Vette Sletten – Foodblog

Japanse Curry Risotto van Lady&Pups


Mandy van Lady and Pups is al jaren één van mijn grootste inspiraties op het gebied van smaak. Ik denk dat dit komt omdat wij allebei een voorliefde hebben voor agressieve smaken en innovaties die sommigen misschien ‘oneerbiedig’ zouden noemen

Pionier

Ze is ook een pionier in de meer donkerdere stijl van foodfotografie waarvan ik dacht dat ik die over zou nemen tot bleek dat ik gewoon een clown ben.

Dus toen haar boek The Art of Escapism Cooking vorig jaar uitkwam, moest ik het hebben.

Op technisch vlak lopen Mandy en ik wel wat uit elkaar. Waar ik er graag de kantjes vanaf loop, werkt zij zich graag in het zweet in de keuken. Het hoofdstuk Shit I Eat When I’m By Myself sprak me dan ook het meest aan. En deze kare (Japanse curry blok) risotto was het eerste dat ik (veelvuldig) uit het boek kookte.

Japanse curry blokken

Je kunt ook zelf curry blokken maken, maar Japans eten is over het algemeen op alle niveaus van goede kwaliteit. En het idee van dit recept is juist dat het het makkelijk houdt, dus doe dat dan ook.

Omdat ik zelf nogal hebberig wordt bij de mega toko haalde ik meerdere merken in huis. Mijn favoriet was Kokumaro. De hot-versie was niet superheet, maar wel lekker romig. Precies goed. Voor mij dan.

De andere merken die ik gehaald hebben waren wel écht heet. Vaak té. Of te zout. Of gewoon saai. Doe ermee wat je wil. Als je het je kunt veroorloven, probeer dan verschillende merken. Kun je dat niet dan denk ik dat Kokumaro de beste optie is, je geld moet je alleen niet bij mij terug vragen voor dit advies.

Wat tips

Ik dacht de eerste keer slim te zijn en maakte dit recept toen met arborio-rijst in mijn Instant Pot. Dat was een slecht idee.

Curry blokken zijn echt instant-voer en dikken snel in (en branden daarmee snel aan). Arborio krijgt echt nul kans om hierin goed te garen. Zorg dus dat je een restje gekookte rijst in huis hebt als je dit wil maken.

Mijn gember en curry waren wel eens op en die miste ik niet echt in het recept. Ik heb ook geprobeerd het recept te maken met alleen de curry blokken en dat was echt niks, dus sla niet te veel van de ingrediënten over.

Ik heb aan mijn versie ook wat diepvries doperwtjes toegevoegd voor de groen. Broccoli werkt waarschijnlijk ook. Maar dat heb ik snel met groene groenten. Ik miste de Parmezaan ook niet op dagen dat ik het niet in huis had. Wat ik wel mis is dit recept sinds mijn curry blokken op zijn. Dus door naar het recept.

Japanse Curry Risotto van Lady&Pups

Een snelle makkelijke, vullende en agressieve risotto gemaakt met Japanse curry blokken en wat extra groente.
Gang Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken Fusion, Italiaans, Japans
Trefwoord Italiaans eten, japans, japanse curry, kookboek, lady and pups, rijsttafel, the art of escapism cooking
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 1

Ingrediënten

  • 1 c kippenbouillon
  • 3 el melk de meeste soorten werken, meer indien nodig
  • 30 gr Japanse curry blokken kijk even welke je het lekkerst vindt
  • 1 el gebakken uitjes kant en klaar van de toko en fijngeslagen
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1/2 tl gember vers geraspt
  • 2 tl cacao ja echt, ongezoete
  • 2 tl curry poeder
  • 1/2 tl mosterd fijne
  • 1/2 tl honing
  • 1 1/4 c rijst gekookt, restjes zijn top
  • 1 eierdooier het wit kun je een jaar bewaren in de diepvries
  • Parmezaanse kaas geraspt
  • zwarte peper vers gemalen
  • 1 c doperwtjes uit de vriezer

Instructies

  • Meng alles behalve de rijst, eidooier, doperwtjes, Parmezaan en peper in een kleine steelpan.
  • Breng aan de kook en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat en deze licht begint in te dikken.
  • Voeg de rijst en doperwtjes toe en verwarm alles nog even goed door. Vind je de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe.
  • Dien op met de rauwe eierdooier, Parmezaan en peper.

 

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy Porker for curry risotto from The Art of Escapism Cooking

 

Spread the love
  • 3
    Shares


Related Posts

Leave a Comment