Geroosterde wortelgroenten met pistacheboter
Vette Sletten
Een makkelijk maar indrukwekkend recept voor geroosterde wortelgroenten met pistacheboter uit Helen Graves' barbecueboek Live Fire.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Gang Bijgerecht
Keuken Vegan
barbecue je kunt dit ook in de oven maken
houtskool briketten wanneer je de barbecue gebruikt, ik heb de voorkeur voor kokos brikketten
eiken of beukenhout wanneer je de barbecue gebruikt
food processor met zo'n opening aan de bovenkant om dingen toe te voegen terwijl hij draait
- 3 medium wortels gevierendeeld over de lengte
- 2 medium parsnips geschild en gevierendeeld over de lengte
- 5 kleine bieten geschild en in parten van circa 3 cm gesneden
- neutrale olie ik gebruik zonnebloemolie
- 150 g gepelde ongezouten pistachenootjes ongeveer 350 g ongepeld
- 80 ml koud water
- 2 el limoensap van ongeveer 2 limoenen
- 2 el olijfolie
- zeezout naar smaak
Op de barbecue
Bereid een barbecue voor op indirect koken op middelhoog vuur. Dat wil zeggen dat je, nadat je de kolen hebt aangestoken en ze niet meer branden maar smeulen, je de kolen opzijschuift naar 1 kant van de barbecue, zodat je aan de andere kant van de barbecue door middel van indirecte hitte je gerecht kunt bereiden.
Leg een stuk eiken- of beukenhout op de kolen en wacht tot dit begint te smeulen.
Plaats de bakplaat met de groenten op de gril aan de andere kant van de kolen en het hout. Zet de ventilatie voor een kwart open en laat 1 uur garen. Keer de bakplaat en meng de groenten minstens 1 of 2 keer tijdens het barbecueën.
In de oven
Verwarm de oven voor op 180° C.
Plaats de bakplaat in het midden van de warme oven en bak gedurende 1 uur. Keer de bakplaat halverwege, of tot de groenten gaar zijn.
Voor de pistacheboter
Plaats 150 g gepelde ongezouten pistachenoten in een keukenmachine en maal ze zo fijn mogelijk.
Voeg, terwijl de motor draait, geleidelijk de 80 ml koud water, 2 el limoensap en een flinke snuf zout toe.
Voeg nu, terwijl de motor nog draait, geleidelijk 2 el olijfolie toe. Proef en voeg eventueel naar smaak meer limoensap of zout toe.
Smeer de pistacheboter uit over een groot bord en beleg met de geroosterde groenten, voeg een laatste scheutje olijfolie en wat lekker knapperig zout toe.
- Maak je dit in de oven dan krijg je uiteraard niet die rokerige smaak van het roken op de barbecue.
- Ik heb er ook een in vieren gesneden venkel aan toegevoegd, wat ook erg lekker was met de pistacheboter.
- De pistacheboter blijft 2-3 dagen goed in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
Trefwoord barbecue, bieten, pastinaak, pistache, wortel, wortelgroenten