Eet Tips voor Bordeaux voor in Je Toet

Door Mieke
28/07/2025

Omdat ik het ongepast vind om tips te geven voor een plek die je nauwelijks kent, ook na drie en een half jaar niet, heb ik lang met deze post gewacht. Ik vind persoonlijk niet dat je een stad anderhalf uur verderop eigenlijk nog niet goed genoeg kent om er tips over te geven. Dat gezegd hebbende, mensen vragen me constant om eet tips voor Bordeaux en in plaats van steeds maar weer hetzelfde bericht te sturen, waar soms nauwelijks een bedankje vanaf kan, kan ik vanaf nu gewoon deze link sturen.

Deze post zal continu in ontwikkeling zijn en geüpdatet worden naarmate ik meer leuke tentjes vind, restaurants sluiten of de kwaliteit achteruitgaat. Dus kom zeker nog eens terug. Let op: als ik met vrienden uit eten ga, focus ik me op het gezelschap, dus de fotografie is wat het is.

Lunchen in Bordeaux

Over het algemeen lunch ik in Bordeaux. We wonen er niet super dichtbij en de helft van de route gaat over van die Franse rally routes waar je 90 mag maar 50 kunt, en dat is met daglicht gewoon makkelijker. Wel probeer ik minstens eens per maand in Bordeaux te lunchen. Houd er rekening mee dat de lunchservice over het algemeen verschilt van de dinerservice, aangezien de lunchservice meestal een 2- tot 3-gangenmenu omvat.

In Frankrijk moeten werkgevers hun personeel rond lunchtijd een goede maaltijd aanbieden of een voucher met een bestedingslimiet van 25 euro verstrekken. Deze kan zowel in restaurants als in supermarkten worden gebruikt. Daarom bieden de meeste restaurants vaak een degelijke, maar (in keuze) beperkte lunch van 2 tot 3 gangen aan voor minder dan 25 euro. De lunchmenu’s wisselen vaak dagelijks en er is meestal geen of beperkte keuze uit één of twee gerechten per gang.

The open kitchen of Au Bistrot, lined with large enamelled pans and pressure cookers.

Waar ik mijn Bordeaux-tips vandaan haal

De meeste van mijn tips vind ik via mensen die daadwerkelijk in Bordeaux wonen. Ik volg Gourmet Shit (what’s in a name) trouw, en heb daarnaast veel aan de stories en tips van Britta Wiegelman en Pierrick Falmon (eigenaar van Snickelfritz en Blacklist Cafe) mijn meest betrouwbare bronnen om nieuwe plekken te vinden die ik wil bezoeken.

Je vindt hier een Google Maps-lijst met plekken die ik heb geprobeerd of zou willen proberen (en ook een aantal plekken die voor mij persoonlijk interessant zijn, zoals boekwinkels, musea en Aziatische supermarkten). Ik werk de lijst bij naarmate er plekken sluiten en ik dingen probeer en er niks aan vond, dus wees je daarvan bewust. Omdat ik niet barst van het geld en ook al niet bruis van energie, ben ik niet overal geweest, dus je zou zomaar ergens terecht kunnen komen wat je niet bevalt. Ik vergeet vaak te vermelden waar ik een tip vandaan heb of waarom ik een restaurant heb opgeslagen. En ik hou ook nog eens van een bepaald type restaurant, dus veel van deze tips zijn misschien niet voor jou. Dan weet je dat vast.

En dan nu door naar alle eettips voor Bordeaux…

Cassonade voor cannelés

Cassonade is een van de beste plekken om cannelés te eten in Bordeaux. Er zijn drie vestigingen, ze worden dagelijks vers gemaakt en het zijn de enige cannelés die naar mijn bescheiden mening echt lekker zijn. Knapperig vanbuiten, een soort luchtige custard-vibe vanbinnen. De Saint James, een sinaasappel-amandelgebak dat het midden houdt tussen een koekje en een cake, is ook geweldig. Houd er wel rekening mee dat het rum glazuur dit een bijzonder alcoholische aangelegenheid maakt die hard aan kan komen als je ‘m niet verwacht.

Waarschuwing: ga niet naar de cannelés met rode luifels die je overal in de stad vindt. Beide ketens hebben de afgelopen jaren problemen gehad met hygiëne en de manier waarop ze hun personeel behandelen. Het helpt daarbij niet dat hun cannelés ook gewoon goor zijn.

