Toen ik deze salade lang (LANG) geleden online ontdekte, heette het een ‘summer Cobb salad’. Laat ik nu toevallig niet precies weten wat een ‘gewone’ Cobb salad eigenlijk is en me daar ook niet meer heel erg voor interesseren sinds ik een keer iets soortgelijks moest eten toen ik nog aan diëten deed.
Deze variant, die mijn lievelingen (blauwschimmelkaas en rood fruit) met elkaar combineert is in elk geval 1.000x beter dan het origineel.
Het is een ontzettend makkelijke salade die ook goed aan te passen is voor verschillende smaken. Behalve misschien voor mensen die geen blauwschimmel kaas lusten.
Variaties op salade met rood fruit en blauwe kaas
Je kunt deze salade op verschillende manieren klaarmaken:
- Met tofu puffs, kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie ook het recept hieronder
- Met kip, zie recept
- Met bacon, of zonder
- Met gekookt ei, of zonder
Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze salade in de basis ook werkt met andere kaas en fruit combinaties. Gebruik je geen van mijn proteïne suggesties, dan zou ik er wel brood bij eten om er een volledige maaltijd van te maken.
Salade van rood fruit en blauwe kaas
Materialen
- Bakplaat, als je zelf tofu puffs maakt
- Keukenpapier, als je zelf tofu puffs maakt
- Zwaar object, als je zelf tofu puffs maakt
- Oven, als je zelf tofu puffs maakt
- Bakpapier, als je zelf tofu puffs maakt
- Koekenpan, voor de kip en bacon
- Steelpan, om de eieren in te koken
- Kom, voor de salade zelf
- Kommetje, om de dressing in te mengen
Ingrediënten
Voor de tofu puffs, als je ze zelf maakt
- 250 gr stevige tofu
- 30 gr - 2 el maizena
- 30 ml - 2 el zonnebloemolie
- snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je vast kunt grijpen met drie vingers
Voor de kip, als je voor kip gaat
- 7.5 gr - 1/2 el gerookte paprikapoeder
- kipfilet in stukken gesneden
- 5 gr - 1 tl komijnpoeder
- 5 gr - 1 tl gemalen koriander
- snufje cayennepoeder
- snufje peper
- snufje zout
Andere optionele ingrediënten
- 2 eieren
- 6 plakjes bacon uitgebakken
Minder optionele ingrediënten
- 1/2 krop sla ik vind zelf boter-sla of little gem het lekkerst
- 125 gr blauwe kaas in blokjes
- 125 gr frambozen
- 125 gr bosbessen
- 125 gr bramen
- 1/2 avocado in blokjes
- 30 gr amandelen grof gehakt, gerookte zijn erg lekker als je ze kunt vinden en betalen
Voor de dressing
- 30 ml - 2 el olijfolie
- 15 ml - 1 el rode wijn azijn balsamico werkt ook prima
- 5 gr - 1 tl tijm 15 gr - 1 el indien vers
- snufje peper
- snufje zout
Instructies
Maak de tofu, of niet
- Je kunt het persen van de tofu in principe overslaan, maar geperste tofu wordt echt een stuk krokanter. Dus als je de tijd hebt, dan is deze extra stap de moeite waard.
- Pers 375 gr stevige tofu minimaal 30 minuten. Je kunt dit doen door de tofu op wat keukenpapier te leggen op een bakplaat, hier nog wat keukenpapier op te leggen en er dan een zwaar object op te balanceren. Heb je geen zware pan dan kun je een pan b.v. ook verzwaren door er boeken in te stoppen.
- Verwarm de oven voor op 185° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de tofu in de gewenste vorm. Blokjes van 2x2cm zijn het lekkerst bij deze salade. Snijd je de tofu kleiner dan kan de tofu té krokant worden.
- Meng 30 gr - 2 el maïsmeel, 30 ml - 2 el zonnebloemolie en een snufje zout tot een papje. Een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen.
- Smeer de tofublokjes in met een dunne laag van de maizenapap.
- Leg de tofublokjes of -plakken op de bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten krokant. De tofu zou opgezwollen moeten zijn en goudgeel moeten kleuren. Keer ze halverwege.
Bak de kip, of niet
- Meng 7.5 gr - 1/2 el gerookte paprika, met 2.5 gr - 1/2 tl komijn en koriander en snufjes cayenne, zout en peper. Smeer hier 250 gr kipblokjes mee in en bak of grill de kip in een koekenpan met wat olijfolie tot de kip gaar is.
Kook eieren, of niet
- Breng in een pan ruim water aan de kook. Laat 2 eieren in het water zakken, zet het vuur iets lager en laat de eieren in 7 minuten gaar koken. Giet af en koel ze direct af onder een koude kraan zodat ze niet verder door garen.
Maak de salade
- Gooi alles op een bord, of meerdere borden. Verdeel het mooi over het bord zoals ik. Of niet.
- Meng 30 ml - 2 el olijfolie met 15 ml - 1 el rode wijn azijn en 5 gr - 1 tl tijm en wat peper en zout en giet dit over de salade bij wijze van dressing.