Tot ik een slowcooker (inmiddels multi-cooker) kocht maakte ik deze spareribs eigenlijk altijd in de oven. Ik kreeg het recept (inclusief diverse soorten barbecuesaus via de post) jaren geleden van een Amerikaanse volger op Flickr.
In mijn onbetrouwbare oven wilde het nog wel eens mis gaan, met de slowcooker heb ik altijd succes: vlees dat letterlijk van het bot afvalt met een krokante ‘bast’ door de ribs nog even na te karameliseren in de oven. Ik heb beide opties in het onderstaande recept opgenomen zodat je geen slow cooker hoeft aan te schaffen om hier ook van te kunnen genieten.
Veel recepten laten je eerst het vlees kort aan te braden in de oven voor het de slow cooker in gaat, maar ik vind dat ze hier te droog van worden en doe dat liever achteraf voor die broodnodige ‘bast’.
Investeer in barbecuesaus
Ik raad je aan hiervoor een betere kwaliteit barbecuesaus in huis te halen. Ik gebruik zelf het liefst Sweet Baby Ray’s Hot & Spicy of Annie’s Organic Smoke Maple bijvoorbeeld. Commerciële Nederlandse barbecue sauzen van grote merken zijn over het algemeen echt goor en smaken meer naar dingen die slecht gebarbecued zijn dan die nog goed gebarbecued moeten worden, dus die moet ik echt afraden.
Wat eet ik bij spareribs?
Ik eet mijn ribs eigenlijk altijd los omdat niks écht lekker genoeg is voor erbij, maar als ik bezoek heb maak ik er voor de vorm wel een eenvoudige coleslaw en misschien wat patat bij.
Koop je ribs bij de slager
Koop je ribs , als dit lukt, bij voorkeur de slager. Supermarkten verkopen vaak alleen ribs die al gegaard en gekruid zijn. Slagers hebben meestal alleen gemarineerde en voor gegaarde ribs in de toonbank liggen, maar in de vriezer hebben ze meestal wel een voorraad ongemarineerde ribs voor de liefhebber klaarstaan. Die werken prima want de rub moet toch een nacht intrekken.
Spareribs uit de Slowcooker
Materialen
- Bak kwast, optioneel
- Slowcooker EN
- Bakplaat met bakpapier OF
- Oven EN
- Ovenschaal met aluminiumfolie OF
- Gietijzeren pan met deksel
Ingrediënten
- 2 racks spareribs let op: de ribs moeten echt onbewerkt zijn
Voor de dry rub (per 500 gr ribs)
- 50 gr - 1/4 c bruine basterdsuiker
- 15 gr - 1 el mosterdpoeder
- 7 gr - 1/2 tl cayenne
- 7 gr - 1/2 tl paprikapoeder gerookt is lekker maar optioneel
- 7 gr - 1/2 tl knoflookpoeder
- 7 gr - 1/2 tl zout gerookt is lekker maar optioneel
- 7 gr - 1/2 tl peper
Voor het slow cooken
- 120 ml - 1/2 c barbecuesaus je favoriete merk en smaak
Instructies
Een dag voordat je wil eten
- Je kunt de spareribs zowel op het rack laten als ze allemaal los snijden. Ik snijd mijn rack zelf wel doormidden zodat het makkelijker in de slow cooker past.
- Let op: de ingrediënten voor de rub zijn bedoelt voor ongeveer 500 gram spareribs. Vermenigvuldig indien nodig.
- Meng 50 gr - 1/4 c bruine suiker met 15 gr - 1 el mosterdpoeder en 7 gr - 1/2 tl van het volgende; cayenne, paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper om de dry rub te maken.
- Meng de dry rub met de spareribs zodat deze met een goede laag van de rub bedekt is. Dek af en zet minimaal één nacht (8 uur) in de koelkast.
De volgende ochtend
In de slow cooker
- Smeer de ribs dun in met 120 ml - 1/2 c barbecuesaus en leg ze in je slow cooker. Ik leg ze meestal met de vlezige zijde naar beneden in de slow cooker maar dit maakt niet heel veel verschil. Zet de slow cooker op low en laat de spareribs in 8 uur zonder te spieken langzaam garen.
- Verwarm, wanneer de slow cooker bijna klaar is, je oven voor op de grill stand op ongeveer 200° C.
- Leg de spareribs op wat bakpapier op een bakplaat met de vleeszijde naar boven. Wrijf ze dun in met vocht uit de slow cooker.
- Laat de spare ribs ongeveer 5 minuten karameliseren onder de grill. Draai ze om, wrijf ze opnieuw in met vocht uit de slow cooker en laat ze opnieuw 5 minuten karameliseren. Herhaal dit nog proces een keer, zodat de 'bast' van je spareribs krokant en goudbruin is, maar het vlees eronder nog zacht. Blijf er goed bij om aanbranden te voorkomen.
In de oven
- Verhit je oven voor op 175° C.
- Let op: bewaar de marinade!
- Plaats je spareribs met de vlezige zijde naar beneden op wat aluminiumfolie op een bakplaat en vouw het folie zoveel mogelijk luchtdicht om de ribs heen. Probeer ruimte vrij te houden zodat er wat lucht en vocht in het pakje kan circuleren. Of plaats ze in een gietijzeren pan met deksel.
- Stoof de spare ribs 2 uur in de oven. Volg je neus! Lijken de ribs te droog te worden, voeg dan wat vocht toe, het liefst bouillon of dashi, maar water werkt ook.
- Open het folie of verwijder de deksel en smeer de ribs om de 5-10 minuten in met de marinade en het kookvocht, keer ze hierbij minstens 3 keer om, tot ze krokant zijn.
Om het af te maken
- Laat de spareribs afdekt met aluminiumfolie minstens 15 minuten rusten voor je ze opeet.