Boulangerie Louis Lamour

De beste boulangerie in de stad, hoewel ik dat misschien wel vind omdat ik vanwege hun brood nauwelijks ergens anders ben geweest. Hun Beirutaise-croissant, gevuld met geitenkaas, pijnboompitten en besprenkeld met za’atar, is de beste croissant-upgrade ter wereld.

Snickelfritz

De beste donuts die ik ooit heb gegeten (voordat ik naar Boneshaker in Parijs ging, hoewel ze bij een wedstrijd in mijn mond gelijkspel zouden spelen), en ik noem ze mogelijk ook omdat we dit jaar een samenwerking hebben gehad in de vorm van een donut gevuld met Sichuan peper-crème. Maar eigenlijk zijn het gewoon heel stevige, luchtige donuts met zowel klassieke als meer inventieve smaken. Probeer zeker de hibiscus en de pittige mango, nu mijn donut met Sichuan peper-crème niet meer verkrijgbaar is.

Als je iets stevigers wilt voor de lunch, ga dan eens om de hoek naar Blacklist Cafe. Daar hebben ze een uitstekende lunch-/brunchkaart met Amerikaanse invloeden, inclusief koffie en meestal ook Snickelfritz-donuts.

Bordeaux Best Boulangerie en Geschiedenis Tour

Als je op zoek bent naar een leuke manier om Bordeaux te verkennen, kan ik je de Bordeaux’ Best Boulangerie tour van harte aanbevelen. De tour wordt vooral geadverteerd als een boulangerie tour, maar tijdens deze 3 uur durende wandeling leer je van alles over de geschiedenis en de huidige opmaak van de stad. Ik heb tijdens de tour veel geleerd dat ik nog niet wist over Bordeaux of over Frankrijk en daarbij neemt Nikesh je tijdens deze wandeling mee naar drie van zijn favoriete boulangeries in de stad. Bij elke stop krijg je wat viennoiserie of brood om te proberen en is er tijd om zelf lekkers in te slaan.

Ik ben door Nikesh uitgenodigd om deze tour te proberen en heb er echt van genoten. Wil je een goede indruk krijgen van de stad en haar geschiedenis dan is dit een geweldige manier om een ochtend door te brengen, zeker omdat je ook nog allerlei lekkers voorgeschoteld krijgt bij de bakkers. Je kunt de tour boeken via zijn website. Er zijn tours in groepen van maximaal 10 personen, maar je kunt ook een privé tour boeken. De viennoiserie, het brood, een drankje en een paar haltes met de tram zijn inbegrepen, evenals zijn stadsgids Bordeaux en Bref na afloop van de tour. Dem tour is beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.

Au Bistrot

Als je meer van klassiek Frans eten houdt, is Au Bistrot mijn favoriete plek. Ze slaan hun ingrediënten in bij het vlakbij gelegen Marche des Capucins, tegenwoordig verstopt onder een afschuwelijke jaren 80-parkeergarage, maar al sinds 1749 een wekelijkse (nu dagelijkse en zeker een bezoek waard) markt. Au Bistrot is de plek waar ik mensen mee naartoe neem die komen voor de klassieke Franse eet ervaring.

Ze hebben een geweldige wijnkaart en bieden hun volledige menu aan voor de lunch, dus er is volop keuze in vergelijking met andere restaurants. De porties zijn ruim en alles wordt geserveerd met de meest waanzinnig perfect bereide seizoensgroenten die ik ooit heb gegeten, samen met een ongelooflijke jus. Bij Au Bistrot zit je gewoon altijd goed.

Baston

Voor zover ik begrijp was Baston vroeger meer een bakker die soms ook diners draaide, maar dit jaar is het overgestapt op volledige restaurantservice. De menukaart heeft nog steeds een sterke focus op brood, zoals blijkt uit de brioche met tarama en pimenton hierboven.

Ze zijn hier ook dol op orgaanvlees. Onlangs zag ik een agadashi dofu-gerecht in hun Instagram-verhalen, maar dan gemaakt met tête de veau. Dit is een moderner Frans restaurant dat neigt naar de experimentele kant en niet bang is om umami of pit toe te voegen, wat in mijn optiek altijd zorgt voor een spannendere maaltijd.

