Omdat ik ook maar een kind ben en geen koffie drink, vind ik altijd dat ik ook elke dag een lekker warm drankje verdien, net zoals de koffie-mensen. Zie daar: warme chocolademelk en chai latte. Een dagelijkse verwennerij voor mij. Ware het nie dat Starbucks hufterig is en sinds ik in Frankrijk woon, heerlijk in lijn met mijn principes, niet eens een beetje in de buurt zit.
In eerste instantie kocht ik van die poeders die de meeste koffietentjes gebruiken, maar die zijn vrij duur en niet eens echt lekker. Dus besloot ik zelf op chai latte avontuur te gaan.
Zelf chai latte maken
Voor de volledigheid: ik probeer dus een Starbucks-stijl chai latte te maken, niet een echte Indiase chai. Daarbij is het maken van een chai latte op deze manier helaas niet per se goedkoper, omdat je toch vrij veel specerijen nodig hebt en met name het ‘zoetje’ (ew) aan de dure kant kan uitvallen (hierover later meer). Toch is het voor mij een dagelijks feestje dat de kosten en de moeite waard is.
Met dit recept maak je 1 liter chai-basis, waar je de hele week mee vooruit kunt zolang je met niemand deelt.
Na een paar mislukte pogingen kwam ik uit bij het recept voor een zelfgemaakte chai latte van Kitchn, een solide recept, dus probeer dat zeker ook eens. Toch besloot ik er verder aan te morrelen en nog wat andere smaken toe te voegen. Steranijs moest erbij, want steranijs. En Sichuanpeper, omdat VRAC tea in Bordeaux het aan verschillende melanges toevoegt en het echt een fijne extra diepgang geeft die ik miste in het Kitchn-recept.
Een woord over suikeropties en melken
Het recept van Kitchn suggereert bruine suiker, honing of maple syrup als zoetstof. Ik heb alle bovenstaande opties getest, evenals ‘gewone’ suiker en palmsuiker, en vind persoonlijk dat je Starbucks het beste benadert met maple syrup. Maple syrup (of ahornsiroop) is echter flink aan de prijs en je hebt er nogal wat van nodig. Mijn tweede favoriet is cassonade, een grove rietsuiker, dat goed verkrijgbaar is in Frankrijk. Indonesische gula djawa is ook erg lekker, maar naar mijn mening toch een beetje zonde.
Als je geen koemelk gebruikt, kun je natuurlijk elke soort plantaardige melk gebruiken, zolang het maar een beetje schuimt. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan ongezoete sojamelk, omdat de sojabonen hiervoor in Frankrijk worden geteeld en verwerkt en het een van de minst schadelijke namaak-melkopties is. Ik hou niet van havermelk omdat die niet erg goed lijkt te schuimen, en ik ben niet zo dol op Oatly omdat Blackstone een van hun investeerders is.
Alles ‘naar smaak’
Voor alle recepten, maar voor dit recept in het bijzonder, is alles ‘naar smaak’. Misschien heb je liever meer melk en minder zoetstof, of andersom, of is het precies goed. En misschien vindt je de ene specerij wel lekkerder dan de andere, etc. etc. etc. Dus speel vooral zelf ook met het recept.
Ik raad je wel aan om hiervoor hele specerijen te gebruiken, tenzij je een kaasdoek hebt om de thee doorheen te zeven, anders krijg je allemaal poeder in je thee. Mocht je hiervoor kiezen, zoek dan zelf even de juiste hoeveelheden op, want 1 theelepel hele zwarte peperkorrels vertaalt zich over het algemeen niet perfect naar 1 theelepel gemalen zwarte peperkorrels.
Door naar het recept.

Zelf chai latte maken
Materialen
- vijzel of iets anders zwaars om de specerijen mee te kraken
- pan met deksel met een inhoud van minstens 1 liter
- Fijne zeef
- kan met inhoud van minstens 1 liter
Ingrediënten
- 2 kaneelstokjes
- 1/2 tl zwarte peperkorrels
- 1/2 tl sichuan-peperkorrels zaadjes en steeltjes verwijdert, of vervang met even zoveel zwarte peper
- 7 kruidnagels
- 6 groene cardamom peulen
- 1 1/2 steranijs
- 1 l water
- 5 cm stuk gember in dunne plakjes
- 4 zwarte theezakjes ik gebruik M&S decaf
- 1/2 c zoetstof ik gebruik maple syrup of cassonade
- melk ik gebruik ongezoete sojamelk, hoeveelheid in recept
Instructies
- Stamp de specerijen kort met een vijzel of onder een doek met iets zwaars (om te voorkomen dat het niet alle kanten op springt). De specerijen moet licht gebroken zijn, niet fijngestampt.
- Rooster de specerijen in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur gedurende 3-4 minuten onder af en toe schudden, totdat het licht geurt.
- Voeg nu 1 liter water en de dun gesneden gember toe en breng zachtjes aan de kook. Als er door de hoge hitte van het roosteren water is verdampt, vul dit dan aan. Zet het vuur laag en laat het mengsel 5 minuten zachtjes sudderen.
- Haal de pan van het vuur, doe de 4 theezakjes erin, doe de deksel op de pan en laat 10 minuten trekken.
- Haal na 10 minuten de theezakjes eruit en roer de zoetstof erdoor tot deze is opgelost.
- Giet de thee door een fijne zeef in een kan en gooi de kruiden en theezakjes weg.
- Je kunt de thee tot nader order in de koelkast bewaren of meteen een kopje voor jezelf zetten: giet 3/4 c warme thee in een mok, schuim 1/2 c melk op en roer dit door de thee.
Notities
- Experimenteer vooral zelf om te ontdekken welke verhouding specerijen, thee, melk en zoetstof jij het lekkerst vindt.
- Voor dit recept raad ik je echt aan om hele kruiden te gebruiken, zie inleiding.
- De chai-basis, zonder de melk, blijft 5-7 dagen goed in de koelkast.
- Omdat de container die ik heb gekocht 2 liter inhoud heeft, verdubbel ik dit recept; dat kan dus prima.
