Wat Te Doen Met Smerige Tomaten

Door Mieke
18/07/2024

Een onmiddellijke afknapper voor mij in recepten of restaurants is wanneer er ineens ongevraagd kersentomaatjes in opduiken. Ik heb het gevoel dat ze veel vaker ongepast zijn dan dat ze worden gebruikt en vind ze in het algemeen best smerig. Gewoon te…. niksig en tegelijkertijd veel te overheersend? Vroeger kocht ik wel eens van die emmers smerige tomaten, bij wijze van ‘gezonde’ snack. Ze eindigden dan onvermijdelijk in een confit om ze een beetje verteerbaar te maken.

Omdat ik ben opgegroeid met de legendarische Nederlandse wasserbomben, was ik eigenlijk nooit zo van tomaten. Die affaire begon pas toen ik Frankrijk weer bezocht (en er vervolgens naartoe verhuisde). Nu eet ik de hele zomer lang brood met tomaten en boter of goede olijfolie en flinke snuffen goed zout.

Nu kwam ik voor minder bedeelden (en iedereen buiten het tomatenseizoen) onlangs twee recepten tegen die plachten van die smerige tomaten iets lekkers te maken, dus leek het me een goed idee om beide opties met je te delen.

Italopop: Swingend Italiaans cover

Italopop: Swingend Italiaans

Als eerste de caprese con mollica picante, uit Vanja van der Leeden’s briljante Italopop: Swingend Italiaans. Dit is een caprese van geroosterde tomaten, met buffelmozzarella en venkel-chili broodkruim. Ik hoor venkel, en ik zeg: stop het in mij. Vanja is het met me eens dat hoewel Nederlandse tomaten niet meer zo smerig zijn als vroeger, ze nog steeds niet geweldig zijn. Dus roostert ze de hare in de oven om hun smaak te versterken en extra dressing te creëren.

Italopop is verder funky als Vanja altijd is, met geweldige fotografie van Vanja’s man Remko. Vanja blijft mijn favoriete stem in het Nederlandse kookboekengebeuren, de recepten zijn altijd goed, de smaken interessant en innovatief. En net als in Indorock schopt stevig doch smaakvol en doelmatig tegen allerhande heilige huisjes aan die helemaal niet zo heilig zouden moeten zijn. Ook in Italopop doet ze dit niet alleen, maar portretteert ze ook een aantal moderne Italiaanse chefs die zowel in Italië als in het buitenland werken.

Ik moet bekennen dat ik nog niet veel uit Italopop heb gekookt. Voor bepaalde recepten wacht ik op het juiste seizoen, en voor anderen wacht ik op de moed om mijn eigen pasta te majken. Buiten deze caprese staan hoog op de hitlijst de tarte tatin van aubergine en tomaat, risotto met lambrusco, vijgen en gorgonzola, gebakken asperges en asperge-broccoli in tonnato room, geroosterde paprika met bagna cauda en burrata (hallo???), tortellini met pompoen, walnoot en zwarte knoflookboter, carbonara blasfema, bonen ‘brandade’ met kabeljauw en nduja croutons, ossenstaart pithivier en peterselie limoen salsa en zeker de pizza met aardappel en pittige ansjovis-venkel salsa. En dat is pas het begin.

Microwave Meals Cover

Microwave Meals:

Waar Vanja graag wat extra werk in haar recepten stopt, bevindt Microwave Meals zich aan de andere kant van het spectrum. Al schrijft Tim Anderson misschien niet dat hij dit doet omdat kersentomaatjes smerig zijn, zijn mooie compacte Microwave Meals: Delicious Recipes to Save Time, Effort and Energy heeft ook een recept voor ‘geroosterde’ tomaten met een Italiaans-Japans fusion sausje in de aanbieding. Sorry Vanja, maar in de zomer laat ik de oven liever uit, dus leek het me handig om Tim’s recept hier ook te delen. Hij topt zijn tomaten intussen af met burrata, pijnboompitten en shichimi.

