Ik ben geen fan van de term ‘Aziatisch’. Alhoewel het soms handig is om een regio te benoemen, bedoelen mensen wanneer ze het over ‘Azië’ hebben vaak maar een klein deel of zelfs één land. Ik geloof erg in specificiteit. Over het grootste continent te spreken, dat ten oosten van de Bosporus begint en zich uitstrekt tot aan de Molukken, alsof het één plek is met één cultuur en één volk doet ‘Azië’ gewoon enorm te kort.
India, China en Indonesië zouden elk al kunnen worden beschouwd als continenten met enorm verschillende culturen en keukens binnen hun landsgrenzen. En dan hebben we het nog niet eens over wat de verschillende diaspora’s bekokstoven.
Dat gezegd hebbende, al was deze post bizar veel werk, dan is dit nog steeds minder werk dan dit onderwerp uit te melken in negen verschillende posts. Vandaar.
31 boeken? Weet je het zeker?
Ik heb al mijn ‘Aziatische’ kookboeken van voor tot achter gelezen. Sommigen hebben het niet gehaald en heb ik inmiddels verkocht of weggegeven. Omdat ik je een een breed scala aan stijlen wil geven om uit te kiezen, moet ik je echt al deze 31 boeken aanbevelen. Ik heb geprobeerd mezelf tot 1 tot 3 zinnen per boek te beperken om het voor mezelf wat werkbaarder te maken.
Zelf heb ik de voorkeur voor boeken met een beetje meer body. Boeken die je iets meer inzicht geven over een cultuur of een persoonlijke geschiedenis van de auteur en waarom ze koken zoals ze doen. Verder heb ik de voorkeur voor makkelijke recepten tegenover wat ingewikkelder gedoe. Dus dat is grotendeels wat je hier zult vinden.
Wil je één van deze boeken kopen, doe dat dan bij voorkeur bij een lokale boekhandel, bijvoorbeeld de boekhandels die aangesloten zijn bij Libris. Die hebben onze steun echt nodig en kunnen je waarschijnlijk enkele andere geweldige kookboeken aanbevelen als je er dan toch ‘bent’.
Over welke landen hebben we het?
Ik heb overwogen deze post te organiseren in aan de hand van lokale auteurs (d.w.z. uit het land zelf), zoveelste generatie migranten (2e hier, hoi), witte mensen, etc. Maar dat leek me onnodig ingewikkeld en moeilijk vol te houden. Naarmate gesprekken over ‘authenticiteit’ zich verder ontwikkelen ben ik niet degene die bepaalt wat authentiek is en wie zich voldoende in een keuken of cultuur heeft verdiept. Hoewel ik ook vind dat je meestal vrij snel doorhebt wie dat niet heeft gedaan en eigenlijk alleen maar even een slaatje uit een andere cultuur wil slaan.
Omdat ik me kan voorstellen dat je een voorkeur hebt voor bepaalde landen, is dat hoe ik de boeken uiteindelijk geordend heb. Je kunt op de onderstaande links klikken om meteen bij het land (of juist niet) van voorkeur te belanden:
- Indonesische en Indische kookboeken
- Koreaanse kookboeken
- Japanse kookboeken
- Thaise kookboeken
- Chinese kookboeken
- Indiase kookboeken
- Birmese, Vietnamese en Maleisische kookboeken
- ‘Aziatische’ kookboeken
- ‘Proudly inauthentic’ kookboeken
Mijn favoriete Indonesische en Indische kookboeken
Mijn grootmoeder verkocht hapjes in de straten van Jakarta tijdens de Tweede Wereldoorlog, runde een keuken op Nieuw-Guinea en verkocht snacks vanuit huis in Brabant. Ik ben dus opgegroeid met de Indische en Indonesisch keuken, die invloeden kent uit het Midden-Oosten, Portugal, China en Nederland. Ondanks dat ik zelf niet veel Indonesisch of Indisch meer kook en in die zin geen echte behoefte heb aan Indonesische kookboeken, heb ik wel een voorliefde voor deze boeken om mij in contact te houden met mijn geschiedenis en andere mensen met mijn achtergrond.
Coconut & Sambal: Recipes from my Indonesian Kitchen – Lara Lee
Ik hou van dit boek omdat Lara samenwerkte met mijn favoriete fotografieteam en omdat het verdomme tijd werd dat Indonesisch eten ook buiten Indonesië en Nederland bekend wordt. Het is een geweldige introductie met de Indonesisch keuken. Voor Coconut & Sambal raadpleegde werd onder andere Sri Owen geraadpleegd, de grand dame van de Indonesische keuken, van wie ik nog geen boeken heb, maar als je een van haar boeken kunt bemachtigen: doen!
