Sorry hummus maar tzatziki is waarschijnlijk mijn favoriete dip aller tijden. Ik weet niet of het een dip, een saus of een spread is maar ik drink zo een hele emmer leeg.
Ik dacht altijd dat tzatziki moeilijk te maken was, totdat een Griekse collega me vertelde dat het echt heel erg makkelijk was. De trucs zijn de komkommer niet raspen maar snijden en veel (heel veel) olijfolie.
Dit recept komt uit Vefa’s Kitchen en zo op tafel, heerlijk met pita, friet, chips, vis of (paddo) gyros bijvoorbeeld.
Klassieke Griekse tzatziki
Een klassiek recept voor Griekse tzatziki uit het kookboek Vefa's Kitchen.
Materialen
- Vergiet, als je zelf Griekse yoghurt maakt
- Kaasdoek, zie hierboven
- Kom x2, x1 als je niet zelf Griekse yoghurt maakt
Ingrediënten
- 750 ml - 1 c Griekse yoghurt of gewone yoghurt die je 6 uur hebt laten uitlekken in kaasdoek
- 1 komkommer geschild en fijngesneden, niet geraspt!
- 3-4 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
- 1.5 g - 1/4 tl zout
- 45-60 ml - 3-4 el olijfolie
- 45 g - 3 el dille fijngehakt
Instructies
- Meng 750 ml - 3 c Griekse yoghurt met 1 geschilde en fijngesneden komkommer, 3-4 fijngehakte teentjes knoflook, 1.5 g - 1/4 tl, 45-60 ml - 3-4 el olijfolie en 45 g - 3 el fijngehakte dille, dek af en laat de smaken samenkomen in de koelkast.
Notities
- De tzatziki is 2-3 dagen houdbaar in een afgesloten bakje in de koelkast.