Als Vanja dacht dat haar carbonara ‘blasfema’ was, dan stopt Tim de zijne gewoon in de magnetron! Afgezien van de HORROR, legt Tim in de intro van zijn boek uitstekend de voordelen en technische details van het koken in de magnetron uit. Eerdere titels hebben al laten zien dat je Tim’s recepten altijd kunt vertrouwen. Dus hoewel de carbonara mij misschien een brug te ver is, geloof ik wel dat zelfs dat recept werkt. Er komt veel meer kijken bij koken in de magnetron dan je zou denken, en Microwave Meals heeft mij vooral geholpen met het sneller op tafel krijgen van groenten.

Wat ik ook zo leuk vind aan dit boek, is dat Tim, die vooral bekend staat om zijn Japanse kookboeken, ook eindelijk van zijn Amerikaanse Midwest-invloeden laat schitteren. Ik weet dat wij Europeanen de neiging hebben neer te kijken op de VS, en Midden-Amerika in het bijzonder. Maar als ze ergens verstand hebben van comfort food is het daar, ik hoop dan ook dat Tim op een gegeven moment de kans krijgt een boek te schrijven over zijn roots.

Naast het recept dat ik hier deel, zijn dit wat andere magnetronmaaltijden waar ik naar uitkijk of die ik al eens op heb: de gegratineerde krab en artisjok, gestoomde aubergine met dressing van rokerige limoen en vissaus, krokant gebakken sjalotten en knoflook, krokant kippenvel, cheats cowboybonen, boterige boterbonen, geroosterde sjalotten en venkel en de drie bonen chili.

En dan nu… wat te doen met smerige tomaten

Je vindt beide recepten voor smerige tomaten hieronder, met twee opties voor toppings. De principes zijn hetzelfde, hoewel Vanja haar tomaten warm serveert, terwijl Tim aanraadt om ze koud te serveren. In beide gevallen wil je er lekker brood bij. De versie van Tim is degene die je op de foto’s ziet.

Heb je geen oud brood voor Vanja’s recept? Laat dan een paar sneetjes een nacht op het aanrecht staan. Dan zou het droog genoeg moeten zijn om volgens het recept te verwerken.

Tim biedt nog wat extra aantal alternatieven. Je kunt voor zijn recept in principe elke combinatei knapperige noot met chilivlokken of poeder als topping gebruiken. Of ze natuurlijk gewoon helemaal weglaten. Ook kun je de burrata vervangen voor mozzarella of zelfs voor zijden tofu. Voor het recept van Vanja is dit natuurlijk perse heel erg anders. De mozzeralla is ook inwisselbaar en er zijn vast nog andere kruiden dan venkelzaad die hier lekker bij zijn.

Full disclosure: ik beschouw zowel Vanja als Tim als vrienden. Ik heb ook met beiden gewerkt. Tim is zo vriendelijk om me een van zijn nieuwe releases te sturen, zo ook Microwave Meals.

Wat te doen met smerige tomaten

Vette Sletten
Twee recepten om vieze tomaten lekker te maken, afkomstig uit Vanja van der Leeden's Italopop en Tim Anderson's Microwave Meals. Een snelle, en een langzame, met diverse toppings.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2

Materialen

  • Oven voor Vanja's methode
  • Staafmixer idem
  • Magnetron voor Tim's methode
  • Koekenpan beide (sorry Tim, maar pijnboompitten bak ik wel even snel in de pan)

Ingrediënten
  

  • 250 gr kersentomataatjes gehalveerd
  • lekker brood voor erbij

Voor Vanja's tomaten

  • 2-3 tenen knoflook dun gesneden
  • 50 ml vergine olijfolie
  • 1 snuf zout
  • schil van 1/4 citroen niet het bittere wit. gebruik een biologische citroen of was en schrob de citroen goed voor je de schil gebruikt

