Één van de eerste gerechten die ik probeerde toen ik naar Londen verhuisde was jerk chicken. Ik studeerde in New Cross en een vriend nam me mee naar een klein tentje bij het station dat Cummin Up heette (het bestaat nog!) waar ze jerk chicken serveren op een coco bun met heel veel mayo.
Ik was meteen verkocht. Jerk chicken is zo bizar aromatisch, complex en lekker. Je weet niet wat je overkomt. Het is echt één van de lekkerste bereidingswijzen van kip ooit.
Brixton, STAND UP!
Toen ik eenmaal was afgestudeerd en niet meer in New Cross of in de buurt van Cummin Up kwam, woonde ik gelukkig tegenover Negril in mijn geliefde Brixton. Maar eenmaal terug in Nederland kwam ik erachter dat het best moeilijk is om überhaupt jerk chicken te vinden.
Het duurde even, dat ik niet goed ben in barbecue hielp niet. Maar na het mengen van een aantal recepten (zie notities), heb ik eindelijk de formule gevonden voor jerk chicken uit de slowcooker die het dichts in de buurt komt bij wat ik in New Cross en Brixton at.
Wat eet je bij jerk chicken?
Ik eet mijn jerk chicken het liefst met rijst en bonen en wat komkommer. Of ik prop het op een zoete aardappel bolletje met flink veel mayo en waan me weer heel kort in New Cross bij Cummin Up.
Jerk chicken uit de slowcooker
Materialen
- Keukenmachine
- Grote afsluitbare container
- Slowcooker
- Oven
Ingrediënten
- 1 bosje bosui grof gehakt
- 5 cm gember geschild en grof gehakt
- 8 tenen knoflook gepeld
- 1/2 kleine ui grof gehakt
- 3-4 lomboks zaadlijsten verwijdert als je minder hitte wil
- 15 gr - 1 el verse tijm of 1/2 tl gedroogde tijm
- sap van 1 limoen
- 30 ml - 2 el sojasaus
- 30 ml - 2 el zonnebloem olie andere neutrale oliën werken ook
- 45 gr - 3 el bruine suiker
- 15 gr - 1 el allspice je kunt dit vinden bij de toko
- 8 stukken kip SERIEUS: mét vel én bot - ik gebruik zelf dij
Instructies
Één avond van te voren
- Maal alle ingrediënten behalve de kip fijn in een keukenmachine tot een grove pasta. Wil je minder hitte, denk er dan aan eerst de zaadlijsten uit de lomboks te snijden.
- Snijd het vel van 8 stukken kip kort in met een scherp mes. Meng de kip goed met de marinade en plaats de stukken vervolgens in een afsluitbare container met het vel naar beneden. Giet de marinade over en rondom de kip.
- Zet de bak in de koelkast en laat de marinade minimaal 1 uur maar het liefst 1 nacht (8 uur) intrekken.
In de slowcooker
- Leg de volgende ochtend de kip stukken met het vel naar boven in de slowcooker en giet hier de marinade hierbij.
- Slowcook de kip in 8 uur op low gaar. Probeer niet te spieken om uitdrogen te voorkomen.
Om de jerk chicken uit de slowcooker af te maken
- Je zou de kip direct uit de slowcooker kunnen eten, maar jerk chicken komt eigenlijk van de barbecue dus het is veel lekkerder als je de kip nog kort in de oven karameliseert.
- Verhit de gril stand van je oven voor op 200° C.
- Plaats het oven rek met de kip stukken met het vel naar boven zo dicht op de gril als je kunt. Het vel moet wat gaan schroeien en krokant worden zonder dat je de kip uitdroogt of de suikers uit de marinade verbrandt. Dus blijf in die buurt en houd de boel goed in de gaten. Je kunt de kip op deze manier maximaal 15 minuten grillen.