Caribische Jerk Chicken Uit De Slowcooker

Door Mieke
01/08/2018

Één van de eerste gerechten die ik probeerde toen ik naar Londen verhuisde was jerk chicken. Ik studeerde in New Cross en een vriend nam me mee naar een klein tentje bij het station dat Cummin Up heette (het bestaat nog!) waar ze jerk chicken serveren op een coco bun met heel veel mayo.

Ik was meteen verkocht. Jerk chicken is zo bizar aromatisch, complex en lekker. Je weet niet wat je overkomt. Het is echt één van de lekkerste bereidingswijzen van kip ooit.

Brixton, STAND UP!

Toen ik eenmaal was afgestudeerd en niet meer in New Cross of in de buurt van Cummin Up kwam, woonde ik gelukkig tegenover Negril in mijn geliefde Brixton. Maar eenmaal terug in Nederland kwam ik erachter dat het best moeilijk is om überhaupt jerk chicken te vinden.

Het duurde even, dat ik niet goed ben in barbecue hielp niet. Maar na het mengen van een aantal recepten (zie notities), heb ik eindelijk de formule gevonden voor jerk chicken uit de slowcooker die het dichts in de buurt komt bij wat ik in New Cross en Brixton at.

Wat eet je bij jerk chicken?

Ik eet mijn jerk chicken het liefst met rijst en bonen en wat komkommer. Of ik prop het op een zoete aardappel bolletje met flink veel mayo en waan me weer heel kort in New Cross bij Cummin Up.

Jerk chicken uit de slowcooker

Vette Sletten
Malse kruidige jerk chicken uit de slowcooker.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 uur 15 minuten
Marineertijd 8 uur
Gang Avondeten, Dip, Hoofdgerecht
Keuken Caribisch, Jamaicaans
Porties 4

Materialen

  • Keukenmachine
  • Grote afsluitbare container
  • Slowcooker
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 1 bosje bosui grof gehakt
  • 5 cm gember geschild en grof gehakt
  • 8 tenen knoflook gepeld
  • 1/2 kleine ui grof gehakt
  • 3-4 lomboks zaadlijsten verwijdert als je minder hitte wil
  • 15 gr - 1 el verse tijm of 1/2 tl gedroogde tijm
  • sap van 1 limoen
  • 30 ml - 2 el sojasaus
  • 30 ml - 2 el zonnebloem olie andere neutrale oliën werken ook
  • 45 gr - 3 el bruine suiker
  • 15 gr - 1 el allspice je kunt dit vinden bij de toko
  • 8 stukken kip SERIEUS: mét vel én bot - ik gebruik zelf dij

Instructies
 

Één avond van te voren

  • Maal alle ingrediënten behalve de kip fijn in een keukenmachine tot een grove pasta. Wil je minder hitte, denk er dan aan eerst de zaadlijsten uit de lomboks te snijden.
  • Snijd het vel van 8 stukken kip kort in met een scherp mes. Meng de kip goed met de marinade en plaats de stukken vervolgens in een afsluitbare container met het vel naar beneden. Giet de marinade over en rondom de kip.
  • Zet de bak in de koelkast en laat de marinade minimaal 1 uur maar het liefst 1 nacht (8 uur) intrekken.

In de slowcooker

  • Leg de volgende ochtend de kip stukken met het vel naar boven in de slowcooker en giet hier de marinade hierbij.
  • Slowcook de kip in 8 uur op low gaar. Probeer niet te spieken om uitdrogen te voorkomen.

Om de jerk chicken uit de slowcooker af te maken

  • Je zou de kip direct uit de slowcooker kunnen eten, maar jerk chicken komt eigenlijk van de barbecue dus het is veel lekkerder als je de kip nog kort in de oven karameliseert.
  • Verhit de gril stand van je oven voor op 200° C.
  • Plaats het oven rek met de kip stukken met het vel naar boven zo dicht op de gril als je kunt. Het vel moet wat gaan schroeien en krokant worden zonder dat je de kip uitdroogt of de suikers uit de marinade verbrandt. Dus blijf in die buurt en houd de boel goed in de gaten. Je kunt de kip op deze manier maximaal 15 minuten grillen.

Notities

Deze marinade is eigenlijk bedoelt voor 12 stukken kip, dus doe daar je voordeel mee. Ik vries vaak de helft in en gebruik dit binnen 6 maanden voor een andere keer.
Ik heb wel eens geprobeerd de kip eerst in de slowcooker te garen en dan een andere dag pas af te grillen, dit werkt niet zo goed omdat de kip in die tijd toch teveel uitdroogt dus ik kan dit niet aanraden.

Op de barbecue

Natuurlijk kun je deze kip na het marineren ook op de barbecue gooien.

Bronnen

Ik probeer altijd zoveel mogelijk aan te geven hoe ik aan mijn recepten kom. Dit doe ik omdat ik dit wel zo netjes vind en omdat ik hoop dat aangeven hoe ik recepten samenstel andere mensen inspireert om hun eigen recepten te ontwikkelen. Helaas heb ik voor dit recept mijn bronnen niet goed bijgehouden en weet ik dus niet meer precies hoe ik eraan kom. Ik weet dat het een combinatie is van een recept van BBC Good Food en één of twee andere onafhankelijke food bloggers, maar dat is het helaas.
 
Trefwoord caribisch recept, caribische keuken, jamaicaans recept, jerk, kip, kip recept, slow cooker, slowcooker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close