Honing-Boter & Chili Crisp Gefrituurde ‘Kip’

Door Mieke
20/06/2024

De hype is nog lang niet voorbij, maar ik heb toch het gevoel dat mensen zich niet beseffen dat er meerdere varianten bestaan van Koreaanse gefrituurde kip. Ja, de inmiddels alomtegenwoordige versie met gochujang is fantastich. Maar sinds ik voor het eerst de versie met honing-boter at droom ik ervan. Zo subtiel en intens boterig en zoet en toch knapperig. Gewoon *vuurwerkgevoelens*.

Het duurde even voordat ik er zelf aan begon. Ik weet niet waarom ik dacht dat het zo complex zou zijn, maar subtiliteit is niet echt iets waar ik om bekend sta, dus dat is waarschijnlijk de reden waarom ik een ingewikkeld proces verwachtte. Maar het is dus echt eng makkelijk. Dus toen ik nadacht over hoe ik de chili crisps van Trouble&Spice aan de man kon brengen, en mijn favoriet Yum Phrik in het bijzonder, kwam ik op deze gefrituurde kip met honing-boter en chili crisp. Het nauwelijks een recept te noemen en ik heb mijn best gedaan om ondanks de chili crisp de smaken toch subtiel te houden.

Trouble&Spice chili crisps

Nic, die Trouble&Spice runt vanuit Schiedam, benaderde me een tijdje geleden met de vraag of ik wat van haar chili crisp wilde proberen. Hollander als ik ben zeg ik natuurlijk nooit tegen gratis spullen, dus ze stuurde me er een paar om te proberen. Vooral de Yum Phrik blies me omver. Elke keer als er een nieuw potje binnenkomt, is het binnen een week weer op. Ik zou met liefde een potje in een keer weg kunnen atten. Dus dit is de variant waarmee ik de honing boter chili crisp kip mee heb gemaakt.

Mijn andere favoriet is Nic’s collab met White Whale hot sauces, Trouble&Whale. Deze is Turks-geïnspireerd en is ook echt magisch, vooral met hummus en geroosterde bloemkool.

Ciao Bella is geweldig om elk Italiaans bordje op te leuken, terwijl Curry Bomb het fantastisch doet bij Indiase kost. Haal ook zeker haar Funky Vegan sambal in huis, het is de beste sambal trassi die ik ooit op heb, maar dan zonder trassi. En Nic heeft allerlei prijzen gewonnen, dus ik ben niet de enige die er zo over denkt. Samen met Nic bied ik 10% korting in haar webshop, gebruik de kortingscode DorothyPorker tijdens het afrekenen.

Alles in de honing-boter met chili crisp!

Je kunt de gefrituurde kip helemaal from scratch maken, maar je kunt eigenlijk om het even wat krokants met proteine in deze saus onderdompelen. Zoals mijn ovengebakken krokante tofu puffs, of kant-en-klaar gefrituurde ‘kip’. Bereid het gewoon zoals je normaal zou doen en gooi het aan het einde even door de saus. In de meeste gevallen zal je krokantje (ew) stand houden.

Hoewel ik dit zelf nog niet heb geprobeerd, denk ik dat honing-boter chili crisp ook lekker zou zijn met elk (nep)vis krokantje (ehew!). De individuele ingrediënten werken in elk geval met vis, dus waarom dit niet? Laat het me weten in de reacties als je dit probeert.

Ik heb dit recept ook getest met de klassieke Lao Gan Ma chili crisp en dat werkt ook onwijs goed, dus als je nog geen Trouble&Spice in huis hebt dan wordt je hier ook gelukkig van.

Vegan? Geen probleem

Wil je dit vegan maken, dan kun je bijvoorbeeld seitan gebruiken en dat paneren en frituren. Of koop kant-en-klare krokante nepkip (of vis, zie hierboven). Terwijl ik in Nederland hele goede nepkipnuggets kon vinden, loopt landelijk Frankrijk op dit gebied een beetje achter en daarom heb ik echte kip gebruikt. Ik smeek iemand om deze markt te betreden en mijn leven gemakkelijker te maken. Mijn favorieten waren de Vivera chicken tenders en de vegan boneless wings van de AH (no spon).

Vervang de honing met ahornsiroop en de boter met een harde veganistische (bak)boter. Het zal niet helemaal hetzelfde smaken, maar niks is ooit viezer geworden van ahornsiroop dus dat is waarschijnlijk geen straf. Controleer wel of je chili crisp ook vegan is.

Honing-boter & chili crisp gefrituurde 'kip'

Vette Sletten
Een verrukkelijke boterige honingsaus met wat chili crisp voor een vleugje hitte, om je gebakken kip (of een ander knapperig eiwit waar je zin in hebt) mee te bedruipen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Avondeten, Saus
Keuken Fusion, Koreaans

Materialen

  • 1 kleine steelpan

Ingrediënten
  

  • 40 gr boter of (stevige) vegan boter
  • 1 1/2 el suiker
  • 1 1/2 el soja saus
  • 1 1/2 el honing of ahornsiroop
  • 1 el chili crisp naar keuze
  • 1 snufje knoflookpoeder
  • 1 snufje MSG laat weg als er al MSG in je chili crisp zit

Instructies
 

  • Bereid je knapperig gefrituurde proteine voor zoals je dat normaal zou doen, of zoals op de verpakking staat.
  • Doe, een paar minuten voor je knapperige proteine klaar is, alle ingrediënten in een kleine steelpan en breng aan de kook. Het moet echt flink heftig borrelen. Laat dat minimaal 1 minuut zo doorgaan, zo niet 2. Zet het vuur uit en doe je knapperige gefrituurde eiwit erbij. Schud tot alles gelijkmatig bedekt is en je kunt aan tafel.

Notities

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close