Voor Vanja's topping

  • 50 gr oud brood
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/4 tl chilivlokken
  • 2 el olijfolie
  • 2 bollen buffelmozzarella buffel scheelt echt, gebruik ieg niet de goedkoopste mozzarella die je kunt vinden
  • verse basilicumblaadjes naar smaak

Voor Tim's tomaten

  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook dun gesneden
  • 1 snufje gedroogde oregano
  • 1 snuf zout volgens Tim, 'een goede snuf', dus wees niet te zuinig

Voor Tim's topping

  • 20 gr pijnboompitten dit lijkt veel maar het is echt nodig
  • 1 snufje zout
  • 1 burrata mozzerella mag ook
  • 2 snuffen zout ja nog meer zout ja
  • shichimi togarashi of soortgelijke chilimix, naar smaak

Instructies
 

Voor Vanja's tomaten

  • Verwarm de oven voor op 160°C hete lucht of 180°C gewoon.
  • Leg de 250 g - 8 oz gehalveerde kersentomaatjes op een grote bakplaat. Bestrooi met een flinke snuf zout, voeg 2-3 dun gesneden teentjes knoflook toe en giet er 2 T olijfolie over. Voeg de schil van 1/4 van een citroen toe, en schud het dienblad om ervoor te zorgen dat alles bedekt is met olie.
  • Bak 50-60 minuten tot de tomaten beginnen te verschroeien maar nog wel intact zijn.

Voor Tim's tomaten

  • Doe de 250 g - 8 oz gehalveerde kersentomaatjes in een kleine magnetronbestendige kom met 2 el olijfolie, een flinke snuf zout en 1 dun gesneden teen knoflook.
  • Zet 1 1/2 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer door en zet nog 1 1/2 minuut in de magnetron op de hoogste stand, voordat je de tomaten volledig laat afkoelen, eerst op je aanrecht en dan in de koelkast.

Voor Vanja's topping

  • Maal 50 gr oud brood met 1 el olijfolie, 1/4 t venkelzaad en 1/4 t chilivlokken met een staafmixer fijn en bak het samen knapperig in een droge koekenpan.

Voor Tim's topping

  • Bak 20 gr pijnboompitten met een snufje zout in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Zorg ervoor dat je in de buurt blijft, want ze kunnen snel verbranden. Laat afkoelen.

Serveer

  • Leg de tomaten op een groot bord, inclusief de sappen, en garneer met mozzarrella of burrata. Strooi er het broodkruim met wat basilicumblaadjes, of de pijnboompitten en wat shichimi togarashi naar smaak, over en serveer met lekker brood.

Notities

  • Ik heb het recept van Vanja gehalveerd zodat de eindhoeveelheden ongeveer gelijk zijn.
  • Naar mijn mening maak je met deze hoeveelheden een prima voor- of bijgerecht voor 2, verdubbel je het dan is het een prima voor- of bijgerecht of onderdeel van een mezze tafel voor 4 personen. Koop je een iets kleinere burrata of mozzarella dan is dit met wat brood een prima lunch voor 1, zoals ik heb gedaan.
  • Uiteraard kun je Tim's topping serveren met Vanja's tomaten en andersom.
  • Als je Tim's tomaten warm wilt gebruiken, laat ze dan minstens 5-10 minuten afkoelen, want eten uit de magnetron is vaak loeiend heet.
  • Tim's tomaten vormen ook een heerlijke snelle pastasaus, je kunt natuurlijk naar behoefte meer smaken toevoegen en er bijvoorbeeld bij het serveren wat Parmezaanse kaas over raspen en wat verse basilicum overheen strooien. Dit geldt natuurlijk ook voor de versie van Vanja, maar dan wat langzamer.

Comments

  1. Hanneke Boes says:

    Wat schrijf je heerlijk en wat krijg ik onmiddellijk zin om van alles te maken! Heb bijna mijn kerstmenu omgegooid, maar hou me in….. (behalve met de garnalen, die staan op het menu) fijne kerst!

    1. Mieke Author says:

      Ha Hanneke! Wat fijn om te horen! Hoop dat het bevallen is, fijne dagen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close