veel smaken inzitten vind ik het persoonlijk niet echt een gemis. Zo kun je ook de zure room en kaas weglaten om de burrito vegan te maken, of andere dingen weglaten gewoon omdat je die niet lekker vindt. Zolang je er maar iets in doet, anders wordt het wel heel erg karig. Als je niet graag 2 dagen achter elkaar hetzelfde eet en het meeste wil maken van een zoete aardappel dan kun je ook één dag mijn zoete aardappelfriet maken en ze de volgende dag in deze burrito proppen. Deze burrito kun je 1 dag van te voren maken, een nacht in de koelkast bewaren en vervolgens rond de lunch opeten. Langer lijkt mij niet echt een goed idee, maar ik hou je ook niet tegen als je dit wel probeert.