Vette Sletten – Foodblog

Christina Tosi’s Bananencake met Groene Curry

Christina Tosi's Bananencake met Groene Curry - Vette Sletten Foodblog

Ik noem geen namen, maar we hebben allemaal wel van die kookboeken waar we helemaal niet uit koken, dus zo kwam Christina Tosi’s All About Cake van mijn schoonzus (niet wettelijk, je bent tegen het patriarchaat of niet) bij mij terecht.

Terwijl ik met een schuin en schuldig hoofd naar alle kookboeken (en boeken-boeken, ahem) keek die ik heb waaruit ik überhaupt niet of niet genoeg uit kook, beloofde ik plechtig dat ik heus wel uit dit boek zou bakken. Omdat één van mijn doelen is meer te bakken dit jaar en omdat ik dol ben op Tosi, zou dit geen probleem moeten zijn (herinner me hier later nog eens aan).

Het helpt wel een beetje dat Tosi me vanwege deze foto haar spirit animal heeft genoemd.

Groene curry in mijn cake? Hell yeah!

Omdat ik meer van hartig hou dan van zoet, hou ik van zoet met hartig. Dus het eerste recept dat me opviel was deze Banana Green Curry pound-cake met zwarte peperboter. Ik heb er een Bundtcake van gemaakt omdat ik toen nog geen broodvorm had.

Deze cake is niet zo funky als de naam doet vermoeden, het is meer zoet met pittige ondertoon en nasmaak, wat juist weer geweldig is voor mensen die niet zo into funky foods zijn. De volgende keer doe ik er waarschijnlijk iets meer groene curry pasta in, want ik hou zelf wel enorm van funky foods.

Tosi zegt dat je de cake ook in plakken kunt roosteren, maar mijn cake was al op voordat ik dat kon proberen.

LET OP: Tosi’s recepten klinken altijd erg intimiderend. Dit is vooral zo omdat veel, vaak onbekende, ingrediënten gebruikt. Afgezien van die ingrediëntenlijsten zijn haar recepten eenvoudig Amerikaans, meng je droge en je natte ingrediënten afzonderlijk en voeg ze vervolgens samen. Dus adem even rustig in, roof de winkel leeg en bak.

Christina Tosi's Bananencake met Groene Curry

Lekker zware bananencake met een vleugje groene curry van de legendarische Christina Tosi van onder andere Momofuku en Milkbar in New York.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd45 min
Gang: Appetizer, Dessert, Onderweg, Snack
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bananen, Cake, Gebak, taart
Porties: 10

Ingrediënten

  • 280 gr rijpe bananen hoe rijper, hoe beter, je wil eigenlijk dat ze weglopen
  • 170 gr boter ongezouten, gesmolten
  • 165 gr zure room
  • 18 gr groene curry pasta meer als je zoals ik bent
  • 2 gr bananenextract van de toko
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 200 gr suiker
  • 135 gr patentbloem
  • 120 gr cake bloem meng 107 gr patentbloem met 13 gr maizena als je dit niet kunt vinden
  • 6 gr bakpoeder
  • 6 gr baksoda
  • 5 gr zout

Voor de peperboter

  • 95 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 10 gr suiker
  • 4 gr zout
  • 3-5 gr peper versgemalen

Instructies

  • Verwarm je oven voor op ongeveer 160 graden. Vet een bakvorm in met boter en een dunne laag bloem, zo komt de cake straks makkelijker los uit de vorm.
  • Plet de bananen fijn tot een bananensmurrie in een kom. Hoe rijper je bananen zijn hoe makkelijker dit gaat.
  • Meng nu de gesmolten boter, zure room, curry pasta, bananenextract, eieren en eidooier samen in een grote kom. Voeg hier de bananensmurrie aan toe en roer alles goed door elkaar.
  • Meng in een andere kom de suiker, bloem, cakebloem, bakpoeder, soda en zout goed samen. Voeg hier de natte ingrediënten aan toe. Meng alles goed met een pollepel en haal er nog even kort een garde doorheen om eventuele klontjes kapot te slaan.
  • Giet het mengsel in je bakvorm en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar.
  • Afhankelijk van hoe betrouwbaar je oven is (die van mij niet zo) kun je na 45 minuten al ongeveer gaan testen of de cake gaar is. Het midden van de cake zou niet meer moeten bewegen en terug in vorm moeten springen als je er zachtjes op drukt. Je kunt er natuurlijk ook een sate-prikker in steken om even te kijken of deze er droog uit komt.
  • Laat de cake 45 minuten afkoelen in de vorm voor je hem uitkeert op een rooster om verder af te koelen.
  • Meng terwijl je probeert van de warme cake af te blijven de boter met het suiker, de zout en de peper in 4 tot 5 minuten tot een luchtig geheel.

Notities

Deze cake blijft ingepakt in de koelkast ongeveer 1 week goed. Je kunt de plakken ook kort roosteren voordat je ze insmeert met de boter. 
Let op: mijn oven moet eigenlijk altijd op een lagere temperatuur bakken dan aan staat gegeven in recepten, dus ik bak de cake op 160 graden. Mogelijk is in jouw oven een temperatuur van 175 graden beter. 

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for Christina Tosi’s banana green curry cake. 

Spread the love
  • 3
    Shares


Related Posts

Leave a Comment