125 gr- 1 ckaasgeraspt, ik gebruik zelf het liefst een mengsel van Parmezaan en belegen
1filetvisvan jouw voorkeur, in bijtklare stukken gesneden, ik gebruik zelf zalm
150 gr- 1 cmosselenoptioneel, voorgekookt uit de diepvries of vers
75 gr- 1/2 cworteltjesgeschrapt en in kleinere stukken gesneden
75 gr- 1/2 cerwtjesdiepvries of vers, of andere groene groente naar smaak
1klein bosjepeterseliefijngehakt
15 gr- 1 elboter
scheutjemelk
snufjezout
snufje peper
Instructies
Verhit je oven voor op 200° C.
Kook 6 geschilde en in stukken gesneden aardappelen in 15 minuten in een grote pan in ruim gezouten water gaar.
Maak de saus
Maak terwijl de aardappelen koken de saus: smelt 15 gr - 1 el boter in a kleine steelpan. Voeg wanneer de boter is gesmolten, 15 gr - 1 el bloem toe en roer stevig door tot de boter en bloem samen zijn gekomen en los beginnen te laten van de bodem van de pan. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten.
Blijf roeren terwijl je 120 ml - 1/2 c wijn en 250 ml - 1 c melk toevoegt. Blijf roeren tot de saus dikker begint te worden. Voeg vervolgens 125 gr - 1 c geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten.
Haal de saus van het vuur en breng de saus op smaak met peper en zout, proef tussendoor goed tot de saus smaakt zoals jij hem het lekkerst vindt.
Stel de fish pie samen
Verdeel over de bodem van een ovenschaal 1 visfilet in stukken, 150 gr - 1 c mosselen, 75 gr - 1/2 c wortel, 75 gr - 1/2 c groene groente en een fijngehakt bosje peterselie, of wat je ook gebruikt. Let erop dat je alles gelijkmatig verdeeld zodat je straks bij elke hap een beetje van alles in je mond krijgt.
Giet de saus over het vis-groente mengsel.
Pureer je aardappelen zoals jij ze het lekkerst vindt met 15 gr - 1 el boter, een scheutje melk en genoeg peper en zout. Proef ook nu tot de puree is zoals jij hem het lekkerst vindt en gebruik de puree om het vis-groente mengsel met de saus af te dekken. Je kunt dit zo mooi of lelijk doen als je zelf wil.
Bak je pie in 30 minuten af in de voorverhitte oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de saus aan de randen omhoog komt borrelen.
Notities
Ik vind mijn fish pie het lekkerst met zalm, mosselen, wortel en om het even een groene groente, maar je kunt er natuurlijk elke vis/ groente combinatie in gooien die je kunt vinden. Ik zou wel voor een stevigere vis gaan zodat de vis niet compleet uit elkaar valt en de textuur wat contrast biedt bij de puree en de saus. Je kunt natuurlijk altijd meer of minder kaas toevoegen en de wijn achterwege laten. De alcohol van de wijn verdampt tijdens het kookproces en de wijn voegt wel echt wat aan de smaak toe, dus als je het kunt leiden, gebruik dan wijn.
Hoe lang is fish pie houdbaar?
Als je de helft van de fish pie opeet, de ovenschaal afdekt en in de koelkast bewaard en de volgende dag de rest opeet na het opnieuw 10-15 minuten te hebben opgewarmd in een warme oven op 175° C dan kan dat prima. Langer bewaren is af te raden en de fish pie is niet geschikt om in te vriezen.