Als klein kind heb ik een onredelijk aantal jaren van het kindermenu besteld. Tot ik op een avond in Frankrijk een chique Franse dame met beleid een hele forel zag ontleden.
Vis of niks
Ik bestelde ook forel, heb haar ontleedmethode afgekeken en daarna jaren alleen nog maar vis besteld. Ik was daarom ook erg enthousiast toen bleek dat ze in de VK niet alleen fish cakes, maar ook nog fish pie hadden! Vis in een romige saus, met aardappelpuree erop? Geef!
Natuurlijk ben ik daarna iets – volwassener geworden en bestel ik nu gewoon van de hele kaart. Fish pie is echter nog steeds één van mijn favoriete winter recepten. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren.
De ingrediënten van de vulling zijn vrijwel allemaal optioneel. Let er wel op dat je ze vervangt voor ongeveer gelijke hoeveelheden wanneer je dit doet.
Het probleem met garnalen
Vroeger deed ik ook garnalen door dit gerecht, maar er zijn veel problemen met garnalen en hoe ze verbouwd worden. Zo komen er enorme hoeveelheden CO2 vrij bij het verbouwen van garnalen en wordt er gebruik gemaakt van misdadige arbeidsomstandigheden. Dus controleer goed waar je garnalen vandaan komen en hoe ze worden verbouwd, of vermijd ze helemaal.
Makkelijke klassieke Britse fish pie voor twee
Materialen
- Grote pan
- Ovenschaal
- Kleine steelpan
- Stamper
Ingrediënten
- 6 grote aardappelen geschild en in stukken gesneden
- 15 gr - 1 el boter
- 15 gr - 1 el patentbloem
- 120 ml - 1/2 c witte wijn
- 250 ml - 1 c melk of room
- 125 gr - 1 c kaas geraspt, ik gebruik zelf het liefst een mengsel van Parmezaan en belegen
- 1 filet vis van jouw voorkeur, in bijtklare stukken gesneden, ik gebruik zelf zalm
- 150 gr - 1 c mosselen optioneel, voorgekookt uit de diepvries of vers
- 75 gr - 1/2 c worteltjes geschrapt en in kleinere stukken gesneden
- 75 gr - 1/2 c erwtjes diepvries of vers, of andere groene groente naar smaak
- 1 klein bosje peterselie fijngehakt
- 15 gr - 1 el boter
- scheutje melk
- snufje zout
- snufje peper
Instructies
- Verhit je oven voor op 200° C.
- Kook 6 geschilde en in stukken gesneden aardappelen in 15 minuten in een grote pan in ruim gezouten water gaar.
Maak de saus
- Maak terwijl de aardappelen koken de saus: smelt 15 gr - 1 el boter in a kleine steelpan. Voeg wanneer de boter is gesmolten, 15 gr - 1 el bloem toe en roer stevig door tot de boter en bloem samen zijn gekomen en los beginnen te laten van de bodem van de pan. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten.
- Blijf roeren terwijl je 120 ml - 1/2 c wijn en 250 ml - 1 c melk toevoegt. Blijf roeren tot de saus dikker begint te worden. Voeg vervolgens 125 gr - 1 c geraspte kaas toe en blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten.
- Haal de saus van het vuur en breng de saus op smaak met peper en zout, proef tussendoor goed tot de saus smaakt zoals jij hem het lekkerst vindt.
Stel de fish pie samen
- Verdeel over de bodem van een ovenschaal 1 visfilet in stukken, 150 gr - 1 c mosselen, 75 gr - 1/2 c wortel, 75 gr - 1/2 c groene groente en een fijngehakt bosje peterselie, of wat je ook gebruikt. Let erop dat je alles gelijkmatig verdeeld zodat je straks bij elke hap een beetje van alles in je mond krijgt.
- Giet de saus over het vis-groente mengsel.
- Pureer je aardappelen zoals jij ze het lekkerst vindt met 15 gr - 1 el boter, een scheutje melk en genoeg peper en zout. Proef ook nu tot de puree is zoals jij hem het lekkerst vindt en gebruik de puree om het vis-groente mengsel met de saus af te dekken. Je kunt dit zo mooi of lelijk doen als je zelf wil.
- Bak je pie in 30 minuten af in de voorverhitte oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de saus aan de randen omhoog komt borrelen.