Vette Sletten – Foodblog

Hutspot met Gehaktballen en Jus – Leids Ontzet

Alhoewel ik in Nederland ben geboren en getogen, ben ik grotendeels opgegroeid met Indonesisch eten. Stamppot was niet iets dat vaak bij ons op tafel kwam, en daarmee is het voor mij altijd een beetje een exotisch mysterie gebleven.

Europese nasi goreng

Stamppot is in eigenlijk een soort Europese nasi goreng (Indonesische gebakken rijst, witte rijst heet gewoon nasi). Een koolhydraat (aardappelen) in combinatie met (wortel) groenten en soms vlees van wat waarschijnlijk restjes zijn van de voorgaande dagen. Hoewel veel Nederlanders denken dat stamppot uniek Hollands is, hebben ze in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld bubble and squeak en baby’s hebben babyvoeding. Beide zaken die niet heel veel afwijken van stamppot.

Stamppot

Stamppot vind je in alle soorten en maten, vooral nu mensen steeds meer proberen de smaken van de verschillende migranten in ons land op te nemen in ons nationale gerecht. Ik zal volkomen eerlijk zijn en zeggen dat ik geen van deze variaties vaak eet omdat ik stamppot over het algemeen te papperig vind. Het interessantste aan stamppot voor mij is de jus.

Als ik wel stamppot eet, eet ik het liefst andijviestamppot met kaas en spekjes, want kaas en spekjes. Boerenkool en zuurkool eet ik überhaupt niet, die zijn de duivel. Eens in het jaar eet ik hutspot. Want dan is het Leids Ontzet. Vooral omdat de moeder van een goede vriendin onwijs goed kan koken, en ik graag met 3 oktober even bij haar langswip om een balletje te prikken.

Twitter weet raad

Ik had het natuurlijk aan die moeder van die vriendin kunnen vragen, maar het leek me leuk om dit jaar wel eens eens een poging tot hutspot te doen. Vooral om die vermaledijde jus eens onder de knie te krijgen. Op Twitter kwam ik erachter dat geen bal gehakt en geen hutspot gelijk zijn. Kijk wel uit voor mansplainers. Feminist Ctulhu had de beste grip op ballen.


Je vindt het recept dat ik er uiteindelijk van gebrouwen heb hieronder.

Hutspot met Gehaktballen en Jus

Klassieke hutspot met gehaktballen en jus, bij elkaar gecrowdsourced met input van Twitter.
Gang Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken Leids, Nederlands
Trefwoord gehaktballen, hutspot, jus, stamppot
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 gr gehakt half-om-half, mager gehakt is te droog
  • 1 zakje kant-en-klaar gehaktkruiden ja echt
  • 1 el gefrituurde uitjes van de toko
  • 1 small of medium ei
  • boter om in te bakken

Als je echt geen kant-en-klaar kruiden wil gebruiken

  • 2 1/2 el paneermeel of broodkruim
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • nootmuskaat naar smaak
  • paprika optioneel, naar smaak
  • chilipoeder optioneel, naar smaak

Voor de jus

  • 1/2 el bloem
  • 1/2 c runderbouillon zelfgemaakt of van een blokje

Voor de hutspot

  • 500 gr kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 500 gr wortel grof geraspt
  • 200 gr ui in dunne ringen
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 2 el boter
  • 1/2 c kaas geraspt, optioneel maar sterk aanbevolen
  • 1/2 c uitgebakken spekjes optioneel maar sterk aanbevolen
  • room of volle melk naar smaak, optioneel
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

Instructies

Voor de gehaktballen

  • Meng het rundvlees, de kruidenmix, het ei en de gefrituurde uitjes tot alles goed vermengd is.
  • TIP: Wil je de smaak perfectioneren, bak dan een klein proefballetje van je gehakt, voeg meer kruiden toe indien nodig en herhaal tot je de juiste mix hebt.
  • Wil je mooie ballen die allemaal even groot zijn, weeg dan het eindresultaat en deel dit door het aantal ballen dat je nodig hebt. Rol de ballen vervolgens in je handen tot ze mooi glad zijn.
  • Laat je ballen minstens een half uur in de koelkast opstijven, dit helpt ze hun vorm te behouden wanneer je ze bakt.
  • Smelt een ongezonde portie boter in een stoofpan. Laat je ballen, zodra de boter is gestopt met schuimen, in de pan glijden en rol je ze voorzichtig rond tot ze rondom gelijkmatig bruin zijn.
  • Zet het vuur laag en laat je ballen nog 20 minuten doorgaren met de deksel op de pan.

Om jus te maken

  • Let op: als je boter is verbrand, kun je er beter geen jus van maken.
  • Verwijder je ballen uit de pan.
  • Roer de bloem door het bakvet en maak een ​​lichte roux te maken. Laat het een paar minuten onder flink doorroeren goed door garen, anders krijgt je jus een bloemige textuur.
  • Roer nu langzaam de runderbouillon door de roux tot je een jus licht is ingedikt.

Om de hutspot te maken

  • Kook de aardappelen en wortel met het teentje knoflook in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Smelt intussen flink boter in een steelpan en laat je uien hier op een zo laag mogelijk vuur langzaam in karameliseren. Roer regelmatig om verbranden te voorkomen.
  • Giet de aardappel en wortel af, voeg de gekarameliseerde uien toe met nog een extra klontje boter en stamp alles zo fijn als jij lekker vindt. Gebruik je extra zuivel of andere ingrediënten, dan is dit het moment om dat toe te voegen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de jus en gehaktballen, of die Europese daging semur waar ik geen recept voor heb.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for hutspot, dutch mash with meatballs and gravy.

Spread the love
  • 20
    Shares


Related Posts

Leave a Comment