Rijsttafelen – Lia Warani
Terwijl de meeste Nederlands-Indonesiërs zijn opgegroeid met Beb Vuyk (later meer over haar), ben ik opgegroeid met respectievelijk mijn oma en Lia. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd in de jaren 70, dus het is behoorlijk gedateerd, maar vanwege nostalgische overwegingen kan ik echt niet zonder. Je kunt het voor ongeveer € 7,50 tweedehands vinden. Mijn recept voor perkedel kol bunga komt uit Rijsttafelen.
Groot Indonesisch Kookboek – Beb Vuyk
Dit is denk ik het bekendste Indonesische/ Indische kookboek. Ik had het nog niet eerder van voor tot achter doorgenomen, dus toen ik er eindelijk aan toe kwam tijdens het voorbereiden van deze post, stond ik versteld van de hoeveelheid en divesiteit aan de recepten. Er staan een paar perkedels en een eier rendang in die mijn interesse enorm hebben gewekt. Het regelmatig opnieuw uitgebracht, voor het laatst in 2014, als je op zoek bent naar een klassieker, dan is Beb je vrouw.
De Bijbel van de Indonesische Keuken – Maureen Tan
Dit boek van Maureen Tan kwam vorig jaar uit en is een echt een ware triompf. Recepten zijn per regio georganiseerd, met korte inleidingen die de geschiedenis en specificiteit van elk gerecht toelichten, met bij elke regio ook foto’s van regionale batiks.
Indorock en Indostok – Vanja van der Leeden
Vanja heeft de Nederlandse perceptie van wat Indonesisch eten nu eigenlijk is in 2019 grondig op zijn kop gezet met de release van Indorock, dat ze vorig jaar opvolgde met Indostok (een boek over saté). Waarom Nederland daar behoorlijk aan toe was lees je hier.
Mijn favoriete Koreaanse kookboeken
Koreatown: A Cookbook – Deuki Hong en Matt Rodbard
Een combinatie van recepten en verhalen uit Koreatowns over de hele Verenigde Staten. De recepten zijn allemaal solide, maar de verschillende ervaringen die Koreaans-Amerikanen delen, maken dit boek extra speciaal voor mij. Ik leef vooral voor het Koreaanse gefrituurde kiprecept uit Koreatown.
K Food: Koreaanse familierecepten en streetfood – Da-Hae en Gareth West
Dit boek is rijk gevuld met de persoonlijke geschiedenis van Da-Hae, van opgroeien in Korea tot verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk en Gareth mee terug nemen voor familiebezoek, een gezonde mix van ‘authentieke’ en nieuwe recepten en gedegen achtergrondinformatie over het hoe en wat van elk recept.
L.A. Son: My Life, My City, My Food – Roy Choi
Roy Choi is een van mijn helden omdat hij zo enorm opkomst voor zijn stad en haar mensen. Choi is een van de (zo niet de) chef-koks die foodtrucks zoals wij die nu kennen heeft geïntroduceerd en de man die het Mexicaans-Koreaanse eten van LA op de kaart heeft gezet, dus dit is geen Koreaans kookboek in de strikste zin van het woord. Daarnaast functioneert L.A. Son ook als autobiografie voor Choi. Zijn eten is mijn lievelings en zijn levensverhaal is indrukwekkend. Als je hem wat beter wilt leren kennen, kun je beginnen met The Chef Show op Netflix te kijken.
Mijn favoriete Japanse kookboeken
Recepten uit Tokyo – Maori Murota
Ik heb dit boek een paar jaar terug gewonnen en het stelt nooit teleur. Van kara-age (Japanse gebakken kip) tot de inspiratie voor taka no karage geïnspireerde kapsalon. Als je op zoek bent naar toegankelijke Japanse recepten voor thuis, koop dan dit boek.
The Gaijin Cookbook: Japanese Recipes from a Chef, Father, Eater and Lifelong Outsider– Ivan Orkin and Chris Ying
Ik hou van dit boek omdat het een onbeschaamde kijk van een buitenstaander biedt op de Japanse keuken. Ivan staat bekend om het openen van een ramenwinkel in Tokyo, waarvan iedereen zich in eerste instantie afvroeg wat hij aan het doen was, maar wat een groot succes werd. Hij is geïnvesteerd in de Japanse cultuur en keuken zonder dat hij zijn plaats in het geheel vergeet. Deze omarmt hij juist. Alle recepten zijn heerlijk, maar kunnen een beetje te chefferig lijken als je een wat luiere thuiskok bent zoals ik.
