Ga terug

Griekse gefrituurde bonen met harissa-bonendip

Vette Sletten
Krokante en smaakvolle gefrituurde gigantes van Georgina Haydens Grieks gecombineerd met een snelle en gemakkelijke harissa bonen dip.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Borrelhap, Snack
Keuken Grieks
Porties 6

Materialen

  • Frituurpan zie notities
  • 2 grote mengkommen
  • Keukenpapier
  • Schuimspaan
  • groot diep bord
  • Keukenmachine als je de dip maakt

Ingrediënten
  

Voor de gefrituurde bonen

  • 500 ml plantaardige olie om in te frituren, zie notities
  • 2x400 gr blikken gigantes of lima- of boterbonen, uitgelekt en droog gedept
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel zie notities
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 1/2 tl gedroogde oregano plus extra ter garnering
  • 1 1/2 tl knoflookpoeder
  • zeezout en versgemalen zwarte paper naar smaak
  • 200 ml bruiswater

Voor de harissa-bonendip

  • 400 gr blik witte bonen kikkererwten kan ook
  • 60 ml olijfolie
  • 2 el harissa meer of minder naar smaak
  • 4 el citroensap liefst vers, meer of minder naar smaak
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl zout

Instructies
 

Om de gefrituurde bonen te maken

  • Verwarm je frituurpan voor op 190ºC of verhit 500 ml neutrale olie in een middelgrote pan op matig vuur (zie notities). Heb je geen friteuse of thermometer om de temperatuur te controleren, doe dan een stukje brood of aardappel in de olie, zodra het stukje goudbruin kleurt, is de olie op de juiste temperatuur.
  • Meng in een kom 1 el van het zelfrijzend bakmeel met de uitgelekte en gedroogde gigantes of lima- of boterbonen. Dit maakt ze nog droger en helpt het beslag aan de bonen te hechten.
  • Meng de rest van het zelfrijzend bakmeel met 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 1/2 tl gedroogde oregano, 1 1/2 tl knoflookpoeder en zout en peper naar smaak voordat je langzaam het bruiswater erbij giet. Begin met ongeveer 170 ml van het bruiswater en voeg langzaam meer toe tot je beslag de consistentie van dikke room heeft bereikt.
  • Schep de bonen voorzichtig door het beslag en bekleed een groot bord met wat keukenpapier.
  • Schep ongeveer een kwart van de bonen met een schuimspaan in de hete olie en laat goudbruin en krokant bakken. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Schep de bonen uit de olie en verwerk de rest van de bonen op dezelfde manier. Doe de pan niet te vol, Georgina frituur de bonen in vier porties. Bak ze ook niet te lang, anders kunnen de bonen 'ontploffen'.
  • Strooi er wat extra zout en oregano over en serveer met een lekker fris drankje.

Voor de harissa-bonendip

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine, laat wat van de harissa en het citroensap achterwege, proef en breng verder op smaak en mix tot de dip goed romig is. Mix het dan nog iets langer, dan is het pas echt romig.

Notities

  • Ik heb het recept gehalveerd en het is nog steeds prima gelukt, dus doe dat alsjeblieft als je niet met zoveel bent. De knapperige bonen zijn niet houdbaar.
  • Houd er bij het frituren rekening mee dat, omdat dit een los beslag is, het best een zooitje kan worden, dus misschien gebruik je hier liever een aparte pan en olie voor om te voorkomen dat je je friteuse moet schoonmaken zoals ik dat moest.
  • Dat gezegd hebbende, serveer ook alle knapperige stukjes beslag die tijdens het frituren meekomen, die zijn echt heel erg lekker!
  • In Frankrijk bevat zelfrijzend bakmeel veel minder bakpoeder, dus ik heb mijn eigen bakpoeder gemengd door 90 gr patentbloem met 10 gr bakpoeder te mengen.
  • Je kunt de bonendip van tevoren maken en natuurlijk ook gewoon serveren met brood.
  • Je kunt de gefrituurde gigantes ook met (in de winkel gekochte) tzatziki, hummus, hummus met wat harissa (en gerookte paprika) erdoor gemengd, geklopte feta of baba ganoush serveren.
Trefwoord bonen