Vette Sletten – Foodblog

Bubur Ketan Hitam, Indonesische Rijstepap

Een bord met zwarte rijstepap met pandan kokos saus en zoete aardappel chips

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Dit recept voor bubur ketan hitam, Indonesische zwarte rijstepap, komt uit het Gouden Kookboek van 2019 Indorock van rockstar food styliste Vanja van der Leeden. Een broodnodige herintroductie van de Indonesische keuken aan Nederland.

Omdat ik ervan uitga dat Nederlanders hun eigen geschiedenis kennen, sla ik de geschiedenisles hier even over. Wil je wel meer weten? Ga dan naar dorothy-porker.com voor de Engelse versie van dit recept.

De cover van Indorock van Vanja van der Leeden

Vanja’s Indorock

Het Nederlandse begrip van de Indonesisch keuken stond namelijk al even stil. Eigenlijk aten we vooral Indisch, de koloniale mengelmoes van Indonesisch, Chinees en Nederlands eten, die mensen zoals mijn familie meebrachten naar Nederland nadat Indonesië zichzelf onafhankelijk verklaarde.

De Nederlandse keuken is sinds de jaren 40 (gelukkig) flink doorontwikkeld. En voor de Indonesische keuken is dat natuurlijk niet anders.

Voor Indorock reisde Vanja door Indonesië en brengt ze de moderne Indonesische keuken naar Nederland. Daarbij introduceert ze ons aan diverse Indonesische chefs en restaurants. De kleine momenten die Vanja neemt om het verschil tussen Indisch en Indonesisch uit te leggen, en de keuze voor Indonesische spelling (bumbu, niet boemboe) maken het boek voor mij echt helemaal af.

Bubur ketan hitam

Bubur ketan hitam is maar één van meer dan 130 spannende en inspirerende recepten. Die allemaal super fris en licht zijn vergeleken met de zware Indische keuken waar wij allemaal zo goed bekend mee zijn.

Door naar het recept!

Een bord met zwarte rijstepap met pandan kokos saus en zoete aardappel chips

Bubur ketan hitam - Indonesische zwarte rijstepap uit Indorock

Vette Sletten
Bubur ketan hitam is een Indonesische zwarte rijstepap die vooral voor het ontbijt of als late middag snack wordt gegeten. Het is vrij zwaar, maar in kleinere porties doet bubur ketan hitam het ook goed als toe.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Weektijd (één nacht) 8 uur
Gang Ontbijt, Snack
Keuken Indonesisch
Porties 2 - 4 personen

Equipment

  • Grote pan x3
  • Kleine steelpan
  • Schuimspaan
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

Voor de rijst

  • 200 gr zwarte kleefrijst
  • 6 makrut limoenblaadjes je vindt deze bij de toko, vers of in het vriesvak
  • 2 cm gember geschild
  • 75 gr gula jawa Javaanse palmsuiker, te koop bij de toko
  • 1/2 t - 2.5 gr zout

Voor de pandan kokosmelk

  • 400 ml kokosmelk zoek naar vol vette kokosmelk, met het laagst mogelijke waterpercentage
  • 1 snufje zout een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen
  • 2 grote pandanbladeren van de toko OF
  • 1/2 tl - 2.5 gr pandan pasta van de toko, vermijd pandan 'essence' - die is goor

Voor de zoete aardappelchips

  • 200 ml water
  • 200 gr suiker
  • 1/2 zoete aardappel geschild en in zo dun mogelijke plakken gesneden, bij voorkeur met een mandoline of kaasschaaf
  • zonnebloemolie om in te frituren

Om te serveren

  • 1/2 limoen
  • 1 handje pistachenootjes ongezouten en grof geplet

Instructies
 

De avond (of 8 uur) van te voren

  • Was 200 gr zwarte kleefrijst grondig en laat de rijst in ruim water één nacht weken.

Maak de rijstepap

  • Voeg 1 liter water en 6 limoenblaadjes toe aan de rijst en het weekvocht. Rasp 2 cm gepelde gember boven de pan en meng dit door het rijst.
  • Breng de rijst aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst 30 minuten onder af en toe roeren door pruttelen.
  • Roer nu 75 gr gula jawa en 1/2 t - 2.5 gr zout door de rijst en laat de rijst nog 15 minuten doorkoken. Je zou nu rijstepap moeten hebben. Haal de pap van het vuur.

Maak de pandan kokosmelk terwijl de rijst kookt

  • Verhit, terwijl de rijst kookt, langzaam 400 ml volvette kokosmelk in een steelpan met 1 snufje zout en 2 grote in een knoop gelegde pandanbladen of 1/2 tl - 2.5 gr pandan pasta.
  • Laat de kokosmelk met de pandan 10 minuten op zo'n laag mogelijk vuur staan, haal de pan van het vuur en verwijder het pandanblad voor het opdienen.

Maak de zoete aardappelchips terwijl de rijst en kokosmelk koken

  • Breng in een flinke pan 200 ml water aan de kook met 200 gr suiker.
  • Kook, wanneer het water kookt en de rijst is opgelost, de 1/2 zoete aardappel in zo dun mogelijke plakken 5 minuten in het suikerwater. Verwijder de plakken en dep ze goed droog.
  • Verhit ruim zonnebloemolie in een pan tot ongeveer 180° C. Je kunt de temperatuur testen door één plakje aardappel in de olie te laten zakken. Borrelt de olie niet meteen flink op? Dan is de olie nog niet heet genoeg.
  • Bak de plakken gezoete zoete aardappel in de olie tot ze krokant zijn. Je doet dit beste in porties om te voorkomen dat de chips aan elkaar plakken of dat de olie te veel afkoelt. Laat de chips afkoelen op keukenpapier.

Om op te dienen

  • Breng de rijst op smaak met sap van 1/2 limoen of serveer er los limoenpartjes bij zodat iedereen de rijst zelf op smaak kunnen brengen.
  • Verdeel de rijst, afhankelijk van met hoeveel eters je bent en hoeveel trek je hebt, over 2 tot 4 borden, en verdeel hierover de pandan kokosmelk met daarnaast de zoete aardappelchips en wat van de pistachenootjes.

Notities

Ik ben zelf geen fan van rijstepap die opnieuw opgewarmd is, maar jij misschien wel. Dit gerecht blijft (in losse componenten) zeker nog 1 dag goed en kan dan opnieuw op laag vuur opgewarmd worden.
Ik raad je aan om de hele zoete aardappel in het suikerwater te koken en daarna te frituren omdat je de helft waarschijnlijk onder het bakken al op eet. 
Trefwoord indonesisch, indorock, kookboek, rijst, rijstepap, vanja van der leeden

Are you looking for this recipe in English? Go to dorothy-porker.com for bubur ketan hitam, Indonesian rice porridge.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 3
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept