Vette Sletten – Foodblog

Vegan Harissa Tofu met Tahin Noedels

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Deze knapperige harissa tofu met tahin noedels zijn veel makkelijker te maken dan het misschien klinkt.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Ik maak de harissa en krokante tofu meestal van tevoren klaar. Dan hoef ik het, wanneer ik moe ben, alleen maar even bij elkaar te gooien en op te warmen.

De techniek voor het maken van krokante tofu uit de oven vind je hier en is mijn go-to voor elke gebakken tofu-situatie. Ik gebruik het restant harissa op vrijwel alles dat in mijn mond past, van hamburgers tot roereieren en gewoon eenvoudige toast.

Over de ‘harissa’

Mijn excuses als dit geen authentiek harissa recept is. Ik ben vergeten waar ik dit recept vandaan heb, en het is echt heel erg lekker, maar misschien geen echte harissa.

Harissa Tofu met Tahini Noedels

Vette Sletten
Pittige krokante tofu met frisse noedels maken dit een perfect vegan lunchgerecht of zomers avondmaal.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Tofu pers tijd 30 min
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Arabisch, Vegan, Vegetarisch
Porties 2

Equipment

  • Koekenpan
  • Kleine keukenmachine of vijzel
  • Bakplaat
  • Keukenpapier
  • Zwaar object, b.v. een gietijzeren pan
  • Oven
  • Bakpapier
  • Kleine kom

Ingrediënten
  

Voor de harissa - je kunt deze ook kant-en-klaar kopen

  • 2 gr - 1/4 tl korianderzaad gemalen koriander werkt ook, maar is minder lekker
  • 2 gr - 1/4 tl venkelzaad idem
  • 30 ml - 2 el rode wijnazijn
  • 30 ml - 2 el tomatenpuree
  • 3 tenen knoflook
  • 15 ml - 1 el citroensap
  • 60 ml - 4 el olijfolie
  • 20 gr - 1 1/2 el milde paprika poeder gerookt als je het hebt
  • 2 gr - 1/4 tl chili flakes chipotle als je het hebt
  • snufje nootmuskaat een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vastpakken
  • snufje

    zwarte peper

  • snufje zout

Voor de tofu - je kunt deze ook kant-en-klaar kopen bij de toko

  • 200 gr stevige tofu deze methode werkt alleen met stevige tofu
  • 30 gr - 2 el maizena
  • 30 ml - 2 el zonnebloemolie andere neutrale oliën werken ook, olijfolie werkt niet

Voor de noedels

  • 200 gr

    udon noedels

    of andere noedels naar keus
  • 3 kleine sjalotten fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 15 ml - 1 el water
  • 30 ml - 2 el sesamolie
  • 30 ml - 2 el tahin
  • 45 ml - 3 el sojasaus of tamari

Om te serveren

  • 2 handen mesclun of andere gemengde sla naar smaak

Instructies
 

Voor de harissa

  • Rooster de 2 gr - 1/4 tl koriander en venkelzaad in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Meng het geroosterde koriander- en venkelzaad samen met 30 ml - 2 el rode wijnazijn, 3 gr - 2 el tomatenpuree, 3 tenen knoflook, 15 ml - 1 el citroensap, 60 ml - 4 el olijfolie, 20 gr - 1 1/2 el paprikapoeder, 2 gr - 1/4 tl chili flakes en snufjes nootmuskaat, zwarte peper en zout in een kleine keukenmachine en meng ze fijn tot er een gladde pasta ontstaat.

Voor de tofu

  • Je kunt het persen van de tofu in principe overslaan, maar geperste tofu wordt echt een stuk krokanter. Dus als je de tijd hebt, dan is deze extra stap de moeite waard.
  • Pers 200 gr stevige tofu minimaal 30 minuten. Je kunt dit doen door de tofu op wat keukenpapier te leggen op een bakplaat, hier nog wat keukenpapier op te leggen en er dan een zwaar object op te balanceren. Heb je geen zware pan dan kun je een pan b.v. ook verzwaren door er boeken in te stoppen.
  • Verwarm de oven voor op 185° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2x2cm.
  • Meng 30 gr - 2 el maïsmeel en 30 ml/ 2 el zonnebloemolie tot een papje.
  • Smeer de tofublokjes,of -plakken in met een dunne laag van de maizenapap.
  • Leg de tofublokjes of -plakken op de bakplaat en bak ze 15 minuten. Keer ze halverwege. Laat de oven aan staan ​​terwijl je de gebakken tofu met 30 gr - 2 el harissa insmeert en plaats ze terug in de oven.
  • Bak ze nog 5 tot 10 minuten door en meng er daarna nog 30 gr - 2 el harissa doorheen.

Voor de noedels

  • Maak 200 gr udon-noedels klaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Fruit 3 fijngehakte sjalotten en 2 fijngehakte tenen knoflook in 1 el olie tot ze glazig en zacht zijn.
  • Meng de sjalot en knoflook in een kom samen met 30 ml - 2 el sesamolie, 30 gr - 2 el tahin, 15 ml - 1 el water en 45 ml - 1 el sojasaus. Om afwas te besparen zou je dit in de kom kunnen doen waar je uit wil eten.
  • Voeg de gekookte noedels toe aan het tahin-mengsel en roer alles goed door elkaar zodat alle noedels bedekt zijn met saus.

Serveren

  • Serveer de noedels en tofu met een mesclun.

Notities

Mits je de tofu, noodles en mesclun los van elkaar bewaart blijft dit gerecht 1 dag goed in de koelkast
Verwarm de tofu puffs even opnieuw in de oven en laat de noedels in elk geval op kamertemperatuur komen voor je begint met eten, tenzij je into koude aan elkaar geplakte noedels bent natuurlijk. 
Trefwoord harissa, maaltijdsalade, noedels, tahini, Vegan

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for vegan crispy harissa tofu with tahini noodles.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept