Hallo! Ik ben terug met een gloednieuwe, fancy schmancy website en een nieuw recept voor Chinese five-spice melasse koeken.
Het kan zijn dat er nog steeds wat issues zijn met sommige links op de website, maar daar werk ik aan. Ik ben in elk geval blij dat mijn website er nu uitziet alsof hij uit dit tijdperk komt. Zoals je kunt zien heb ik een heleboel dingen aan het menu toegevoegd om je te helpen gemakkelijker recepten te vinden. Houd er rekening mee dat wat ik denk dat geschikt is voor een bepaald seizoen, iets kan zijn dat je in een ander seizoen graag eet (afhankelijk van de beschikbaarheid van de ingrediënten). En dat veel vegetarische recepten veganistisch gemaakt kunnen worden met behulp van inmiddels beter verkrijgbare veganistische kazen en boters.
Kijk vooral rond, laat het me weten als je iets geks ziet en maak alsjeblieft gebruik van die mooie nieuwe lijk-knop, terwijl je kauwt op deze heerlijke Chinese five-spice melasse koeken uit Jesse Szewczyk’s geweldige Cookies: The New Classics.
Cookies: The New Classics
Ik heb dit boek een tijdje geleden gekregen, maar door de verhuizen naar Frankrijk, ‘de leven’ en zo nog 6.000 andere dingen kwam ik er eerder niet aan toe eruit te koken. Ik moet toegeven dat ik het boek aanvankelijk kocht omdat ik onwijs verliefd ben op het werk van de fotografe, Chelsea Kyle. Het was behoorlijk intimiderend om iets te fotograferen wat zij al op de gevoelige plaat had gezet, maar ik denk dat ik er behoorlijk goed vanaf ben gekomen.
Ik was blij te zien dat de recepten in Cookies: The New Classics mij net zo aanspreken als de fotografie van Chelsea. Ik ben niet zo’n zoetekauw en als jij dat ook niet bent, is dit het perfecte boek voor jou. Het moge duidelijk dat deze five-spice melasse koeken een indicatie zijn van de meer opwindende smaken die je in dit boek vind. Zo vind je ook vanille- sumac koekjes, rokerige muscovado-suikerkoekjes en fudgy rokerige paprikakoekjes. Er zijn ook wat meer klassieke smaken in terug te vinden die mij wel aanspreken, zoals snickerdoodle-zandkoekjes, ananas- en rum macronen en kokos- en limoenkoekjes. Ik ben hier dus nog wel even zoet mee.
Five-spice melasse koeken
Ik heb deze five-spice melasse koeken uitgekozen omdat ik five-spice echt een van de beste kruidenmixen aller tijden vind. Five-spice bestaat namelijk uit een aantal van mijn favoriete kruiden. Te weten: steranijs, Sichuan-peper en venkelzaad (met de toevoeging van kruidnagel en Chinese kaneel). Ik word er gewoon altijd blij van. Dat is ook waarom ik een tijdje terug de koffie in Abi Balingit’s MSG-brownies verving met five-spice.
Hoewel ik ze iets kleiner heb gemaakt dan Jesse (in het boek worden ze gigantische five-spice melasse koeken genoemd), zijn deze koeken echt geweldig. Niet te zoet met een volle diepe smaak. Mijn vriend en ik hebben echt hevig moeten onderhandelen over het laatste koekje. Als je de ingrediënten eenmaal bij elkaar hebt, zijn deze koekjes ook in een mum van tijd klaar. Ik hoop dat je geniet.
Suikerrietmelasse, bak soda en five-spice: waar vind ik dat?
Ik vond zowel mijn melasse als de bak soda bij de bio-winkel hier een paar dorpen verderop. Five-spice vind je terug bij elke toko, al begrijp ik dat er ook een dure variant van een of andere Nederlandse sterren chef te koop is bij de grote supermarkten.

Five-spice melasse koeken
Materialen
- 1 middelgrote kom
- 1 stand-mixer met de platte menghaak of een handmixer en een grote kom
- 1 Oven
- 2 bakplaten
- Bakpapier
- diep bord
Ingrediënten
- 385 gr patentbloem
- 2 tl bak soda
- 1 el five-spice kruidenmix
- 1/2 tl zout
- 170 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
- 250 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 groot ei
- 1/3 C rietsuikermelasse
- 1 el vanille extract
- 100 gr rietsuiker
Instructies
- Meng in een middelgrote kom 385 gr patentbloem met 2 tl baksoda, 1 el five-spice kruidenmix en 1/2 t zout.
- Meng in de kom van een stand-mixer met de platte menghaak 170 g ongezouten, zachte boter met 250 g bruine basterdsuiker op gemiddelde snelheid, het mengsel glad en luchtig is. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
- Zet de mixer uit en voeg 1 ei, 1/3 C melasse en 1 el vanille-extract toe. Meng opnieuw op gemiddelde snelheid tot het geheel zeer luchtig en lichter van kleur is; dit duurt nog eens 2-3 minuten.
- Voeg, terwijl de mixer op de laagste stand staat, langzaam het bloemmengsel uit stap 1 toe. Blijf doorgaan tot er een zacht deeg ontstaat zonder zichtbare strepen bloem. Dek de kom af en zet 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 °C en plaats 2 roosters in de bovenste en onderste middenpositie. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Plaats 100 gram rietsuiker in een ondiepe, brede kom.
- Gebruik een ijsschep (voor niet zo gigantische vijfkruidenmelassekoekjes) of een maatbeker van 1/4 C (voor wel zo gigantische vijfkruidenmelassekoekjes) om het deeg mee te verdelen en rol de porties in balletjes
- Rol de deegballetjes door de rietsuiker en plaats ze met een onderlinge afstand van minimaal 7,5 cm op de bakplaten (6 tot 8 per vel, afhankelijk van de grootte van je schep).
- Bak beide vellen tegelijkertijd en verwissel de bovenste en onderste plaat halverwege het bakken, totdat de bovenkant van de koekjes begint te barsten en lichtjes opgezwollen is, 15-18 minuten. Laat volledig afkoelen op de bakplaten.
Notities
- Als je het deeg goed luchtdicht verpakt, kun je het van te voren klaarmaken en blijft het nog een aantal dagen goed in de koelkast. Is het deeg dan te stevig geworden om te scheppen, laat het dan 15 minuten op kamertemperatuur staan en probeer het nog eens.
- De koekjes zijn in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur maximaal 1 week houdbaar.
Wat bedoel je met C bij de hoeveelheid Melasse?
Hi Shirlene, daar bedoel ik een cup mee. Je kunt bij b.v. Dille&Kamille meet cups en lepels kopen, daar wordt in de Amerikaanse keuken veel mee gewerkt en ik vind het vaak ook prettiger werken als het niet zo precies hoeft te zijn want je kunt gewoon lekker scheppen. Anders heb je online veel websites die hoeveelheden omrekenen voor je.
Heerlijk koekje
Fijn dat het beviel!
Is T eetlepel en t theelepel?
Ja! Dat pas ik normaal altijd aan van het Engels naar het Nederlands, was hier kennelijk even bij ingeschoten maar ik pas het aan.