London Loy’s Jerk Paddenstoelen

Door Mieke
03/06/2021

Ken je London Loy nog niet dan weet ik eigenlijk niet helemaal wat je aan het doen bent met je leven. London is onder andere bekend van de Foodtruck Challenge op 24 Kitchen en is één van de vaste chef koks die smaak toevoegt aan Koffietijd.

Smaakgenoten

Toen London’s boek Mijn Recepten vorig jaar uitkwam wist ik meteen dat ik het moest hebben. Ik zie hem als één van mijn smaakgenoten omdat hij, waar ik mijn Indische achtergrond gebruik, zijn Surinaamse achtergrond inzet om de smaken van Suriname te combineren met andere klassiekers van over de hele wereld. Denk bakkeljauwbrandade, pittige pesto met Madame Jeannette en suviche.

Mijn Recepten is verder lekker to-the-point. Geen ellenlange verhalen, geen eindeloze receptintroducties. Gewoon, hoe maak je het en waar komt het vandaan, met hele korte stukjes achtergrond over London zelf en fantastische foto’s Stacii Samidin.

God haat me

Ik wilde heel graag de bananenbloesembeignets maken uit het boek, maar omdat God me haat, kon ik bij geen enkele toko bij mij in de buurt bananenbloesem.

Het andere recept dat direct mijn aandacht trok is dit recept voor jerk portobellos. Ik at voor het eerst jerk in Londen bij Cummin’ Up (meer daarover hier) en ben er sindsdien gek op. Maar omdat kip zo’n enorme ellende oplevert eet ik vrijwel geen kip meer. Dus is deze paddo jerk mij op het lijf geschreven.

Omdat God mij haat, kon ik natuurlijk ook nergens portobello-paddenstoelen vinden. In plaats daarvan heb ik daarom maar shiitakes gebruikt. Dat resulteerde in heerlijk aardse, kruidige, sappige paddenstoelen die het vast ook prima doen op de barbecue.

Londen serveert de zijne op geroosterd brood, ik de mijne op een hamburgerbroodje (idealiter gebruik je coco bread maar daar had ik had niet de energie voor) met mayo, net zoals dat eerste broodje jerk chicken bij Cummin’ Up ooit.

Opmerking: er staat peterselie op de foto voor een beetje contrast en omdat dat was wat ik had liggen. Wil je perse wat groen op je jerk bun, dan is koriander waarschijnlijk lekkerder. Excuses voor mijn oppervlakkigheid. Het leven van een foodfotograaf/ -stylist gaat niet over rozen.

Jerk van paddenstoelen recept

Vette Sletten
Dit is een recept voor eekhoorntjesbrood uit London Loy's boek My Recipes (mijn recepten). Pittig, aards en vochtig, dit recept werkt met zowel portabello's als shiitakes en kan worden gemaakt op een hete grill op de barbecue of op het fornuis.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Marineren 4 uur
Gang Avondeten, barbecue, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Caribisch, Jamaicaans
Porties 4

Materialen

 • Kleine keukenmachine
 • Citruspers of vork om sinasappels te persen
 • Fijne rasp om sinasappels te raspen
 • Afsluitbare kom, bak of zakje om de paddenstoelen in te marineren
 • Grillpan of barbecue

Ingrediënten
  

Voor de marinade

 • 2 sjalotten gepeld en gehalveerd
 • 2 tenen knoflook gepeld - 4 is ook lekker
 • 15 takjes tijm de blaadjes verwijdert, de takjes zelf gooi je weg
 • 4 verse laurierbladen verkrijgbaar bij de toko
 • 2.5 g - 1/2 tl gemalen kruidnagel
 • 2.5 g - 1/2 tl gemalen nootmuskaat
 • 2.5 g - 1/2 tl gemalen piment verkrijgbaar bij de toko, ook bekend als allspice
 • 90 ml - 6 el (Borgoe) rum
 • 90 ml - 6 el sushi azijn of meng 5 g - 1 tl suiker en een snufje zout door rijstazijn
 • 15 ml - 1 el honing gebruik ahorn of andere siroop als je dit gerecht vegan wil maken
 • 1/4 Madame Jeanette zaad en zaadlijst verwijdert - of niet als je van iets meer hitte houdt
 • 5 g - 1 tl zout + extra
 • 90 ml - 6 el olijfolie + extra
 • sap en rasp van 3 sinasappels

Voor de jerk paddenstoelen

 • 6 portabello paddenstoelen of 450 g shiitake paddenstoelen - borstel ze in beide gevallen voorzicht schoon, verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in 3 repen
 • zwarte peper naar smaak
 • brood naar keuze ook als je voor hamburgerbroodjes gaat: rooster de snijkant even kort, dat is altijd lekker dan een ongeroosterd hamburgerbroodje
 • mayo optioneel, de richting Hellman's is het lekkerst

Instructies
 

 • Maal alle ingrediënten voor de marinade samen fijn in een kleine keukenmachine. Is de marinade dik in plaats van vloeibaar? Voeg dan meer sinaasappelsap toe.
 • Plaats 6 schoongemaakte en in repen gesneden portabello's of 450 gr shiitake in een afsluitbare kom of zak met de marinade en laat 3-4 uur of een nacht trekken.
 • Verwarm een grillpan op hoog vuur. Ik smeer mijn grillpan altijd in met een beetje olie voor ik begin. Schud eventueel overtollige marinade van de paddenstoelen af. Grill de paddenstoelen tot ze goudbruin en gaar zijn en de randjes beginnen te karamelliseren. Bak ze niet te lang door zodat je wat bite behoudt.
 • Breng op smaak met extra zout en zwarte peper en serveer op toast zoals London of op een hamburgerbroodje of coco bread met mayonaise.

Notities

Na het grillen kun je de paddenstoelen tot 3 dagen in de koelkast bewaren en ze weer opwarmen in een koekenpan met wat olie.
Trefwoord caribisch recept, caribische keuken, jamaicaans recept, kookboek, london loy, Vegan, veganistisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close