Rendang Padang van Opa Bob

Rendang Padang is één van mijn favoriete gerechten ooit.

Ik ben verder nog nooit een recept met krieltjes tegengekomen, maar zo maakte mijn Sumatraanse opa zijn rendang dus zo maak ik ‘m. Bovendien werkt het prima, de krieltjes zuigen de smaak van de rendang op terwijl ze meekoken en meer rendang smaak in meer dingen is meer beter.

Rendang padang uit de slowcooker

Vroeger maakte ik dit op het vuur en roerde me dan het laatste uur een ongeluk om de rendang goed droog maar niet aangebrand te krijgen. Tegenwoordig gooi ik het in de slow cooker en bak ik het droog in de wadjan, zo behoudt het vlees zijn structuur, wordt het toch zacht en trekt de smaak er optimaal in. Door het af te bakken in de wadjan kun je de rendang bovendien precies goed droog krijgen.

Ik maak meestal twee keer zoveel als ik nodig heb, dan kan ik een deel invriezen voor een snelle hap en houd ik genoeg over (lol, nee) om rendang bitterballen (zie notitie) te maken.

Wat eet ik bij rendang padang?

Traditioneel maakt rendang geen onderdeel uit van de rijsttafel en eet je het met witte rijst. Ik maak dit wel altijd bij mijn rijsttafel omdat het mijn lievelingsgerecht is.

Rendang Padang uit de hogedrukpan

Op mijn website Dorothy Porker vind je een geupdatete versie van dit recept voor opa’s rendang Padan maar dan uit de hogedrukpan (en met wat nog extra ingredienten toegevoegd). Aangezien ik heb besloten nog maar een website te runnen heb ik hier een link toegevoegd naar dat recept.

Nomnomnom

Inmiddels kun je dit recept, samen met meer dan 50 andere recepten, terugvinden in mijn boek Nomnomnom, te koop bij de betere en slechtere boekhandel, zoals bijvoorbeeld hier.

Opa's Rendang Padang op 2 Wijzen

Vette Sletten
Het recept voor rendang padang van mijn opa, zowel uit de slowcooker als van het fornuis.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 15 minuten
Gang Avondeten
Keuken Indisch, Indonesisch
Porties 4

Equipment

  • Slowcooker EN
  • Wok OF
  • Grote zware pan

Ingrediënten
  

  • 500 gr sukadelappen in hapklare brokken gesneden
  • 2 grote uien fijngehakt
  • 2 stengels sereh (citroengras) vers, gekneusd, met een knoop erin gelegd
  • 2 blaadjes salam blad je vindt deze gedroogd in de toko
  • 4 blaadjes makrut limoenblad je vindt in het vriesvak en soms vers bij de toko
  • 1 vingerkootje laos vers, van de toko
  • 30 gr - 2 el sambal ulek of 2 fijngesneden lomboks (rode peper)
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 150 gr krieltjes in de schil, optioneel

Instructies
 

Maak rendang in de slowcooker

  • Gooi alle ingrediënten in de slowcooker en laat het 8 uur garen op de laagste stand. Het kan waarschijnlijk ook sneller en op de hoge stand, maar in mijn ervaring is langer en lager altijd beter in de slowcooker. 
  • Bak na de kooktijd de rendang goed droog in een wok, tot bijna al het vocht opgelost is en het vlees bedekt is in een dunne laag gekarameliseerde saus. Roer niet te hard maar schep de rendang zorgvuldig om, zodat het vlees zijn structuur behoudt. Dit kan 30 minuten tot 1 uur duren.

Maak rendang op het fornuis

  • Gooi alle ingrediënten in een zware pan en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rendang nu 2 uur zachtjes sudderen met de deksel op een kier.
  • Voeg 150 gr krieltjes toe, als je deze gebruikt, en laat het geheel nog 1 uur sudderen.
  • Het 4e en laatste uur zou je rendang moeten beginnen met uitdrogen. Haal de deksel van de pan en roer de rendang continu zachtjes door zodat je het vlees niet opbreekt. De rendang is klaar wanneer vrijwel al het vocht opgelost is en het vlees bedekt is in een dunne laag gekarameliseerde saus.

Notities

Je kunt het vocht en het vlees ook gebruiken om rendang bitterballen te maken. Let erop dat je de rendang dan niet droog bakt na het slowcooken of sluit de deksel volledig tijdens het sudderen en sla het laatste uur over. 
 
Rendang blijft goed afgesloten 3 maanden goed in de diepvries en 3 dagen in de koelkast. Om het op te warmen laat je de rendang eerst op kamertemperatuur komen en bak je het daarna op in een droge koekenpan tot het warm is.
 
 
Trefwoord indisch, indonesisch, rendang, slowcooker

Looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com to make rendang padang from the slow cooker.



Related Posts

Leave a Comment

Rating recept