Vette Sletten – Foodblog

Kimchi Mac en Cheese uit de Oven

Zoals ik dit in het voorjaar ook al deed, doe ik nu weer mee aan de Eat Capture Share-uitdaging van The Little Plantation. Dit is een food-fotografie challenge met wekelijks wisselende thema’s. Ik vind het vooral leuk om mee te doen omdat ik merk dat wanneer iemand anders me ideeën voert me dit een hele nieuwe blik op mijn fotografie (en mijn keuken) geeft.

Americanos – Blue Jeans and Chinos Coke Pepsi and Oreos

Deze week zijn de uitdagingen gebaseerd op bekende tv-programma’s over eten. Ik weet niet hoeveel mensen in Nederland  bekend zijn met Guy Fieri, maar de laatste keer dat ik een programma van hem keek is waarschijnlijk alweer 10 jaar geleden. Ik ben ook pas weer even voor Diners, Drive-Ins and Dives gaan zitten nadat ik mijn foto’s had gemaakt. Toen ik dat eenmaal deed, werd ik eraan herinnerd waarom ik eigenlijk best van die show en zo ontzettend van Amerikaanse eten in het algemeen hou.

Team Amerika

Ik ben altijd dol geweest op Amerika. Geen idee waarom, vermoedelijk is het het feit dat ik een popcultuursloerie ben gecombineerd met alle (met name) Amerikaanse muziek, literatuur, films en tv-programma’s die mij door een aantal moeilijke jaren hebben heen gesleept. Het gevoel van escapisme dat de Amerikaanse Droom biedt, maar totaal niet waar kan maken, zal me waarschijnlijk nooit helemaal verlaten. Valse hoop is ook hoop. Toch?

Daarom word ik er ook altijd moe van als Europeanen weer eens op Amerikanen zitten te zeiken. Als we hier niet al deze verschillende talen zouden spreken en onze complete bagger ook zouden exporteren naar de rest van de wereld onder het mom van ‘cultuur’, dan zat er ook niemand op ons te wachten. De hel dat zijn de anderen, daarvoor hoeven ze echt geen Amerikaan te zijn.

De vermoeidheid slaat nog meer toe wanneer ik mensen ontmoet die beweren dat het eten in het Amerikaans verschrikkelijk is. Zoals een collega die ruim 4 weken Californië doorkruiste en beweerde dat ze geen enkele verse groente had kunnen vinden. In Californië.

Kun je in Amerika geen fatsoenlijk eten vinden, laat staan ​​in Californië, dan ligt dat toch echt aan jezelf.

Vette Sletten op Google Maps

Als je jij één van die mensen bent die vaak niet weet waar je het moet zoeken, kijk dan vooral wat afleveringen Diners, Drive-Ins en Dives, een Bourdain of zes(tien!) of gebruik mijn handige Google Map om je verder op weg te helpen.

Diners, Drive-Ins and Dives

Waar Diners, Drive-Ins and Dives me vooral aan herinnerde, naast dat het de reden is dat ik en Marloes Coenen bij Beer Belly terecht kwamen en Death By Duck onderging, is hoe de Amerikanen echt de meesters zijn van comfortfood. Hoe vet het ook is, als je naar de juiste plekken gaat is het allemaal knettervers en met liefde en zorg bereid, en dat is wat het zo lekker maakt.

Donkey sauce

Er valt veel te zeggen voor (of liever tegen of over het gebrek aan) de stijl van Fieri, die qua looks en geluidsniveau veel weg heeft van een ex die ergens begin jaren ‘90 is blijven steken, en misschien was het openen van een restaurant met ‘donkey sauce’ op het menu niet het beste idee. Maar iemand die zijn tijd vooral doorbrengt met het onder de aandacht brengen van honderden, zo niet duizenden kleine onafhankelijke restaurants, is wat mij betreft niet slecht bezig. En dan hebben we het nog niet eens over het liefdadigheidswerk dat hij zonder borstklopperij doet.

Jahaaaa, waar blijft dat recept voor kimchi mac en cheese dan?

