Bieten Tarte Tatin met Gorgonzola

Een banner met daarop de toelichting: Affiliate Links. Dit artikel maakt gebruikt van affiliate links, dit houdt in dat voor elke persoon die via dit artikel één van de onderstaande boeken koopt via de Libris.nl links ik een klein bedrag ontvang. Dit gebeurt aan de hand van cookies, hier kun je meer over lezen in mijn cookiebeleid.

Ik heb vorige week deze tarte tatin van rode biet gemaakt en het was zo lekker en ook nog leuk om op de foto te zetten. Dus wijd ik er maar even een hele post aan. Al is het uiteindelijk natuurlijk gewoon een variatie op mijn venkel tarte tatin recept.

Moet al die kruiden en hoe maak ik dit vegan?

Ik maakte deze tarte tatin in een opwelling, dus de kruiden en het scheutje sojasaus waren behoorlijk experimenteel. Net als het snufje chipotle-vlokken. Je kunt het allemaal weglaten maar ik vind dat de smaken bijzonder goed samenkomen.

Ben je veganist, dan kun je de blauwe kaas natuurlijk vervangen voor een veganistische kaas of helemaal weglaten. Het deeg is gebaseerd op het recept voor hartige taart uit het vegan bakboek Taart ende Koeck van Maartje Borst en werkt dus perfect met vegan boter.

Bieten Tarte Tatin

Vette Sletten
Een makkelijk recept voor tarte tatin van rode biet met (of zonder) blauwe kaas. De kruiden en kaas zijn optioneel maar sterk aanbevolen.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
30 min
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Keuken Frans
Porties 4

Equipment

  • Grote kom of keukenmachine (zie notities)
  • Oven
  • Ovenvaste koekenpan ⌀ 26 cm
  • Bakpapier (optioneel)
  • Deegroller of wijnfles (als improv deegroller)

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 250 g  - 2 c  bloem
  • 5 g - 1 tl zout
  • 125 g (vegan) boter  koud en in blokjes gesneden
  • 45-60 ml  - 3-4 el water koud

Voor de bieten tarte tatin

  • 15 ml - 2 el olijfolie
  • 15 g - 2 el suiker
  • 4 bieten voorgekookt, geschild en in plakken van 1/2 cm gesneden
  • snufje zout zie de pagina 'over de recepten' om te leren wat een snufje is
  • snufje zwarte peper
  • 5 g - 1 el rozemarijnblad optioneel, vers, fijngehakt
  • 2.5 g - 1/2 el tijmblad optioneel, vers
  • 5 g - 1 tl (chipotle) chilivlokken optioneel, online goed verkrijgbaar
  • 15 ml - 2 el sojasaus
  • 75 g blauwe kaas ik vind een agressieve gorgonzola het lekkerst

Instructies
 

Maak het deeg

  • Doe 250 g - 2 c bloem in een grote kom en meng hier 1 tl - 5 g zout doorheen.
  • Voeg 125 g boter toe en knijp en wrijf de boter door de bloem, vermijd hierbij echt 'kneden', dan wordt het deeg taai. Je bent op zoek naar een zanderige textuur.
  • Voeg 45-60 ml - 3-4 el koud water toe en meng met de hand tot het deeg samen begint te komen. Nogmaals, vermijd ook hier echt kneden. Blijf het deeg gewoon tegen elkaar drukken tot het een bal vormt. Komt het deeg niet samen voeg dan eventueel wat extra water toe.
  • Pak de bal in en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak de bieten tarte tatin

  • Verwarm intussen je oven voor op 200° C.
  • Verhit 15 ml - 2 el olijfolie in een koekenpan. Verdeel 7.5 g - 1 el suiker over de bodem van de pan voordat je de plakjes rode biet in een gelijkmatige laag over de bodem van de pan verdeelt (voor zover dat gaat). Voeg een snufje zout en peper toe en laat op middelhoog vuur minimaal 10 minuten karamelliseren, tot de bieten bijna krokant beginnen te worden. Dit gaat het makkelijkst door zo min mogelijk met de bieten te kutten en ze gewoon rustig te laten liggen.
  • Bedek de bieten nu met de resterende 7.5 g - 1 el suiker voordat je de bieten omdraait. Als je er zeker van wilt zijn dat je taart er mooi uitziet, stel je dan voor hoe hij er andersom uit zou zijn en probeer de bieten daarnaar te schikken (dit blijft een beetje onvoorspelbaar) voordat je 5 g - 1 el verse rozemarijnblaadjes, 2.5 g - 1/2 el verse tijm en 5 g - 1 tl chipotle-vlokken overheen strooit.
  • Laat de bieten nu weer ongeveer 5 minuten bakken in de pan ​​(nogmaals: blijf er met je tengels vanaf) en blus af met 15 ml - 2 el sojasaus. Laat nog 5 minuten gaan ​​tot de sojasaus verdampt is en zet het vuur uit.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het in een gelijkmatige laag uit tot ongeveer dezelfde diameter als je koekenpan. Om het deeg met iets meer gemak op de bieten te leggen, kun je dit het beste op wat bakpapier doen. Het deeg zal waarschijnlijk hier en daar breken, maar je kunt het gewoon weer aan elkaar plakken, komt goed.
  • Zeg een schietgebedje en keer, gooi of manoeuvreer het deeg op de bieten in de pan. Druk het wat aan om er zeker van te zijn dat het deeg de bieten raakt. Stop de randjes in en snijd eventueel overtollig deeg af voor je de tarte in 25-30 minuten gaar bakt in de voorverwarmde oven. Ondanks dat het deeg flets blijft ogen is het hierna echt gaar!
  • Keer de tatin uit door een groot bord of snijplank op de koekenpan te plaatsen en het hele gevaarte om te keren en dan de pan te verwijderen (vraag hier hulp bij als je iemand in de buurt hebt of een beetje een oen bent). Strooi er 75 g blauwe kaas overheen en serveer met een eenvoudige groene salade.

Notities

Je kunt dit deeg maken met een keukenmachine, maar dat wordt niet zo lekker als met de hand. Soms is een keukenmachine wel makkelijker, dus die wat je kunt. 
 
Eenmaal klaar blijft deze bieten tarte tatin tot 3 dagen goed in de koelkast. Je kunt 'm het beste even een kwartiertje opnieuw opwarmen in een hete oven.
Trefwoord bieten, hartige taart, tarte tatin

Are you looking for this recipe in English? Go to dorothy-porker.com for beetroot tarte tatin.

Een banner met daarop de toelichting: Affiliate Links. Dit artikel maakt gebruikt van affiliate links, dit houdt in dat voor elke persoon die via dit artikel één van de onderstaande boeken koopt via de Libris.nl links ik een klein bedrag ontvang. Dit gebeurt aan de hand van cookies, hier kun je meer over lezen in mijn cookiebeleid.

Spread the love
  • 7
    Shares


Leave a Comment

Rating recept