Echo

Nog een ‘jonger’ Frans restaurant, hun huis Cheninpan (70% Chenin, 30% Colombard – in samenwerking met Les Chais du Port de la Lune) is perfect en het Echo-menu is vakkundig experimenteel. Met milde Aziatische invloeden is dit wederom een plek die er niet voor terugdeinst om umami of pit aan hun gerechten toe te voegen, dus ook dit is wat mij betreft een topper.

Demeter

Ik ben dol op het interieur van Demeter, met tafels van dik golvend hout en oude stenen muren, maar het eten was ook fantastisch. De crudo de thon met venkel en gebakken brood, die je hierboven ziet, was mijn favoriete gerecht.

Demeter heeft daarnaast ook een spannende en vernieuwende wijnkaart, die uitermate geschikt is voor wijnnoobs zoals ik, omdat op de kaart ook de smaken van de verschillende wijnen worden toegelicht. Ik ben hier verliefd geworden op een bijzonder interessante wijn uit de Elzas met Japanse invloeden, Gyotaku, waar ik sinds die ene lunch bij Demeter nog steeds naar terug verlang.

Panaille

Elk jaar wordt er in Bordeaux een oeufs-mayonaise wedstrijd gehouden en Panaille was de winnaar van 2025, dus ik moest erheen. Ze liggen iets buiten het centrum en hebben een mooie binnenplaats met een heerlijke binnen-buitensfeer op warme zomerdagen. Een solide drie gangen menu, met onder andere bovenstaande eendenborst met courgette, aardappel en romesco, plus natuurlijk de oeufs-mayonaise en een heerlijke cocktail, allemaal erg lekker en een absolute koopje voor 30 euro per persoon.

La Rencontre

La Rencontre is een relatief nieuw Frans-Italiaans restaurant in het centrum van Bordeaux, gerund door een Frans-Italiaans stel. Ik at onder andere een erg lekker gerecht met mosselen en scheermessen met wortel coulis, hierboven afgebeeld, en een echt goede tataki. Het huisgemaakte brood is waanzinnig.

Enkele andere opties waarvan ik geen foto’s heb

Ik weet niet waar de foto’s gebleven zijn, maar deze plekken waren ook erg goed. Ishikawa is een serieus goed Japans restaurant met een vast lunchmenu. Het eten is buitengewoon goed en de sakes zijn perfect. Mets Mots biedt een goede lunchoptie net buiten het stadscentrum.

L’avant Comptoir du Palais serveert spannende kleine gerechten om te delen, maar krijgt wel punten aftrek omdat het alleen van die hoge barstoelen heeft waar niemand comfortabel lang op kan zitten. Het eten maakt het dan wel weer de moeite waard. Le 1544, boven bij L’Observatoire du Gabriel, serveert een prima, meer modern klassieke Franse lunch (als je begrijpt wat ik bedoel), met een prachtig uitzicht op de rivier.

Nouvelle Vague

Nouvelle Vague is geen restaurant, maar een zeer interessante specialist in visconserven, met visconserven van over de hele wereld. Een must-see voor de liefhebber, en soms hebben ze ook een kleine lunchkaart of een avondproeverij, dus zeker de moeite waard om in de gaten te houden als je in de buurt bent of om wat lekkers mee te nemen voor vrienden. Let er wel op dat visconserven alleen mee mogen met de ruimbagage.

Er is nog een andere visconservenwinkel in de buurt, La Belle-Iloise, een Frans merk visconserven dat ook leuk is om te bezoeken. Zij verkopen sardines per ‘jaargang’, en het is heel bijzonder om een stapeltje ingeblikte sardines van verschillende jaren mee te nemen en de verschillen te proeven. De verkopers in de winkel kunnen je vertellen wat de weersomstandigheden voor elk jaar waren en welk jaar zij het beste vinden.

Parkeren in Bordeaux

Ik parkeer graag aan de Allées de Chartres of in Mériadeck. Beide zijn ruim van opzet en bieden makkelijke toegang tot het centrum van de stad. Fransen vinden parkeergarages vaak duur, maar vergeleken met Nederland zijn de parkeertarieven een grap. Eén ervan maakt deel uit van een soort winkelcentrum en de andere bevindt zich in het volle daglicht onder een bladerdak van bomen. Als je een vrouw bent, snap je waarom dit belangrijk is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close