Vegan Japaneasy: klassieke en moderne vegan Japanse gerechten – Tim Anderson
Tim Anderson is een andere chef-kok die heel duidelijk is over zijn status als buitenstaander. Dit boek werkt uitstekend omdat Tim echt heel sterk focust op de ‘easy’ belofte van de titel. Hij geeft je de extra stappen wel, maar zal je ook eerlijk vertellen wat je kunt overslaan. Naar mijn mening is dit de sleutel tot het maken van een bruikbaar kookboek. Ik heb dit nu ongeveer een week en ik heb er minstens drie recepten uit gekookt. Dat is zeldzaam en daarom is dit boek echt een must.
Mijn favoriete Thaise kookboeken
Night+Market: Delicious Thai food to facilitate drinking and fun-having amongst friends – Kris Yenbamroong
Dit boek is zo goed en vreugdevol geschreven. In Night+Market viert Kris zijn oma en ouders, die ooit het eerste Thaise ‘fine dining’ restaurant in LA openden, en benadrukt hij het regionale karakter van de Thaise keuken. Bovendien vertelt hij je hoe ze gerechten maken in de restaurantkeuken, maar vooral waarom (en hoe) je daar thuis niet echt heen hoeft. En dan zijn er ook nog wijnarrangementen. Absoluut één van mijn favorieten kookboeken van de afgelopen jaren.
Rosa’s Thai Cafe: The Vegetarian Cookbook – Saiphin Moore
Er zijn zoveel redenen om van dit boek te houden. De fotografie door Louise Hagger en de styling door Alexander Breeze zijn bijvoorbeeld fantastisch. De recepten zijn veelal vegan en zeer divers van opzet. Daarbij heeft Saiphin Moore elk recept in Rosa’s Thai Café: The Vegetarian Cookbook verrijkt met haar bijzondere persoonlijke eetervaringen, receptenbronnen en meer. Dit boek geeft je een beter beeld van alle regionale keukens die Thailand rijk is en het verleden van Saiphin die opgroeide en woonde in verschillende delen van Azië en nu Engeland.
Mijn favoriete Chinese kookboeken
Hoe te koken en eten in het Chinees – Buwei Yang Chao
Dit is een boek uit de jaren 50 dat ik in de kringloop vond. Als je het kunt vinden, biedt het een buitengewoon interessant inzicht in Chinese koken in het buitenland (voor Chinezen dus) in de jaren 50. De uitleg van Buwei Yang Chao van Chinese eet- en kookgewoontes en hoe Amerikaanse verwachtingen rond dineren daarin geïntegreerd kunnen worden is bijzonder interessant en veel van de recepten zijn nog steeds buitengewoon bruikbaar voor 2021.
Eat Bitter – Lydia Pang
Hoewel dit meer een zine is dan een kookboek, moest ik het aanbevelen. Er staat wederom beeld in van mijn favoriete fotografie- en stylingteam, maar wat belangrijker is, is dat Eat Bitter een korte maar heftige poëtische inkijk geeft Lydia Pang’s Hakka-wortels door middel van eten. Het werd in een beperkte oplage verkocht om Welcome to Chinatown te ondersteunen, maar ik hoop dat Lydia ooit een volledig boek kan (en wil) maken, want Eat Bitter is visionair.
The Nom Wah Cookbook: Recipes and Stories from 100 Years of New York city’s Iconic Dim Sum Restaurant – Wilson Tang en Joshua David Stein
Nom Wah is een legendarisch dim sum-restaurant in New York. In The Nom Wah Cookbook schetst Wilson Tang een geschiedenis van het restaurant en Chinatown in New York en geeft hij tegelijkertijd een eenvoudige basis voor het maken van dimsum. De heldere, bijna schelle fotografie van Alex Lau is de kers op deze zeer rijke taart.
Xi’an Famous Foods: The Cuisine of Western China, from New York’s Favorite Noodle Shop – Jason Wang met Jessica K. Chou
Xi’an Famous Foods is een andere, zij het jongere, New Yorkse legende. In dit boek vind je geweldige foto’s van Jenny Huang en verteld het verhaal van Jason Wang en zijn vader terwijl ze het proberen te maken in Amerika. Het geeft je een kijkje in het leven van meer recente Chinese immigranten en hoe de Wang’s succes hebben gevonden door de smaken van thuis naar New York te brengen. De Nederlandse vertaling van Xi’an Famous Foods verschijnt in oktober bij mijn uitgever Fontaine.
