Ga terug

Jerk van paddenstoelen recept

Vette Sletten
Dit is een recept voor eekhoorntjesbrood uit London Loy's boek My Recipes (mijn recepten). Pittig, aards en vochtig, dit recept werkt met zowel portabello's als shiitakes en kan worden gemaakt op een hete grill op de barbecue of op het fornuis.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Marineren 4 uur
Gang Avondeten, barbecue, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Caribisch, Jamaicaans
Porties 4

Materialen

  • Kleine keukenmachine
  • Citruspers of vork om sinasappels te persen
  • Fijne rasp om sinasappels te raspen
  • Afsluitbare kom, bak of zakje om de paddenstoelen in te marineren
  • Grillpan of barbecue

Ingrediƫnten
  

Voor de marinade

  • 2 sjalotten gepeld en gehalveerd
  • 2 tenen knoflook gepeld - 4 is ook lekker
  • 15 takjes tijm de blaadjes verwijdert, de takjes zelf gooi je weg
  • 4 verse laurierbladen verkrijgbaar bij de toko
  • 2.5 g - 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 2.5 g - 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 2.5 g - 1/2 tl gemalen piment verkrijgbaar bij de toko, ook bekend als allspice
  • 90 ml - 6 el (Borgoe) rum
  • 90 ml - 6 el sushi azijn of meng 5 g - 1 tl suiker en een snufje zout door rijstazijn
  • 15 ml - 1 el honing gebruik ahorn of andere siroop als je dit gerecht vegan wil maken
  • 1/4 Madame Jeanette zaad en zaadlijst verwijdert - of niet als je van iets meer hitte houdt
  • 5 g - 1 tl zout + extra
  • 90 ml - 6 el olijfolie + extra
  • sap en rasp van 3 sinasappels

Voor de jerk paddenstoelen

  • 6 portabello paddenstoelen of 450 g shiitake paddenstoelen - borstel ze in beide gevallen voorzicht schoon, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in 3 repen
  • zwarte peper naar smaak
  • brood naar keuze ook als je voor hamburgerbroodjes gaat: rooster de snijkant even kort, dat is altijd lekker dan een ongeroosterd hamburgerbroodje
  • mayo optioneel, de richting Hellman's is het lekkerst

Instructies
 

  • Maal alle ingrediĆ«nten voor de marinade samen fijn in een kleine keukenmachine. Is de marinade dik in plaats van vloeibaar? Voeg dan meer sinaasappelsap toe.
  • Plaats 6 schoongemaakte en in repen gesneden portabello's of 450 gr shiitake in een afsluitbare kom of zak met de marinade en laat 3-4 uur of een nacht trekken.
  • Verwarm een grillpan op hoog vuur. Ik smeer mijn grillpan altijd in met een beetje olie voor ik begin. Schud eventueel overtollige marinade van de paddenstoelen af. Grill de paddenstoelen tot ze goudbruin en gaar zijn en de randjes beginnen te karamelliseren. Bak ze niet te lang door zodat je wat bite behoudt.
  • Breng op smaak met extra zout en zwarte peper en serveer op toast zoals London of op een hamburgerbroodje of coco bread met mayonaise.

Notities

Na het grillen kun je de paddenstoelen tot 3 dagen in de koelkast bewaren en ze weer opwarmen in een koekenpan met wat olie.
Trefwoord caribisch recept, caribische keuken, jamaicaans recept, kookboek, london loy, Vegan, veganistisch