Verwarm de oven voor op 180°C / 160°C hetelucht. Vet een cakevorm in met boter en bekleed deze met bakpapier.
Smelt 125 gr ongezouten boter met 100 gram donkere basterdsuiker en 2 theelepels vanille-extract in een kleine steelpan op middelhoog vuur totdat de suiker is gesmolten.
Prak ondertussen de bananen in een middelgrote mengkom (ik gebruik hiervoor mijn stand mixer met het garde-opzetstuk).
Giet de gesmolten boter en suiker bij de bananen en klop door tot alles goed gemengd is. Voeg de 4 el volle melk toe en meng nogmaals door.
Meng 190 gr zelfrijzend bakmeel met 2 tl bakpoeder in een andere kom en meng dit tot alles goed gemengd is. Voeg het meel vervolgens langzaam toe aan het banaan-suiker-botermengsel, tot alles goed gemengd is. Spatel vervolgens voorzichtig het ei erdoor tot het geheel volledig vermengd is.
Giet het mengsel in de cakevorm en strooi er 10 gr grof gehakte pure chocolade en zeezout overheen.
Bak het brood 40 minuten tot een uur, tot een satéprikker er helemaal schoon uitkomt. Als het brood er uitziet alsof het aan de bovenkant verbrandt voordat de satéprikker er schoon uitkomt, dek het dan af met aluminiumfolie en bak verder.
Haal het bananenbrood uit de oven zodra een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het ongeveer 5 minuten afkoelen voor het uit de vorm te halen en eet er dan in elk geval een warm plakje van, want dit beste bananenbrood is absoluut goddelijk als het nog warm is.