Sichuan – Fuchsia Dunlop
Deze herziene editie van Sichuan, oorspronkelijk uitgebracht in de vroege jaren 2000, laat zien waarom Fuchsia de afgelopen twee decennia zo’n belangrijke stem is geweest in de promotie van de Sichuan-keuken. Terwijl ik normaal gesproken kookboeken van achteren naar voren lees, moet ik toegeven dat ik dit nu niet heb gedaan, omdat Fuchsia de tijd neemt om de geschiedenis en tradities van alle gerechten in dit boek toe te lichten. Alleen al de inleiding is goud waard en ik betwijfel of je ooit klaar zult zijn met koken uit en leren van dit boek.
Mijn favoriete Indiase kookboeken
Indiase keuken – Madhur Jaffrey
Indian Cookery, voor het eerst gepubliceerd in 1982, met een begeleidend tv-programma op de BBC, is een echte klassieker. Omdat sommige ingrediënten inmiddels gemakkelijker verkrijgbaar zijn, zijn de meeste recepten nog steeds buitengewoon bruikbaar. Als je op zoek bent naar iets recenters van Madhur, probeer dan Instantly Indian, haar Instant Pot-boek.
India: The Cookbook – Pushpesh Pant
Pushpesh Pant is een Indiase foodcriticus, historicus en academicus die decennialang onderzoek heeft gedaan naar Indiase recepten. India: The Cookbook weegt 1,5 kg, omvat duizend recepten en is het enige andere boek naast Sichuan dat ik niet volledig heb gelezen omdat er gewoon zoveel instaat. En allemaal met achtergrondinformatie. De kothmiratil macchi (in koriander gebakken vis) is één van mijn favoriete. Mogelijk is het boek enigszins overweldigend. Kies een ingrediënt, zoek het op in de index en kies een recept, dat is waarschijnlijk het makkelijkst.
Indian(-ish): Recipes and antics from a modern American family – Priya Krishna
Dit boek is eigenlijk een ode aan Priya’s moeder, die na een verhuizing van India naar Amerika een leven, een carrière en een keur aan recepten moest opbouwen. Omdat Ritu (zo heet ze) in dat leven en die carrière veel bleek te reizen biedt dit boek een mix van smaken van over de hele wereld. Als je op zoek bent naar makkelijke gerechten met stevige smaken en (onder andere) Indiase invloeden, dan is dit het boek voor jou.
Birmees, Vietnamees en Maleisisch
Veel regio’s verdienen meer boeken. Dit zijn er een paar van.
Mandalay: Recipes & Tales from a Burmese Kitchen – MiMi Aye
MiMi heeft een (voor mij ) herkenbare persoonlijke geschiedenis geschreven over opgroeien in een diaspora, met alle verschillen tussen eten thuis versus wat de norm is in het land waar je opgroeit, de zoektocht naar ingrediënten en het ‘terug’ reizen (iets dat ik nog niet heb gedaan) die dat met zich meebrengt. De Birmese keuken klinkt als de Indische, dus verwacht veel comfort food (met extra MSG).
Ăn Ăn: Vietnamese familierecepten – Mai Nguyễn
Het toeval wilde dat Mai’s boek precies uitkwam toen ik op zoek was naar een fijn Vietnamees kookboek. Het boek verteld Mai’s levensverhaal van Vietnam tot Nederland, en biedt daarnaast veel toegankelijke recepten die je relatief makkelijk zelf kunt maken. Ik heb hier zelf nog niet veel uit gekookt omdat Mai op wandelafstand donderdag en vrijdag afhaal verkoopt, maar dat is lastiger als je niet in Leiden woont.
Magisch Maleisisch – Norman Musa
Ik ben altijd benieuwd waarom Maleisiërs en Indonesië van elkaar doen alsof ze niet bestaan, terwijl de overlap tussen onze keukens behoorlijk groot is, al is dat misschien meteen het antwoord. Hoe dan ook, Norman biedt een geweldige kijk in de Maleisische keuken en alle keukens die hun invloed daarop hebben uitgevoerd, terwijl de recepten lekker eenvoudig blijven voor thuiskoks.
