Ga terug

Wat te doen met smerige tomaten

Vette Sletten
Twee recepten om vieze tomaten lekker te maken, afkomstig uit Vanja van der Leeden's Italopop en Tim Anderson's Microwave Meals. Een snelle, en een langzame, met diverse toppings.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2

Materialen

  • Oven voor Vanja's methode
  • Staafmixer idem
  • Magnetron voor Tim's methode
  • Koekenpan beide (sorry Tim, maar pijnboompitten bak ik wel even snel in de pan)

Ingrediënten
  

  • 250 gr kersentomataatjes gehalveerd
  • lekker brood voor erbij

Voor Vanja's tomaten

  • 2-3 tenen knoflook dun gesneden
  • 50 ml vergine olijfolie
  • 1 snuf zout
  • schil van 1/4 citroen niet het bittere wit. gebruik een biologische citroen of was en schrob de citroen goed voor je de schil gebruikt

Voor Vanja's topping

  • 50 gr oud brood
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/4 tl chilivlokken
  • 2 el olijfolie
  • 2 bollen buffelmozzarella buffel scheelt echt, gebruik ieg niet de goedkoopste mozzarella die je kunt vinden
  • verse basilicumblaadjes naar smaak

Voor Tim's tomaten

  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook dun gesneden
  • 1 snufje gedroogde oregano
  • 1 snuf zout volgens Tim, 'een goede snuf', dus wees niet te zuinig

Voor Tim's topping

  • 20 gr pijnboompitten dit lijkt veel maar het is echt nodig
  • 1 snufje zout
  • 1 burrata mozzerella mag ook
  • 2 snuffen zout ja nog meer zout ja
  • shichimi togarashi of soortgelijke chilimix, naar smaak

Instructies
 

Voor Vanja's tomaten

  • Verwarm de oven voor op 160°C hete lucht of 180°C gewoon.
  • Leg de 250 g - 8 oz gehalveerde kersentomaatjes op een grote bakplaat. Bestrooi met een flinke snuf zout, voeg 2-3 dun gesneden teentjes knoflook toe en giet er 2 T olijfolie over. Voeg de schil van 1/4 van een citroen toe, en schud het dienblad om ervoor te zorgen dat alles bedekt is met olie.
  • Bak 50-60 minuten tot de tomaten beginnen te verschroeien maar nog wel intact zijn.

Voor Tim's tomaten

  • Doe de 250 g - 8 oz gehalveerde kersentomaatjes in een kleine magnetronbestendige kom met 2 el olijfolie, een flinke snuf zout en 1 dun gesneden teen knoflook.
  • Zet 1 1/2 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer door en zet nog 1 1/2 minuut in de magnetron op de hoogste stand, voordat je de tomaten volledig laat afkoelen, eerst op je aanrecht en dan in de koelkast.

Voor Vanja's topping

  • Maal 50 gr oud brood met 1 el olijfolie, 1/4 t venkelzaad en 1/4 t chilivlokken met een staafmixer fijn en bak het samen knapperig in een droge koekenpan.

Voor Tim's topping

  • Bak 20 gr pijnboompitten met een snufje zout in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Zorg ervoor dat je in de buurt blijft, want ze kunnen snel verbranden. Laat afkoelen.

Serveer

  • Leg de tomaten op een groot bord, inclusief de sappen, en garneer met mozzarrella of burrata. Strooi er het broodkruim met wat basilicumblaadjes, of de pijnboompitten en wat shichimi togarashi naar smaak, over en serveer met lekker brood.

Notities

  • Ik heb het recept van Vanja gehalveerd zodat de eindhoeveelheden ongeveer gelijk zijn.
  • Naar mijn mening maak je met deze hoeveelheden een prima voor- of bijgerecht voor 2, verdubbel je het dan is het een prima voor- of bijgerecht of onderdeel van een mezze tafel voor 4 personen. Koop je een iets kleinere burrata of mozzarella dan is dit met wat brood een prima lunch voor 1, zoals ik heb gedaan.
  • Uiteraard kun je Tim's topping serveren met Vanja's tomaten en andersom.
  • Als je Tim's tomaten warm wilt gebruiken, laat ze dan minstens 5-10 minuten afkoelen, want eten uit de magnetron is vaak loeiend heet.
  • Tim's tomaten vormen ook een heerlijke snelle pastasaus, je kunt natuurlijk naar behoefte meer smaken toevoegen en er bijvoorbeeld bij het serveren wat Parmezaanse kaas over raspen en wat verse basilicum overheen strooien. Dit geldt natuurlijk ook voor de versie van Vanja, maar dan wat langzamer.