Ga terug

Het beste bananenbrood recept

Vette Sletten
Het beste bananenbrood van Marie Mitchell's Kin voldoet absoluut aan die 'beste' kwalificatie. En het is ook nog eens heel makkelijk.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Dessert, Toe, Zoet
Keuken Caribisch
Porties 8

Materialen

  • Oven
  • Cakevorm inhoud 900 gr
  • Kleine steelpan
  • 2x Medium mengkom
  • Stand mixer, handmixer of garde
  • Lepel of spatel

Ingrediënten
  

  • 125 gr ongezouten boter +extra om de bakvorm in te vetten
  • 100 gr donkere basterdsuiker lichtbruine werkt ook, zie notities
  • 2 tl vanille extract
  • 3 rijpe bananen zie notities
  • 4 el volle melk zie notities
  • 190 gr zelfrijzend bakmeel zie notities
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 ei geklutst
  • 10 gr 70% donkere chocolade zie notities
  • snuf zeezout zie notities

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C / 160°C hetelucht. Vet een cakevorm in met boter en bekleed deze met bakpapier.
  • Smelt 125 gr ongezouten boter met 100 gram donkere basterdsuiker en 2 theelepels vanille-extract in een kleine steelpan op middelhoog vuur totdat de suiker is gesmolten.
  • Prak ondertussen de bananen in een middelgrote mengkom (ik gebruik hiervoor mijn stand mixer met het garde-opzetstuk).
  • Giet de gesmolten boter en suiker bij de bananen en klop door tot alles goed gemengd is. Voeg de 4 el volle melk toe en meng nogmaals door.
  • Meng 190 gr zelfrijzend bakmeel met 2 tl bakpoeder in een andere kom en meng dit tot alles goed gemengd is. Voeg het meel vervolgens langzaam toe aan het banaan-suiker-botermengsel, tot alles goed gemengd is. Spatel vervolgens voorzichtig het ei erdoor tot het geheel volledig vermengd is.
  • Giet het mengsel in de cakevorm en strooi er 10 gr grof gehakte pure chocolade en zeezout overheen.
  • Bak het brood 40 minuten tot een uur, tot een satéprikker er helemaal schoon uitkomt. Als het brood er uitziet alsof het aan de bovenkant verbrandt voordat de satéprikker er schoon uitkomt, dek het dan af met aluminiumfolie en bak verder.
  • Haal het bananenbrood uit de oven zodra een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het ongeveer 5 minuten afkoelen voor het uit de vorm te halen en eet er dan in elk geval een warm plakje van, want dit beste bananenbrood is absoluut goddelijk als het nog warm is.

Notities

  • Ik heb tot nu toe altijd donkere basterdsuiker gebruikt. Marie gebruikt muscovado suiker maar dat is in Frankrijk moeilijk te vinden. Toevallig was mijn donkere basterdsuiker nu op dus heb ik lichte basterdsuiker gebruikt, waarschijnlijk komt jouw bananenbrood er daarom donkerder uit te zien dan het bananenbrood op mijn foto
  • De makkelijkste manier om perfect rijpe bananen te krijgen om te bakken, is door ze een paar dagen met schil en al in de vriezer te leggen. Ze vallen daarna letterlijk uit de schil
  • Marie raadt volle melk aan, maar aangezien je maar 4 eetlepels nodig hebt kun je prima het soort melk gebruiken dat je al in huis hebt, ga hiervoor dus niet speciaal naar de supermarkt
  • Zelfrijzend bakmeel verschilt in sterkte per land en ik heb er in Frankrijk geen kunnen vinden die geschikt is voor niet-Franse recepten, dus meng ik mijn eigen zelfrijzend bakmeel: 1 cup (128 g) patentbloem, 1 1/2 tl bakpoeder en 1/2 tl zout. Voor dit recept verdubbel ik de hoeveelheid en houd ik wat over voor de volgende keer.
  • Ja, 10 gram pure chocolade lijkt misschien niets, maar het maakt een enorm verschil voor het eindresultaat. Voel je vrij om de hoeveelheid te verdubbelen.
  • Marie zegt dat een snufje zeezout optioneel is, maar ik vind het essentieel om dit bananenbrood het lekkerst te maken. Echt, de meeste desserts komen pas echt tot hun recht met een goeie snuf zeezout. Probeer het ook eens op je ijs of op chocolademousse
Trefwoord bakken, bananen, bananenbrood