Mijn favoriete ‘Aziatische’ kookboeken
Deze twee boeken gaan wel over ‘Azië’ in de bredere zin van het woord:
Jackfruit & Blue Ginger: Asian favorites, made vegan – Sasha Gill
Als je op zoek bent naar een breder veganistisch Aziatisch boek, dan is Sashi Gill jouw vrouw. In Jackfruit & Blue Ginger: Asian Favorites Made Vegan deelt Sasha geliefde klassieke Aziatische gerechten uit India, Thailand, Singapore en Maleisië, China en Japan, veganistisch gemaakt, maar dan vegan.
Hot Pot: De lekkerste hotpots uit China, Taiwan, Japan, Korea en Vietnam – Bas Robben
Dit is een prachtig gefotografeerd en ontworpen boek waarin Bas je meeneemt langs de verschillende landen en culturen waar hot pot gegeten wordt en ook verteld over zijn eigen reis- en schoonfamilie ervaringen in Taiwan en meer. Hot pot is een eigenlijk vooral een sociaal evenement, dus het is erg fijn om te zien dat Bas Covid gewoon benoemd en uitlegt waarom je nu misschien niet een grote hot pot bijeenkomst moet houden maar hoe je in het klein toch nog van zijn boek kunt genieten.
Mijn favoriete ‘proudly inauthentic’ kookboeken
Er zijn een paar kookboekenauteurs waar ik enorm van hou hun achtergrond en inspiratie heel breed trekken en daarmee op compleet nieuwe recepten of combinaties komen, zoals ik dat zelf ook hoop te doen. Je zou deze boeken onder ‘beter geïnformeerde fusion’ kunnen scharen, maar dan doe je ze denk ik toch een beetje tekort.
Season: Big flavors, beautiful food – Nik Sharma
Nik Sharma verhuisde op jonge leeftijd van India naar Amerika, en moest daarom leren koken. Na het voltooien van zijn studie en een paar jaar aan het werk te zijn geweest als wetenschapper gewerkt te hebben, besloot hij zijn passie te volgen en zich te concentreren op eten. Hij ontwikkelde een unieke en mooie stijl van fotografie met daarbij een even unieke en goed geïnformeerde kookstijl, iets dat nog meer naar voren komt in zijn tweede boek The Flavour Equation. Nik legt zowel in zijn nieuwe als in dit boek uit waarom hij bepaalde smaken en technieken gebruikt, dit maakt ze perfect voor de mensen die het waarom van koken willen begrijpen. De Nederlandse vertaling De Smaak Vergelijking verschijnt eind augustus bij mijn uitgever Fontaine.
Jikoni: Proudly inauthentic recipes from an immigrant kitchen – Ravinder Bhogal
Ravinder werd in Kenia geboren in een Indiaas gezin en verhuisde al jong naar Londen, je kunt je voorstellen dat zij met deze achtergrond geweldige smaken weet samen te brengen. Als je zin hebt in een kleine smaakrevolutie in je mond, met mooie, zachte, stralende fotografie, dan is dit het boek voor jou.
Soul Food: Eigentijdse recepten voor verslavend lekkere klassiekers – De Vrouw met de Baard
De vrouw met de Baard is een restaurant/ cateringbedrijf (nu take-away en pop-up) in Amsterdam, gerund door een vrouw van Indische komaf en man met een baard van Molukse afkomst. Samen komen ze op de meest opwindende smaken, waarbij ze inspiratie halen uit zowel hun erfgoed als hun reizen. De Vrouw investeert veel tijd in het maximaliseren van smaken en technieken om klassieker te optimaliseren en compleet nieuwe gerechten uit te vinden. Ik heb nog nooit zo’n honger gehad als tijdens het lezen van dit boek.
The Art of Escapism Cooking: A survival story, with intensely good flavors – Mandy Lee
Als je me al wat langer volgt, weet je dat ik ontzettend van Mandy hou. Haar website Lady&Pups is de bron en inspiratie voor menig recept op deze site. De manier waarop zij smaken samenbrengt is gewoon fantastisch. Ik denk niet dat er iemand is die een meer slopend proces van receptontwikkeling doorworstelt om smaken en technieken te perfectioneren. Dus al lijken veel van de recepten in dit boek aardig wat werk (voor mij als luie kok dan), er is ook een heel hoofdstuk met recepten die Mandy eet als ze alleen is en die zijn in elk geval allemaal heel erg makkelijk.
Klaar!
Dat was het dan. Mijn (huidige) favoriete 31 Aziatische kookboeken op een rij. Mis ik een boek? Laat dan jouw tip achter in de comments. Ik zal gelukkig sterven als ik verdrink in stapels boeken.