Pompoen-, paddenstoelen- en kokossoep
Vette Sletten
Een rijke, geurige, vullende soep uit Petty Pandean-Elliot's kookboek The Indonesian Table.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Indonesisch
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- 3 jeruk perut blaadjes grof ingescheurd
- 2 rode rawits in dunne ringen, zie notities
- 1 grote bananensjalot in dunne ringen
- 400 ml kokosmelk in tweeën verdeeld
- 500 gr pompoen, flespompoen of zoete aardappelen geschild en in blokjes van 1 1/2 cm gesneden
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 200 gr oesterzwammen in drieën gesneden, zie notities
- 100 gr fijne bladspinazie
- 1 bosje basilicum bladeren en steeltjes fijngehakt
Doe de 2 teentjes dungesneden knoflook, 2 grof ingescheurde makrut-limoenblaadjes, 2 dungesneden chilipepers en 1 in dunne ringen gesneden sjalotje met 200 ml kokosmelk en 200 ml water in een steelpan en breng aan de kook.
Voeg, wanneer het kokosmelkmengsel kookt, 500 gr pompoenblokjes toe en breng het geheel weer aan de kook. Doe de deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 20 minuten rustig door pruttelen, tot de pompoen gaar is. Je kunt dit testen door met een vork in het grootste pompoenblokje te prikken; de pompoen moet helemaal meegeven.
Voeg nu de resterende 200 ml kokosmelk toe, roer en proef en breng verder op smaak met zout en peper.
Voeg nu 200 g gesneden in 3 stukken gesneden oesterzwammen toe en kook nog eens 3-4 minuten voordat je 100 g spinazie en een klein bosje gehakte basilicum erdoor roert. Laat nog 2 minuten doorkoken.
Verwijder de limoenblaadjes en breng de soep eventueel nog verder op smaak voor je het opdient.
- Deze soep is geschikt voor 4 personen als voor- of bijgerecht en voor 2 personen als maaltijdsoep.
- Mijn basilicum was niet meer goed, dus ik heb deze soep alleen zonder de basilicum geprobeerd.
- Ik heb 1 1/2 Serrano-pepers uit eigen tuin gebruikt in plaats van rawit. Als je niet van te pittig eten houdt, verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten van welke chilipeper je ook gebruikt.
- Ik heb 150 gram in dunne plakjes gesneden kastanjechampignons gebruikt in plaats van de oesterzwam, omdat ik deze niet kon vinden.
- Als je niet van zoveel verschillende texturen in je soep houdt, raad ik je aan bij stap 3 een staafmixer te gebruiken om de pompoenstukken op te breken, voordat je de champignons, spinazie en basilicum toevoegt. Let op: een deel van de pompoen is zo zacht dat hij tijdens de rest van het kookproces toch uit elkaar valt.
- Als je meer van deze soep wil maken om in te vriezen, dan raad ik je aan om bij stap 3 te stoppen, alles wat je die dag niet gebruikt in te vriezen, en pas verse champignons, spinazie en basilicum toe te voegen als je de soep weer opwarmt.
Trefwoord maaltijdsalade, soep