Vette Sletten – Foodblog

Wortel met Feta en Pijnboompitten

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Dat is het. Dat is het recept. Oven-geroosterde wortel met honing, sumac, feta, koriander en pijnboompitten.

Ik hou erg van makkelijk dus Fast, Fresh and Simple van Donna Hay, met recepten die vrijwel nooit meer dan drie zinnen beslaan, is een uitkomst.

Waarbij?

Dit is waarschijnlijk ook een prima bijgerecht bij eigenlijk alle soorten vlees en vis, maar ik eet dit vaak los, als avondeten (noem het een warme maaltijdsalade, als je echt moeilijk wil doen), eventueel met wat brood erbij.

Variatie-tips

Donna maakt haar versie met labne of feta, maar zachte geitenkaas werkt vast ook prima. Ook gebruikt ze voor de helft van het recept pastinaak in plaats van wortel, maar dat is qua inkopen lastig als je alleen woont. Daarnaast heb ik de hazelnoten uit het oorspronkelijke recept vervangen voor pijnboompitten, omdat ik die meestal toch al heb liggen.

Je kunt zelf waarschijnlijk ook wel bedenken dat dit recept een prima basis is voor allerlei groenten uit de oven, met zachte kaas en gebrande noten. Je zou in elk geval de sumac en koriander kunnen vervangen voor tijm en rozemarijn.

Geroosterde Wortel met Honing en Feta

Vette Sletten
Deze wortel uit de oven kunnen zowel als hoofd- als bijgerecht gegeten worden en is geïnspireerd op een recept uit Fast, Fresh and Simple van Donna Hay. 
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 2 personen

Equipment

  • Oven
  • Kleine kom
  • Ovenschaal
  • Aluminiumfolie
  • Vork
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • bos wortel of zoveel als je zelf op kunt
  • 30 ml - 2 el honing
  • 45 ml - 3 el olijfolie
  • 5 gr - 1 tl gemalen komijn
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
  • snufje peper
  • 100 gram feta bij voorkeur Griekse, van de (Turkse of Marokkaanse) supermarkt
  • 30 gr - 2 el pijnboompitten kort geroosterd en gekleurd in een droge pan, hierdoor komt de smaak vrij
  • 1 bosje koriander grof gehakt
  • 5 gr - 1 tl sumac te koop bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 200°C
  • Meng 30 ml - 2 el honing met de 45 ml - 3 el olijfolie, 5 gr - 1 tl komijn en een snufje peper en zout.
  • Was je wortelen goed, zodat er geen zand meer op zit en snij de toppen eraf. Je kunt ze ook schillen zoals ik voor de foto heb gedaan, maar meestal laat ik dat zitten. 
  • Wrijf de wortelen nu in met het honingmengsel en leg ze in een ruime ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak ze eerst 15 minuten bedekt in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak de wortel nog 15 minuten door, totdat ze deels krokant beginnen te worden en de puntjes donker kleuren.
  • Rooster in de tussentijd 30 gr - 2 el pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze beginnen te kleuren, hierdoor komt er meer smaak vrij.
  • Verkruimel 100 gr - 3/4 c feta met een vork. Leg hiervoor de feta op een bord of snijplank, steek je vork er vanuit verschillende hoeken in en draai de vork zodat je brokjes feta los wikt. Meer feta is uiteraard meer beter.
  • Verdeel de feta, de pijnboompitten, grof gehakte koriander en 5 gr - 1 tl sumac direct over de wortel als het uit de oven komt, zodat de hitte van de wortel de rest ook een beetje verhit. Je kunt ze hiervoor eerst op een mooi bord leggen als dat je ding is, maar direct uit de schaal is ook goed toeven.

Notities

Bij warm weer kun je de wortel eerst af laten koelen voor je de overige smaakmakers toevoegt. Ik eet deze salade zelf echter meestal met koudere temperaturen en vind hem warm het lekkerst.
Trefwoord Donna Hay, feta, ovengerechten, wortel

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for roast carrots with feta.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 9
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept