Dit is een recept voor eekhoorntjesbrood uit London Loy's boek My Recipes (mijn recepten). Pittig, aards en vochtig, dit recept werkt met zowel portabello's als shiitakes en kan worden gemaakt op een hete grill op de barbecue of op het fornuis.
Afsluitbare kom, bak of zakje om de paddenstoelen in te marineren
Grillpan of barbecue
Ingrediƫnten
Voor de marinade
2sjalottengepeld en gehalveerd
2tenenknoflookgepeld - 4 is ook lekker
15takjes tijmde blaadjes verwijdert, de takjes zelf gooi je weg
4verselaurierbladenverkrijgbaar bij de toko
2.5 g- 1/2 tlgemalen kruidnagel
2.5 g- 1/2 tlgemalen nootmuskaat
2.5 g- 1/2 tlgemalen pimentverkrijgbaar bij de toko, ook bekend als allspice
90 ml- 6 el(Borgoe) rum
90 ml- 6 elsushi azijnof meng 5 g - 1 tl suiker en een snufje zout door rijstazijn
15 ml- 1 elhoninggebruik ahorn of andere siroop als je dit gerecht vegan wil maken
1/4 Madame Jeanettezaad en zaadlijst verwijdert - of niet als je van iets meer hitte houdt
5 g- 1 tlzout+ extra
90 ml- 6 elolijfolie+ extra
sap en raspvan 3sinasappels
Voor de jerk paddenstoelen
6 portabello paddenstoelenof 450 g shiitake paddenstoelen - borstel ze in beide gevallen voorzicht schoon, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in 3 repen
zwarte pepernaar smaak
brood naar keuze ook als je voor hamburgerbroodjes gaat: rooster de snijkant even kort, dat is altijd lekker dan een ongeroosterd hamburgerbroodje
mayooptioneel, de richting Hellman's is het lekkerst
Instructies
Maal alle ingrediƫnten voor de marinade samen fijn in een kleine keukenmachine. Is de marinade dik in plaats van vloeibaar? Voeg dan meer sinaasappelsap toe.
Plaats 6 schoongemaakte en in repen gesneden portabello's of 450 gr shiitake in een afsluitbare kom of zak met de marinade en laat 3-4 uur of een nacht trekken.
Verwarm een grillpan op hoog vuur. Ik smeer mijn grillpan altijd in met een beetje olie voor ik begin. Schud eventueel overtollige marinade van de paddenstoelen af. Grill de paddenstoelen tot ze goudbruin en gaar zijn en de randjes beginnen te karamelliseren. Bak ze niet te lang door zodat je wat bite behoudt.
Breng op smaak met extra zout en zwarte peper en serveer op toast zoals London of op een hamburgerbroodje of coco bread met mayonaise.
Notities
Na het grillen kun je de paddenstoelen tot 3 dagen in de koelkast bewaren en ze weer opwarmen in een koekenpan met wat olie.