Sorry dat het wederom weer even geleden is, maar iets wat me hier doorheen heeft geholpen is dit fantastische recept voor het beste bananenbrood uit Marie Mitchell’s prachtige boek Kin: Caribbean Recipes for the Modern Kitchen, dat onlangs de Fortnum & Mason Award voor debuutkookboek won. En terecht.
Kin: Caribbean Recipes for the Modern Kitchen
In december staarde ik weer eens naar de kookboekenplanken van een Amsterdamse boekwinkel en alles kwam op me over alsof ik al zoiets had (het risico van kookboeken hoarden en teveel food media volgen), totdat Kin mijn aandacht trok. Ik had het online al de rondes zien doen, maar toen ik Kin in het echt zag, moest ik het hebben, omdat het zo duidelijk uniek was. Thuisgekomen las ik het van voor tot achter en het stelde niet teleur.
Met Kin slaagt Marie erin om het diep persoonlijke te verweven met zowel haar familie- als de Caribische geschiedenis, en te combineren met originele en grotendeels toegankelijke recepten voor de thuiskok. Het is een enorm geruststellend en hartverwarmend boek en precies wat ik op dat moment nodig had. Ik heb sindsdien haar beste bananenbrood regelmatig gemaakt en het leek me daarom een goed idee om dit recept met jullie te delen.
Andere recepten die ik ook graag uit Kin wil maken (maar waar ik nog niet aan toe ben gekomen omdat het leven nog steeds enorm aan het Leven is) zijn de zoutvisbeignets, pepergarnalen, heekbeignets, B’s gebraden kip (je kunt nooit genoeg gebraden kip-recepten hebben), jerk lamsburgers (hallo?!), sticky barbecue ribs, naughty pork bites, pompoenbeignets, honing-jerkvleugels, pepertofu, mojo gebraden varkensvlees, aubergine-curry met pure chocolade, de Mitchell curry kip. Enfin, ik wil het allemaal.
Het beste bananenbrood
Als iemand haar recept het beste bananenbrood noemt, dan moet je het maken om te zien of ze daad bij woord voegt. Marie’s beste bananenbrood maakt dat helemaal waar. Het is zo makkelijk, mislukt nooit en het is nu eigenlijk mijn go-to bananenbrood. Ik doe er af en toe een theelepel of twee spekkoekkruiden bij, gewoon omdat het kan, maar het recept op zichzelf is absoluut het beste.

Beste bananen voor bananenbrood
Iedereen weet dat de beste manier om oude bananen op te maken, is door bananenbrood te maken. De beste manier om oude bananen over te houden, is door bananen die niet meer lekker zijn om op te eten, met schil-en-al in de vriezer te keilen. Dit levert de perfecte, zachte bananen op om te bakken en is tevens de perfecte manier om met een vriezer vol bananen te eindigen.
Gelukkig heb je nu het recept voor het beste bananenbrood om ze allemaal op te maken. Als je wat variatie wilt toevoegen aan je bananenbroodrepertoire, kan ik je ook deze bananencake met groene curry van Christina Tosi aanraden, die wordt geserveerd met zwarte peperboter voor extra funk. Nigella’s ontbijtbananenbrood met kardemom en cacaonibs is ook een uitstekende kandidaat.

Het beste bananenbrood recept
Materialen
- Oven
- Cakevorm inhoud 900 gr
- Kleine steelpan
- 2x Medium mengkom
- Stand mixer, handmixer of garde
- Lepel of spatel
Ingrediënten
- 125 gr ongezouten boter +extra om de bakvorm in te vetten
- 100 gr donkere basterdsuiker lichtbruine werkt ook, zie notities
- 2 tl vanille extract
- 3 rijpe bananen zie notities
- 4 el volle melk zie notities
- 190 gr zelfrijzend bakmeel zie notities
- 2 tl bakpoeder
- 1 ei geklutst
- 10 gr 70% donkere chocolade zie notities
- snuf zeezout zie notities
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C / 160°C hetelucht. Vet een cakevorm in met boter en bekleed deze met bakpapier.
- Smelt 125 gr ongezouten boter met 100 gram donkere basterdsuiker en 2 theelepels vanille-extract in een kleine steelpan op middelhoog vuur totdat de suiker is gesmolten.
- Prak ondertussen de bananen in een middelgrote mengkom (ik gebruik hiervoor mijn stand mixer met het garde-opzetstuk).
- Giet de gesmolten boter en suiker bij de bananen en klop door tot alles goed gemengd is. Voeg de 4 el volle melk toe en meng nogmaals door.
- Meng 190 gr zelfrijzend bakmeel met 2 tl bakpoeder in een andere kom en meng dit tot alles goed gemengd is. Voeg het meel vervolgens langzaam toe aan het banaan-suiker-botermengsel, tot alles goed gemengd is. Spatel vervolgens voorzichtig het ei erdoor tot het geheel volledig vermengd is.
- Giet het mengsel in de cakevorm en strooi er 10 gr grof gehakte pure chocolade en zeezout overheen.
- Bak het brood 40 minuten tot een uur, tot een satéprikker er helemaal schoon uitkomt. Als het brood er uitziet alsof het aan de bovenkant verbrandt voordat de satéprikker er schoon uitkomt, dek het dan af met aluminiumfolie en bak verder.
- Haal het bananenbrood uit de oven zodra een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het ongeveer 5 minuten afkoelen voor het uit de vorm te halen en eet er dan in elk geval een warm plakje van, want dit beste bananenbrood is absoluut goddelijk als het nog warm is.
Notities
- Ik heb tot nu toe altijd donkere basterdsuiker gebruikt. Marie gebruikt muscovado suiker maar dat is in Frankrijk moeilijk te vinden. Toevallig was mijn donkere basterdsuiker nu op dus heb ik lichte basterdsuiker gebruikt, waarschijnlijk komt jouw bananenbrood er daarom donkerder uit te zien dan het bananenbrood op mijn foto
- De makkelijkste manier om perfect rijpe bananen te krijgen om te bakken, is door ze een paar dagen met schil en al in de vriezer te leggen. Ze vallen daarna letterlijk uit de schil
- Marie raadt volle melk aan, maar aangezien je maar 4 eetlepels nodig hebt kun je prima het soort melk gebruiken dat je al in huis hebt, ga hiervoor dus niet speciaal naar de supermarkt
- Zelfrijzend bakmeel verschilt in sterkte per land en ik heb er in Frankrijk geen kunnen vinden die geschikt is voor niet-Franse recepten, dus meng ik mijn eigen zelfrijzend bakmeel: 1 cup (128 g) patentbloem, 1 1/2 tl bakpoeder en 1/2 tl zout. Voor dit recept verdubbel ik de hoeveelheid en houd ik wat over voor de volgende keer.
- Ja, 10 gram pure chocolade lijkt misschien niets, maar het maakt een enorm verschil voor het eindresultaat. Voel je vrij om de hoeveelheid te verdubbelen.
- Marie zegt dat een snufje zeezout optioneel is, maar ik vind het essentieel om dit bananenbrood het lekkerst te maken. Echt, de meeste desserts komen pas echt tot hun recht met een goeie snuf zeezout. Probeer het ook eens op je ijs of op chocolademousse