Vette Sletten – Foodblog

Japanse Gefrituurde Kip met Zalmeitjes en Japanse Mayonaise

Ik ben al fan van David Chang sinds ik hem in een aflevering van Mind of a Chef op ongekookte ramennoedels zag kauwen. En één van de gerechten die ik altijd al bij Momofuku wilde proberen, is de kaviaar met gefrituurde kip. Ik ben nog nooit in New York geweest met genoeg mensen, of genoeg geld. Dus dit spektakel leek altijd buiten bereik.

Lady and Pups: Koningin van Over-the-top Umami

Maar toen zag ik Lady and Pups post over haar gebakken kip met zalmeitjes en ging het belletje volmondig rinkelen. Natuurlijk! Ik kan dit gewoon thuis maken. Ik heb sowieso liever zalmeitjes dan kaviaar, wat mogelijk komt doordat ik nog nooit echte kaviaar gehad heb. Hoe dan ook, zoiets als dit maak je prima thuis en kun je dan nog personaliseren ook.

Voor mensen die Lady and Pups niet kennen, zij is veruit mijn favoriete food blogger. Al haar recepten barsten van het soort smaken waar ik van houd en veel van er bij mij op tafel komt is dan ook door haar geïnspireerd. Haar eerste boek, The Art of Escapism Cooking, komt dit najaar uit en ik kan niet wachten tot het hier op de mat valt (geen spon, gewoon liefde- bestel ‘m wel liever bij je lokale boekhandel dan bij Bol).

Dat gezegd hebbende, ben ik een veel luiere kok dan zij, dus ik heb mijn eigen versie van dit gerecht in elkaar geflanst.

Recepten uit Tokyo

Ik heb mijn recept voor Kara-age van Maori Murota’s Recepten uit Tokyo en gebruik daarbij Kewpie mayo (lekker vanwege de toevoeging van MSG) met zalm of forelkuit, of met nepkaviaar, afhankelijk van wat ik me kan veroorloven en wat de visboer toevallig heeft liggen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon de kip met wat rijst en ingelegde komkommer eten. Maar als je het even breed hebt, dan doe je jezelf hier een enorm plezier mee.

Japanse Gefrituurde Kip met Zalmeitjes en Japanse Mayonaise

Gefrituurde kip met viseitjes, geïnspireerd op de gefrituurde kip met kaviaar van David Chang's Momofuku in New York.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
30 min
Gang: Appetizer, Avondeten, Borrelhap, Frituur, Hoofdgerecht, Snack
Keuken: Amerikaans, Aziatisch
Trefwoord: amerikaans, aziatisch, david chang, ikura, japans, kewpie, kip, mayonaise, momofuku, restaurant eten thuis, zalmeitjes

Ingrediënten

  • 500 gr kippendij zonder bot en vel, in stukken gesneden
  • olie om in te frituren
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook fijngeraspt
  • 2 cm gember gepeld en fijngeraspt
  • 1 el sesamolie
  • 1 1/2 el sojasaus
  • 1 el rietsuiker gewone suiker is ook prima
  • 5 el aardappelzetmeel maizena werkt ook prima
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snufje peper
  • Kewpie mayonaise naar smaak
  • zalmeitjes forel of (imitatie) kaviaar werken ook prima

Instructies

  • Meng het ei, de knoflook, gember, sesamolie, soja, suiker, aardappelzetmeel, kaneel en peper goed door elkaar. Voeg de kipreepjes toe en laat ze ongeveer een half uur marineren terwijl je je frituurpan opwarmt naar ongeveer 180 graden.
  • Zorg ervoor dat je een bord of ondiepe schaal met keukenhanddoeken klaar hebt staan om je kip in op te vangen na het frituren.
  • Roer de kip en de marinade nog een keer goed door voordat je de kip frituurt. Het zetmeel zinkt soms naar de bodem van de marinade en de kip heeft echt een goede laag beslag nodig om krokant te worden.
  • Bak de kip, afhankelijk van het formaat van je frituurpan, in kleine porties goudbruin en knapperig. Mijn pan kan ongeveer 3 stuks tegelijk aan. Laat gefrituurde stukken uitlekken op het met keukenpapier belegde bord terwijl je de rest van de kip bakt. Maal er nog extra goeie kwaliteit zout over als de kip klaar is.
  • Serveer het zoals je zelf wil. Je kunt alle kip op een groot dienblad serveren, met flinke klodders Kewpie erop in een zigzag-, streep- of Pollock-patroon en daar da in één keer alle zalmeitjes op dumpen, of de kip op individuele borden serveren met nog een zachtgekookt eitje erbij, of oorlog veroorzaken aan tafel en de kip, zalmeitjes en Kewpie afzonderlijk serveren zodat je tafelgasten zelf hun perfecte combinatie kunnen samenstellen. Goed komt het sowieso.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for chicken kara-age with salmon roe and Kewpie mayo.

Spread the love
  • 6
    Shares


Related Posts

Leave a Comment