Al het bovenstaande is maar half gerelateerd aan het onderstaande recept, en dat is dus kimchi mac en cheese uit de oven. Ik wilde hier altijd al eens mee experimenteren, dus toen ik en Nombelina een afspraak maakten voor een Koreaans-Amerikaans vreetfestijn, waarbij zij verantwoordelijkheid zou nemen voor de ribs (en hamburgers, kaas en koekjes) en ik voor mac, was dat het perfecte moment om een (Amerikaanse) droom in vervulling te laten gaan (sorry).

Ik gebruikte een oud jaren ’70-stijl recept voor macaroni uit de oven als basis. Voor de goede orde verdubbelde ik de kaas (want kaas) en gebruikte ik room in plaats van melk, omdat dat toevallig was wat er in mijn koelkast lag.

Ik denk dat ik er de volgende keer geen spekjes doorheen doe, en in plaats daarvan een paar plakken spek marineer ala Squirrels of a Feather en die er gewoon los bij eet voor extra oomph.

Een paar dingen om op te letten

Als je dit met je eigen kimchi wilt maken, heb je dit nodig, maar kimchi uit de winkel is ook prima:

Je kunt onderstaande gebruiken als blauwdruk voor elke mac en cheese-combinatie die je maar wil. De basis zijn de pasta, melk en eieren. Met het type kaas (meervoud?), groenten, kruiden en eventuele proteïne kun je naar hartenlust experimenteren.

Omdat Kimchi al behoorlijk uiïg en anderzijds smaakvol is, heb ik geen uien of knoflook toegevoegd. In het klassieke recept stop je 150 gram geraspte ui en een paar teentjes knoflook want uien en knoflook.

Kimchi Mac en Cheese uit de Oven

Een stevige oven-gebakken mac en cheese met extra umami door de kimchi, die ook makkelijk omgetoverd kan worden in een andere mac en cheese. Maar waarom zou je?
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Aziatisch, Koreaans
Trefwoord: amerikaans, aziatisch, kimchi, koreaans, macaroni, ovenschotel, pasta, uit de oven

Ingrediënten

  • 225 gr macaroni of andere pasta, spaghetti en andere slierten zijn wel af te raden
  • 250 ml melk room of nep-zuivel doen het ook goed
  • 400 gr goedkope cheddar-plakjes

    ben je verstandiger dan ik, dan kun je ook minder en betere kaas gebruiken

  • 150 gr kimchi meer naar smaak
  • 2 eieren

Optioneel

  • 150 gr gerookte spekblokjes
  • 1 tl gochujang van de toko
  • 1 tl honing
  • 1 tl sojasaus

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 175 graden.
  • Kook je pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Bij de mijne ging het om 5 minuten.
  • Meng de eieren met de melk of room.
  • Gebruik een kleine keukenmachine om je kimchi fijn te malen. Je kunt het ook in grotere stukken laten of half malen en half in grotere stukken, maar dat lijkt mij niet echt lekker. Kimchi is waterig en grote brokken kokend water in je mac en cheese zijn niet echt aan te raden. Wil je groente toevoegen voor meer bite, dan zou ik voor bimi gaan.
  • Gebruik je spekjes, marineer het dan eerst kort in de honing, soja en gochujang en bak het daarna krokant in een koekenpan.
  • Giet de pasta af en meng in een grote kom samen met de kimchi, spekjes en kaas tot alle kaas is gesmolten is door de hitte van de pasta. Wil je een mooie streep door je ovenschotel trekken zoals ik heb gedaan, laat dan ongeveer 6 plakjes of een handjevol kaas over voor later.
  • Meng nu het ei-melk mengsel en eventuele extra groenten er doorheen.
  • Giet je het in een ovenschaal. Wil je een streep kaas maken, giet dan eerst de helft van het pasta-mengsel uit, gevolgd door een laag kaas en maak het af met de rest van de pasta.
  • Houdt je van een knapperige topping, voeg dan nog een laagje kaas en/ of broodkruimels toe met een paar vakkundige verdeelde klontjes boter voordat je het geheel in de oven zet.
  • Bak in 30-45 minuten stevig en goudbruin.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for kimchi mac and cheese.

Spread the love
  • 3
    Shares


Related Posts

Leave a Comment